Salutare!
Acum vreau sa va descriu o metoda pentru reglarea farurilor.
Pentru asta aveti nevoie de o surubelnita cu cap cruce, o creta sau banda izolatoare si o ruleta.
Masina trebuie sa aibe benzina cel putin 50% din rezervor, verificati presiunea la pneuri.
Trebuia sa aveti la dispozitie un perete perfect vertical si un drum care sa fie perfect orizontal, fara denivelari.
Aliniati masina sa fie perpendiculara la zid, la cativa centimetri de zid.
Marcati pe zid centrele farurilor cu C (exista un marcaj C pe sticla farului, acel marcaj reprezentand centrul. In lipsa acestui marcaj marcati pozitia becului de faza scurta cu ceva (io am folosit o bucatica de banda izolatoare) si va folositi de aceste marcaje).
Marcati pe zid centrul masinii cu V (io am folosit emblema Alfa ca reper).
Uniti cele doua marcaje C printr-o dreapta (cu o creta sau banda adeziva).
Trasati o linie verticala in jos de aprox 15-20 cm sau mai mult de la punctul V in jos.
Apoi se vor cobora doua drepte de 7,5cm in jos in jos de la cele doua marcaje C. Noile marcaje se vor nota cu B. Trasati o dreapta intre cele doua marcaje B.
Ar trebui sa obtineti un sablon ca in figura de mai jos.
Folosind o ruleta marcati o linie la 7,5m de zid. Dati masina inapoi pana cand farurile ajung la distanta de 7,5cm de zid (io m-am folosit de doua pietre ca sa vad mai bine noaptea

) si aprindeti farurile pe faza scurta. Reglajul farurilor sa fie pe zero!
Avand in vedere ca zero este reglajul standard, cu o persoana pe locul conducatorului in masina, recomandabil ar fi sa se gaseasca cineva in acest loc si sa nu fie frana trasa sau altceva, adica se vor lua toate masurile pentru ca masina sa fie perfect dreapta pe strada.
Acum se va trece la reglajul farurilor.
Daca se poate ar fi bine ca acum sa scoateti alimentarea farului din stanga.
Veti vedea cum fascicolul de lumina va desena o linie dreapta in partea stanga iar in partea dreapta va desena o linie inclinata in sus. Deasupra acestor linii va trebui sa fie mai intunecat. Intersectia acestor doua drepte desenate de lumina va trebui sa coincida cu punctul B din dreapta.
Daca nu va coincide se va actiona asupra suruburilor de reglaj.
Suruburile de reglaj este bine sa le cautati cand aveti lumina la indemana (o lanterna). Ele sunt din plastic alb si pentru a actiona asupra lor se folosete surubelnita.
Unul din suruburi se afla intre becurile de faza lunga si scurta iar celalalt in dreptul proiectorului de ceata sau semnalizare (spre aripa). Surubul aflat inte cele 2 becuri regleaza inaltimea fascicolului de lumina (sus-jos) iar cel de langa semnalizare/proiector regleaza directia acestuia (stanga-dreapta).
Asadar daca punctul de intersectie al celor 2 drepte desenate de fascicol se afla in afara punctului B se va umbla la reglaje pas cu pas pana la aducerea lui in acest punct.
Apoi se va deconecta farul din dreapta pentru a nu fi jenati de fascicole inutile si se repeta operatia pentru farul stang.
Atentie pentru cei care au bateria veche (slaba). Daca reglajul dureaza mai mult ca timp este bine sa se mai porneasca motorul din cand in cand, farurile consuma mult.
La final fasciculele de lumina trebuie sa arate ca in figura de jos.
Pentru faza lunga nu trebuie sa se actioneze asupra reglajului, deoarece face corp comun cu faza scurta.
Adminul.