It is currently 11 Apr 2025, 21:43

All times are UTC+03:00

Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
PostPosted: 11 May 2006, 15:49 

Car: 156 - The Red Hawk
Salutare!!!
Am initiat acest topic in care sa descriu cum puteti sa identificati starea motorului dupa aspectul bujiilor:

Normal:
Image
Electrodul are o culoare gri deschis, izolatorul este caramiziu - starea generala a motorului este foarte buna!

Incarcat uscat sau umed:
Image
Bujia este incarcata cu funingine neagra, uscata sau manjita cu ulei, aspect lipicios, lucios - este cauzata de functionarea defectuoasa a bujiilor sau lipsa scanteilor. Sau amestecul este prea bogat, clapeta blocata, mers subturat sau bujii prea "reci". Toate aceste posibilitati trebuiesc investigate.

Supraincalzire:
Image
Se acumuleaza calamina pe izolator si are aspect neted - cauzata de avans prea mare la aprindere, amestec prea sarac, lipsa ulei sau antigel, bujii fixate defectuos (nestranse sau cu garnitura proasta), bujii prea "fierbinti".

Depuneri:
Image
Izolatorul si electrozii sunt acoperiti cu calamina alb-galbuie - cauzate de lipsa compresiei pistonului - segmenti varza, supape neetanse, simeringuri uzate sau uleiul motorului este necorespunzator.

Acoperire cu plumb:
Image
Izolatorul este de culoare galben-maronie - s-a folosit benzina cu continut prea ridicat de plumb.

Spargere:
Image
Izolatorul este spart - cauzata de expansiune termica anormala a camerei de ardere - soc termic (racire sau incalzire brusca), de asemenea este cauzata de supraincalzirea motorului.

"Normal life":
Image
Cresterea distantei dintre electrozi este normala de-a lungul vietii bujiei. Totodata, o distanta intre electrozi marita inseamna consum ridicat si solicita sistemul de aprindere - bujia trebuie inlocuita, este la sfarsitul "vietii".

Erodare anormala:
Image
Distanta dintre electrozi a crescut in mod accelerat - cauzata de coroziunea, oxidarea sau reactia cu plumbul din benzina - utilizati benzina cu continut scazut de plumb.

Topire:
Image
Suprafata electrozilor este rugoasa si lucioasa - supraincalzire - vezi mai sus.

Erodare, corodare, oxidare:
Image
Suprafata electrozilor este rugoasa, in anumite circumstante sunt oxidate, capatand o tenta verzuie - masina a stat mult timp nefolosita sau este motorul vechi.

Erodarea electrozilor:
Image
Electrodul lateral este ros, cel central este ciupit in directia celui lateral iar izolatorul are culoare galben-maronie - s-a facut o reactie chimica intre aliajul bujiei si aditivii din benzina.

Sper ca v-au fost de folos.
Enjoy!

Adminul.

Post subject:
PostPosted: 11 May 2006, 19:42 

Car: o cisterna
Interesant ghidul asta.Chiar azi am schimbat bujiile la punto,si 3 dintr ele aveau un aspect usor ruginit cu depuneri,la care ma asteptam tinand cond ca am mers mult de la ultimul schimb,dar una dintre bujii era murdara de ulei,ceea ce m-a facut sa ma ingrijorez putin.Dar cumde numai una avea ulei?

916 Spider 3.0 Arese
159 SW 1.9 JTDm

Post subject:
PostPosted: 11 May 2006, 20:38 

Segmenti varza sau simeringuri de supapa dusi la pistonul respectiv...

Post subject:
PostPosted: 11 May 2006, 22:52 

Car: o cisterna
La cata mecanica stiu eu asta nu suna bine!Am masinuta asta de vre-o 3 ani,si pana acum in afara de ulei, filtre si bucsi spate(pentru ca trebuiau la verificarea tehnica,nu de alta) n-am bagat nimic in ea.Doar n-o sa incep acum :D

916 Spider 3.0 Arese
159 SW 1.9 JTDm

Post subject:
PostPosted: 12 May 2006, 12:22 

Multumesc! :oops:
Am citit N carti despre masini, incerc pe cat posibil, daca timpul imi permite, sa umplu aceasta sectiune cu tutorialuri...

Adminul.

Post new topic  Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC+03:00