man, sunt multe de spus. parerea mea e ca daca te`ai orientat pe alfa romeo sa te gandesti la ea ca la orice alta masina dpdv al consumului si al costurilor. Adica aceste 2 aspecte nu exceleaza dar nici nu sunt de speriat. Consumul la benzina e destul de acceptabil daca e sa ne raportam la ce`ti ofera motorizarea cu pricina. La jtd`uri cam la fel. Diferenta o sa o simti insa la ce`ti ofera masina ca si conduita de drum si o spun in calitatea omului care a condus mai multe marci. La drum lung e o placere, pe cand in oras...hmmm...e mai delicat...pt ca drumurile noastre nu`s facute sa fie calarite de masini care din principiu au o conduita sportiva. Dar daca mergi atent si nu numeri toate gropile atunci totul e ok.
Referitor la intretinere...ce sa zic, daca te duci la vreo reprezentanta or whatever esti terminat. Practica niste preturi fantastice. Partea buna este ca exista oameni inclusiv pe forumul acesta care te pot ajuta si cu partea de piese si cu partea de service la costuri super.
Eu n`as vrea sa te indrum cu un sfat subiectiv. Cel mai bine ar fi sa`ti dau exemplul meu care, dupa ce am condus opel astra G din 2004, vectra din 2005 motorul 2.2 cdti (masina e super ok dar parca nu are personalitate) peugeot 307, gaama daewoo (asta nu se pune oricum
) am condus un 156 1.8 tspark de prin `99 daca nu ma insel. Am fost super incantat. Drept dovada ca acum conduc o alfa 156 1.9 jtd din 2002 pe care o ador.
Acum, daca te orientezi spre alfa e bine sa te gandesti ce vrei sa faci cu ea. Multe drumuri zilnice, trafic urban aglomerat, masina de weekend, masina folosita zilnic insa putin, etc. In cazul in care o calaresti foarteee mult se justifica un jtd. Daca nu, daca mergi mai putin cu ea si e mai mult de plimbat de placere sau in weekend, vacante, whatever, eu as merge pe un motor 2.0 benzina.
Inca odata, e o chestie personala, o optiune la care as apela eu. Nu trebuie sa o iei de buna. Lasa-te ghidat de feeling`ul personal