Din experienta.
Cand vine vorba de club si bani, apar scandalurile. Read and learn.
Noi pe bmwclub, am facut in felul urmator. Eram administratorii si moderatorii, plus un grup Valued Members in jur de 40 de oameni. Cei 40 s-au extras pe parcurs, ceilalti votam pe care sa il avansam. Din administratori, cei care puteau face ceva, in speta cei din Bucuresti , s-au ales 6 care erau in acte membri fondatori ai clubului. Acei 6 au facut o asociatie non-profit, la care trebuia sa contribuie fiecare cu cate 5 milioane. Cand a venit vorba de scos cazier fiscal + contribuit cu bani, pac, unul s-a tras pe fund. Au aparut disensiunile, la un moment dat un membru (acelasi care s-a sucit) a facut niste afirmatii aberante si destul de grave, la care adminul i-a dat ban. Ca peste tot, s-au trezit partizanii, care i-au luat partea celui banat, si binenteles ca au urmat alte banuri care au cam cernut forumul de partizani si scandalagii. In momentul ala, 2 din membrii fondatori ai clubului, care erau si in acte, au trecut de partea cealalta a baricadei si au format un alt forum impreuna cu membrii banati. Si sa vezi acuma scandaluri, ca normal, totul se facea pe baza de vot in club, aia 2 impreuna, ceilalti 3 care erau neutri si adminul. Si uite asa, stam de 1 an si ceva, si ne uitam la club care nu poate inainta din cauza celor 2 dobitoci care sunt contra. Si sunt niste faze de te spargi de ras. Unul din cei care au fost moderatori la noi si acuma a plecat dincolo, e moderator pe Autoshow. Acolo le taie la toti link-urile cu bmwclub, pe motiv ca nu e voie sa se faca reclama la un forum comunist ! Asa ii zice el. Ca noi suntem comunisti, ca noi dam banuri, ca noi stergem posturi, ca ingradim dreptul la libera exprimare. Dar in acelasi timp, el are semnatura cu link catre forumul lui, si zice ca este spre binele fanilor bmw sa se inscrie acolo pentru ca acolo e un forum liber si democratic, unde fiecare spune ce vrea si nu se dau banuri. E dea dreptul hilar. Se mai intampla sa dam ban la careva pe la noi, si binenteles ca ala se duce pe celalalt forum si incepe, comunistu de WLF mi-a dat ban, se apuca si aia sa ne faca de tot cacatu, e penibil de-a dreptul. Da, normal, la un forum de 1500 de oameni, apar flame-uri si trebuie intervenit. La unul de cateva sute, ce decizii administrative sa iei, ca nu ai de ce.
In ceea ce priveste clubul, noi avem o idee precisa ce vrem sa facem cu el. Scopul este de a adera la BMWclub Europa. De aici vin foarte multe avantaje, practic ajungem pe picior de egalitate cu orice membru european. Pentru ca, daca vrei sa ceri 30 de euro taxa de membru pe an, normal, trebuie sa acorzi ceva avantaje membrilor, nu doar sa le iei banii si gata. Mentionez ca noi suntem 1500 de membrii, deci daca macar 300 s-ar inscrie in club s-ar strange niste fonduri serioase cu care sa organizezi ceva deosebit pentru membrii.
Eu zic asa. Sa formati de pe acuma un nucleu, cum am facut si noi, acel Valued Members. Dar foarte foarte bine alesi, pentru ca noi ne-am fript.
Acei Valued Members sa se ocupe de formarea clubului. Binenteles ca tot ei vor si contribui la inceput cu fonduri, lunare, anuale, indiferent. Formati clubul, faceti un buget, oferiti ceva la membrii forumului, si cine doreste, contra unei taxe anuale, poate fii membru al clubului. Incercati sa gasiti o comunitate mult mai mare, cum este pentru noi BMWClub Europa. Trebuie sa fie ceva Alfa Club Europa, parca am vazut pe net. Vedeti ce presupune sa aderati la ei si ce beneficii ar avea membrii. Si dupa ce aveti un portofoliu cu privilegiile care le are un membru al clubului, puteti incepe promovarea si strangerea de membrii. Mi se pare cel mai rezonabil.
|