Informatiile de mai jos au fost postate de mine pe reno.ro, scriu asta pentru a nu se isca discutii privind sursa materialului
.
M-au intrebat colegi de forum care e procedura de achizitie la licitatie a unei masini din Belgia, mai exact carsontheweb.be, mai ales tinand cont ca in ultimele luni preturile pe mobile.de au cam luat-o razna.
In primul rand, exista si carsontheweb.de, respectiv licitatii din Germania (drumul mult mai ieftin si numere temporare la juma' de pret). Atat site-ul .be cat si .de listeaza toate vehiculele, e bine de tinut cont totusi unde se afla masina.
Conditiile de participare sunt publicate la:
http://www.carsontheweb.com/CarSite/ter ... anguage=en
si explicate:
http://www.carsontheweb.com/CarSite/FAQ ... anguage=en
1. Sistemul in general:
Societatile de leasing din DE si BE ramase cu vehiculele iesite din contract urmaresc sa le valorifice rapid la un pret cat mai bun. Pentru aceasta se organizeaza licitatiile online pe
www.carsontheweb.be , licitatii la care dealerii de autovehicule uzate le cumpara pentru a le revinde ulterior clientilor finali.
2. Cine poate participa la licitatii?
Orice firma dealer auto din Europa. Te inscrii pe site cu numele firmei , CIF-ul e esential (fostul CUI cu RO in fata) si ai acces la detalii masini si poti licita.
NU pot participa persoane fizice.
NU trebuie sa ai in statulul firmei obiect de activitate comert auto. Nu se verifica, te cred pe cuvant.
3. Cum se liciteaza?
Alegi vehiculul dorit din liste si te uiti la pretul minim si la pretul tinta. Minimul e orientativ, sa nu pui 2000 pe o masina pe care ei vor sa o dea cu 6800. Regula este ca licitatiile se incheie oricum la un pret sub pretul tinta. Respectiv nimeni nu vrea sa dea cat ar vrea ei sa incaseze.
Exemplu: O laguna are minimul la 4500 si targetul la 7000. Licitezi pe masina, pui 6500. Daca esti primul , va aparea pretul curent 4500. Altii vor vedea ca ai pus 4500 dar nu vor sti cat esti tu dispus sa dai, adica 6500. Altul pune 5000. Cum tu ai pus maxim 6500, sistemul pue in locul tau 5100 automat. Si tot asa...
Sa zicem castigi licitatia la 6500. In momemtul asta iti vine un mail de felicitare si in 2 zile ai confirmarea sau refuzul vanzatorului. Adica pentru ca nu ai dat 7000 cat vor ei isi rezerva dreptul sa refuze. Mie mi s-a itamplat de doua ori sa castig licitatii sisanu mi se acorde masina. Daca vrei sa fii absolut sigur ca masina iti revine, pune suma = tagetul si bifeaza "Place maximum bid immediately".
4. Am castigat licitatia, vanzatorul mi-a acorat masina, acum ce?
Primesti un email pe care il printezi, stampilezi, semnezi si il trimiti pe fax in Germania sau Belgia. Acesta este actul de vanzare cumparare. Termen 2 zile lucratoare.
Platesti suma la care ai castigat licitatia + 75 Euro taxa participare la licitatie in contul indicat de ei. Termen 5 zile lucratoare.
Posibil sa nu fie aceeasi firma, eu de exemplu am cumparat masina de la Ecadis Gmbh din Koln si am ridicat-o de la un garaj din Amberg.
Transferul banilor dureaza cateva zile asa ca nu amanati pe ultima zi.
5. Livrare
Cand au oamenii banul, te suna si te anunta cand si unde te poti prezenta dupa masina. Cazul meu: am castigat licitatia joi dimineata, joi dupamasa mi-au confirmat acordul vanzatorului, joi seara am trimis faxul de confirmare, vineri am platit, marti dimineata m-au sunat ca au primit banii, miercuri dimineata m-am prezentat dupa masina.
Acolo primesti factura fiscala, proces verbal predare primire si cheile. Factura fara TVA evident si daca nu revinzi masina nu ai treaba cu TVAul nici in Romania.
Eu luand-o din Amberg DE am facut rapid numerele rosii si asigurarea tot acolo cam 150 de Euro si 15 minute. In Belgia e cam 300 de Euro.
Atentie la:
1. Descrierea masinii: carnet de service e esential, ultima mentenanta e forte bine sa fie mentionata, mai ales daca masina are peste 120ooo. Distributia ---
2. Pozele masinii: mai ales starea interiorului este un bun indiciu despre cum a fost folosita
3. Prezenta zgarieturi lovituri la Pictures Damage. Cu cat mai multe cu atat mai bun pret vei obtine.
4. Vicii ascunse: NICI O GARANTIE. Carsonteweb nu vinde masini cu probleme de functionare. Cand se face receptia, te asiguri ca totul functioneaza. Orice apare dupa aia si nu e mentionat la Car Damage pe site, ei bine, te descurci singur.
Cazul meu: Alfa 156 cu service la zi, distributie, discuri, ambreiaj schimbate, merge perfect,nu bate nu zdrangane, interior perfect. DAR, dupa 1500 km (drumul inapoi si ceva fataiala) imi agata cea la marsarier. Desfacut cutia, schimbat un rulment cu 20 RON, acum e OK dar manopera nu a fost ieftina. La 5600 cat am dat pe ea zic bogdaproste.
Cam asta imi trece prin minte acum, daca aveti intebari, shoot.
Succes!