valerica Quote:
Eu stiu ca un Logan costa ~2500e, cost productie, Cristi ar trebui sa stie mai bine daca e chiar asa. Masina a aparut la pretul de 5000e pentru ca la vremea respectiva asta era cerinta si bugetul omului de rand. Probabil ca acum si din ce am vazut multi cauta masini sub 5000e, de aici si pretul cat mai mic.
Primul pas: a se calcula 24% (TVA) la 5k euro, inseamna 1200 euro. 5000-1200=3800. Aritmetica simpla.
Ai atins o coarda sensibila cu asta. Este o legenda! Si o sa incerc sa explic cum pot eu mai bine. Ar fi multe de spus, dar...
Din pacate, cei care, din interior, mai mult ca sigur

, au transmis aceasta informatie dau dovada de prostie, nu reusesc sa se desprinda de meseria lor si sa priceapa automobilul in ansamblu. Gigel, no offence, cu 8 clase ale lui habar nu are ce inseamna ala cost de productie, este un muncitor perfect (caruia trebuie sa ii multumim pentru calitatea muncii sale), insa capacitatea lui de a intelege ce inseamna o masina (pre-productie, ciclu de viata etc) este limitata.
Gigel, probabil, lucrator la uzina - a insumat valoarea "saibelor", asa cum a dedus el, si-a calculat un "cost"; insa Gigel nu a mai luat in calcul si celelalte costuri, de care probabil nici nu e constient ca exista:
-studii de piata - oare cati stiu cati bani se cheltuie anual pe studii de piata? Stie Gigel de ce a ajuns Dacia in tara Y si cate departamente au muncit pana sa se ia decizia? Nu stie.

-design
- testare/inginerie - care lucreaza nu numai inainte de lansarea masinii, ci si dupa lansare. Se fac corectii/optimizari, de aici si update-urile de soft. Se iau in calcul primele impresii ale clientilor (alt studiu de piata) si se ajusteaza masinile. Asadar, se pregateste faceliftul.

etc
-marketing
s.a.m.d.
Imi pare sincer rau cand oamenii transmit astfel de informatii pentru ca nu fac decat sa isi dea singuri cu [e o vorba ]. Aceste informatii se propaga repede si oamenii de rand, fara o minima cultura economica, ajung sa creada ca intr-adevar o masina costa 2500 de euro dar XXX, companie auto, vine si le cere, nejustificat, 5000 pe ea. Nu e asa, nu e asa deloc - a se vedea piererile inregistrate de multi producatori auto.
Reintorcandu-ne la DACIA, da, s-a tot publicat in presa, mai mult pe afara ce e drept, ca Dacia are o marja destul de mare, apropiata ca procent de cea a constructorilor premium. Ca si comparatie, marja dacia este mai mare ca marja Reno, VW ... etc