alex..uite un raspuns tot de pe net:
http://www.incepator.ro/tehnice/ulei_au ... or_syn.asp
(nu-mi confirma 100% ceea ce am spus).
Discutia este foarte lunga. Uleiul cu care vine din fabricatie, repet ar trebui schimbat dupa un nr. limitat de km, nefiind nici o problema daca dupa un rulaj de 2000-5000 km cu ulei semisintetic bagi sintetic (mai ales daca motorul este nou)-fie vorba intre noi nici daca mergi 1-2 schimburi cu semisintetic nu ar fi o problema sa treci pe sintetic. problema e de la 3 schimburi in sus. Datorita aditivilor (inferiori) si a vascozitatii (superioare la rece si inferioare la cald) motorul se uzeaza mai pronuntat cu un ulei inferior (mineral<semisintetic<sintetic), de aceea nu este recomandat schimbul cu un ulei superior. Bun aici se poate discuta, pentru ca este foarte importanta periodicitatea de schimb, si vascozitatea uleiului folosit. (acum este mai greu de demonstrat ceea ce spun eu- pentru ca:
-pana acum 2-3 ani uleiul sintetic era 0w-40 5w-50 0w-30 5w-30 si 5w-40- deci cele cu 0w si 5w
-semisintetice 10w-40
-minerale 15w-40, 15w-50 si 20w-50.
Mai nou a aparut acest 10w-60-ulei sintetic care e putin mai ciudat fiind atipic (10w care in mod normal este semisintetic. De asemennea au aparut 10w-40-sintetic, 15w-40 semisintetic si probabil alte uleiuri atipice care-mi scapa acum.
Uzarea motorului se face datorita unor aditivi inferiori dar si a vascozitatii mari la rece si mici la cald. Avand in vedere ca racing este un 10w presupun ca nu ar fi o mare problema sa pui iarna de exemplu 10w-40 (iarna nefiind foarte importanta caracteristica "la cald" (nu prea sunt conditii de mers sport si este si o temperatura mai mica cu 30-40grd decat vara)
OK, ca si concluzionare raman la ideea ca nu e bine sa schimbi -de la un ulei inferior la unul superior (nu consider schimbare de tip de ulei atunci cand ai folosit un tip maxim 20.000 km). Oricum discutia se face de la 3 schimburi in sus pentru ca un schimb nu afecteaza in structura motorul.
(Daca vrei documentatie despre lubrifianti iti fac rost. Dai un discount la manopera pentru motorul ala pe care trebuie sa-l fac la tine dupa 2-3 mai?

) (...a ...nu scrie in documentatie negru pe alb ca nu se poate schimba- citesti vreo 1000 de pagini tehnice si extragi de acolo daca stai bine la chimie (cracare, polialfaolefine (PAO), poliglicoli (PAG), aditivi, vascozitati, etc

)