in primul rand ca eu nu ma supar (n-am actiuni la vag cum aveti voi la fiat, am mai spus-o
)
hai sa despartim chestia pe doua planuri
1.
in momentul de fata alfa, exceptand numele/istoria si niste caroserii frumoase, nu are ce cauta langa producatorii premium. sunt prost asamblate, le lipsesc multe din 'premium creature conforts' pe care le au acum chiar si producatorii mainstream, consuma mult, nu exceleaza in nici un fel prin performante si, ce e mai important, nu au mentalitate de producator premium - service-ul si aftersales. da, poti spune ca asta tine de dealer, dar dealerii astia au mostenita atitudinea asta de la alfa direct. m-am uitat destul de mult pe toate forumurile de afara si toti dealerii au atitudinea asta.
vorbesc de masinile cumparate noi, pentru ca nici unui producator nu ii prea pasa de masinile scoase din productie/garantie (nu mi-o luati nu nume de rau, dar asta e societatea de consum).
nume/istorie/chestii speciale, puii mei, am avut un citroen xsara care avea super motoare si o super punte spate autodirectionala, dar asta nu facea masina aia cu nimic speciala. bun, alfele stau bine si au super motoare dar sunt multe alte masini care stau mult mai bine si au motoare mult mai bune, iar chestia de design e discutabila. in momentul in care esti un producator mare, nu ai cum sa scoti masini urate. toate au plusurile lor daca le incadrezi in scolile de design care apartin.
audi, bmw, mercedes, lexus, etc... cand mi-am luat alfa am trecut pe la toti dealerii si am facut test drive cu ele (deh, alfa a fost singura masina cu care nu m-am dat, traiasca autoitalia!) si sincer iti spun ca audi in momentul de fata este 'tatal lor'. poate la clasele superioare se schimba treaba, dar a4/a5 este mult mai bine finisata, cu materiale mult mai bune si cu multe features pe care ceilalti nu le au. c-klasse este maga fail - in genul bordului montat un pic stramb la alfa mea, iar bmw... e run of the mill.
'zambetul' ala permanent pe care se zice ca il ai cand conduci o alfa e greu sa-l mai ai la masinile noi exceptand momentele in care vezi lumea pe strada aratand cu degetul inspre masina si le citesti pe buze 'uite o alfa romeo'. rare momentele alea cand masina pe care o conduci este un mijloc, nu un scop... si atunci brusc audi/bmw/mercedes chiar si ford si japonezele castiga detasat. sa judecam o masina cu toate minusurile pe care le aduc platformele comune, globlalizarea si toate relele capitaliste crizate
. eu vad ca audi (de exemplu) are masini pentru mai toate nisele, mult mai reusite decat alfele zilelor noastre.
da, daca nu ma destept intre timp sunt probabil foarte aproape de momentul in care o sa schimb masina, si nu am prea multe optiuni, iar audi s4 este pe primul loc la mare distanta de altele, si asta in primul rand pentru ca nu iti iei o masina care sa-ti satisfaca tie nevoie, nu sa se uite lumea la tine pe strada... da, uratica, cand o sa opresc la semafor o sa mai vad una care arata la fel in dreapta si inca una in oglinda retrovizoare, masini la care nu le voi face flash-uri si nu mi se va raspunde la fel, dar mai mult ca sigur ca ma duce de la A la B fara sa-mi faca nervi, mult mai confortabil si ma va face sa zambesc fara probleme atunci cand o sa am chef de asta.
poate pentru niste pusti de facultate asta e de ajuns, dar categoria asta (care este bine reprezentata pe forum si din cauza asta confundata cu majoritatea oamenilor care isi iau masini) nu inseamna mare lucru pentru un producator si nici macar pentru numele/istoria pe care o poarta. cred ca lumea se asteapta de la o masina din anii 2000 la multe alte chestii pe care alfele nu le au... dar compenseaza atingand anumite coarde sensibile.
acum, forumul asta exista din 2005 (din 2006 sunt si eu aici) si nu vad prea multi oameni care sa 'fie in carti' pentru alfa si masinile care sunt produse acum. marea majoritate sunt niste nostalgici care stau si viseaza la sunetul de busso si la niste masini de care se vorbeste si pe forumul retromobil. (nu mi-o luati in nume de rau, nu vreau sa insult pe nimeni si nu privesc de sus, dar asta e adevarul).
2.
ferrari vs audi... eu n-as zice nu la un audi r8 cu toate ca nici ferrari nici audi nu-mi zic nimic in domeniul asta cum imi zice porsche de exemplu (chestie de gusturi), dar lucrurile se schimba, nimic nu ramane batut in cuie si nu poti sa ii pui o eticheta masinii alea pentru ca e facuta de audi. si ford a avut gt40 care a ajuns o legenda la care ferrari nu prea a avut ce spune... ford...
iar faza cu 'n-am inteles reclama' este deplasata (ca sa te citez). vrei sa-ti traduc eu? uite, reclama aia este foarte clara si zice: nu exista doar ferrari si nu trebuie sa put up with all the shit italians do, exista masini comparabile pentru nice normal people care sunt de ajuns pentru nevoile unor oameni normali. la naiba, vorbim de ferrari care e mai mult o naluca care cultiva o legenda pe care o inoculeaza cu succes pustilor de gradinita prin postere si imagini frumoase, o firma care are o echipa de f1 si traieste dintr-un logo pus tricouri, sepci, pixuri, parfumuri si din machetute... sa fim seriosi.
si inca cateva reclame audi care mie mi se par reusite:
http://www.youtube.com/watch?v=LQ6R7c3cnEE
http://www.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
ah, sa ma semnez ca sa nu fie confuzii despre cine spune astea:
ala care si-a luat totusi alfa in loc de audi
(sper ca n-am fost prea incoerent, dar sunt dupa o zi de raiding in wow care n-a iesit tocmai bine
vorbesc in van cum am zis si de captcha/verificare serioasa prin email la inregistrarea pe forum ca sa nu mai fie invadat de spam: hai cu splitu' tovarasii moderatori!)