care_este Quote:
Cu puscaria se rezolva extrem de multe. In primul rand serveste ca reper in constiinta gibonilor....
...si nu numai a lor. In constiinta oricui.
Puterea exemplului este uneori de neinchipuit. Chiar in aceste momente in care o ardem aiurea pe acest forum, faptul ca Huidu a scapat nepedepsit, constituie un exemplu pentru altii.
georgecristian Quote:
Nu ma intereseaza catusi de putin numele (puneti Xulescu in locul lui Huidu ) ci situatia , raspunderea. Discutam un caz generic, aproximativ pana la a se confunda cu drama respectiva.
Citesc mai sus, " Masina e o arma , poti calca un copil, se poate sa te intepe o viespe si sa faci accident, ce naiba acum gata hai la puscarie."
Corect, il trimiti acasa si il mangai pe crestet. Daca nu vezi aici nicio raspundere civila , atunci nu mai e chiar nimic de comentat. Ce inseamna raspundere? Nimic, nu atrage nimic dupa sine. Argumentul ca drama in sine e suficienta. Cum se apara societatea impotriva celor needucati, absolut non empatici (astia sunt problema, mi-e teama) , care continua sa se comporte la fel de imprudent, iresponsabil (precum aia care merg nebuneste printre blocuri si pot calca un copil , poftim) , cand vad ca riscul de a lua viata altora pe sosea nu comporta vreo problema din punct de vedere social?
A propos, am condus in Italia, Franta, Germania, Ungaria (sic) pe sosele statale,intre localitati, cu o singura banda pe sens, si am vazut (la inceput foarte surprins) cum nu se faceau depasiri, pur si simplu, la naiba. Experienta din Italia de acum cativa ani: Oamenii circulau cuminte in coloana, oricat de incet, unul dupa altul, fara impulsurile alea "sportive" pe care le cunoastem prea bine. Pana la punctul in care l-am intrebat exasperat pe prietenul meu italian de la volan, "de ce nu depasesti?" . Nici nu are rost sa redau raspunsul, diferenta abisala de mentalitate, dar sa nu dezvoltam.
Daca totul e asa simplu, adica pledezi pentru liber arbitru (shit happens), absenta oricarui ethos in legatura cu viata, a unei raspunderi, ce zici macar de aplicarea echilibrata, uniforma, a expresiei la care te raportezi cand descrii tragedia asta?
Shit happens: poti omori oameni absolut nevinovati (circuland regulamentar ) pe sosea. Shit happens: poti ajunge la inchisoare!
Toate bune!
Bine punctat.