Mugurel, ca ai intrebat, probabil vrei opinii subiective nu generalisme...
Mno, putin background pentru ca e important sa intelegem si ce ne conduce sa luam diverse decizii:
Am trait aproape 5 luni in Portugalia/Porto ca student in 2006.
1 an in Austria/Viena.
Aproape 4 ani in Uk/Londra.
Eu ma hotarasem sa plec din Ro inca din facultate. Am zis ca termin si emigrez in Australia. Sau Noua Zeelanda. Era o moda atunci. Tot atunci am avut ideea nastrusnica: cum ar fi sa traiesti cate 10 ani in cate alta tara, in alt oras? Am terminat in 2006 cand economia era in plin avant. M-am angajat si pana in 2008 mi s-a triplat efectiv salariul. Uitasem de luat zborul...
Din 2009 si pana in 2013 a fost greu dar am reusit ca treptat sa ma pun pe picioare si in 2013 lucram la o firma romano-italiana pe un salariu bunicel, as zice eu, pentru industria in care activez. La final de 2013 am reusit sa o iau din loc in urma unui gand care incoltise din ce in ce mai mult in mintea mea: sa plec. Gandul era o reactivare de fapt a celor din facultate dar intr-un alt context acum.
Motivul principal a fost zloata politica in care se zbatea tara la momentul respectiv. Faptul ca nu intrezaream luminita de la capatul tunelului. Ok, muncim, ne zbatem, ne sacrificam o parte din viata dar in 15-20ani o sa ne fie mai bine. Iesim la liman, curati, civilizati, spalati, cu o societate dreapta condusa de oameni drepti cu o situatie economica imbunatatita considerabil, cu salarii decente apropiate de cele ale tarilor vestice. Mno, si uite asa am punctat si motivul numarul 2: aspectul economic.
Si am plecat.
A fost bine? N-a fost bine? nici eu nu mai stiu ce sa cred. Unii imi spun ca e cel mai bun lucru pe care l-am facut. Unii imi spun ca am dezertat si am renuntat la lupta. Probabil, dar simt ca nu e lupta mea . Am preluat un bagaj de la generatiile anterioare pe care nu il vreau. Si am plecat.
Simti inevitabil lipsa familiei, a prietenilor, a oamenilor apropiati, a unor locuri cu intamplari. Dar pana la urma lumea nu mai e asa mare, exista avioane, trenuri vapoare si drumuri iar Europa nu mai are granite (Brexiiiiiiit
). Distantele se micsoreaza. Ne globalizam (e bine? e rau?...parerile sunt impartite).
Prietenii, amicii de aici sunt acum pestriti: vechi prieteni din copilarie plecati si ei, prieteni noi gasiti prin intermediul forumului, sud-africani, irlandezi, bulgari, englezi, greci. Cam astia sunt cei cu care interactionez, ies la socializare. O gloata pestrita formata in principal tot din emigranti, pentru ca avem ceva in comun, ne-am parasit tara, si asta ne face sa putem socializa mai usor unii cu altii.
Integrarea nu se realizeaza niciodata in adevaratul sens al cuvantului, dar tine de fiecare sa incerce sa faca asta. Nu ma astept ca tara adoptiva si natiunea adoptiva sa ma integreze (e o aberatie daca ma intrebi), trebuie eu sa fac efortul sa ma integrez. Eu am decis sa vin aici, nu m-au chemat ei.
Daca ma intrebati, mi se pare o aberatie atitudinea celor care vin aici (in strainataturi) cu gandul sa munceasca 1,2, 4 ani, sa faca un ban si sa se intoarca acasa. Nu fac altceva decat sa traiasc o agonie: nici acasa nici in strainataturi, cu gandul mereu apasator de a economisi si a duce acasa.
Sunt mai fericit? Nu stiu. Inca nu stiu cum sa masor aspectul asta. Dar cu siguranta sunt mai relaxat. Simt ca lumea poate fi a mea, ca pot merge oriunde si pot face ce vreau eu si cand vreau eu (hmmm... mai mult sau mai putin cand vreau eu
: )) caci suntem sclavii moderni ai democratiei si capitalismului).
Pragmatic:
E bine sa sti limba dar nu e obligatoriu. Stiu oameni care au lucrat in diferite tari nestiind o boaba din limba locala. Totul depinde de industria in care te afli si nivelul pentru care aplici.
Ar fi bine sa iti gasesti ceva inca din Ro atunci cand pleci, altfel poti ajunge sa faci compromisuri si sa iasa prost toata treaba. Sau nu.
Daca pleci cu ideea ca vei fi privit ca un emigrant, iti va fi mai usor. Dezideratul UE cu integrarea va ramane deziderat multa vreme de acum inainte. Daca mai pui ca vii si dintr-o tara pe care multi nu stiu sa puna degetul pe harta...
Discriminarea, rasismul sunt chestii reale si le poti simti direct sau indirect, mai mult sau mai putin.
Toata lumea fuge de responsabilitati, e sport mondial, doar oameni suntem cu totii. E important ca la finalul zilei cineva va plati factura. Fa-ti treaba bine si asigura-te ca ai justificari pentru fiecare actiune ca sa nu ajungi sa platesti factura.
Munca e mai bine rasplatita ca in Ro.
Meritocratie?... hmmm, mai mult ca in Ro, dar departe de un ideal.
Se munceste mai mult ca in Ro? cantitativ nu neaparat. Calitativ? da. pentru ca se planifica mai mult, se organizeaza mai mult lucrurile. Sunt si exceptii. Padure fara uscaturi nu exista.
Omul e o fiinta murdara, nesimtita indiferent de aralul in care se afla, culoarea pielii, natie, sex sau varsta, etc, etc.
Nu umbla caini cu covrigi in coada. Ca tot zicea cineva pe aici. Dar depinde de tine sa iti cresti propriul caine cu covrig in coada.
Legile pot fi foarte diferite de Ro. Esti in casa omului si te descalti daca asta iti cere la intrare.
Opreste-te sa compari cu ce ai acasa in Ro. Dar nu uita sa iti iei traditiile cu tine pentru ca alea te definesc.
Salariile sunt mai mari ca in Ro.
Preturile la produse sunt mai mici, la fel sau mai mari ca in Ro, functie de produs, tara si specificul tarii, traditii, cerere.
Preturile la servicii sunt mai mari ca in Ro. Uneori mult mai mari si asta datorita faptului ca serviciile sunt prestate de oameni -> vezi punctul 1.
Varietatea de produse si servicii e mult mai mare si modalitatile de achizitie sunt mult mai vaste.
Chiriile sunt mai mari ca in Ro, dar toata legislatia din jurul acestei industrii este infinit mai dezvoltata decat ce se gaseste in Ro.
Transportul in comun e mai scump ca in Ro, dar de cele mai multe ori e si mult mai bine organizat.
Impresiile percepute ca turist nu au nici in clin nici in maneca cu nivelul de trai perceput atunci cand traiesti acolo.
Bonus track, ca pe casetele marca VIVO de odinioara: exista si o atitudine, a omului de rand de pe strada. Ala micu le face cu mana la soferi cand traverseaza strada. Si soferii ii fac si ei cu mana si ii zambesc. Nu mi s-a intamplat prea des asta in Ro...