It is currently 08 Jan 2025, 17:48

All times are UTC+03:00

Post new topic  Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page 1 2 Next
Author Message
PostPosted: 23 Dec 2009, 01:33 

Hello, ma tot bate la cap un gand nebun. Stiu ca atunci cand plec cu masina de pe loc pe zapada se aprinde becul galben de la bord care are legatura cu controlul tractiunii. Inteleg asta, dar de ce se aprinde si cand intru in curbe si e namol pe strada? Masina nu pare sa piarda din putere si nici rotile sa se franeze.Sa fie ESP? Cu acelasi bec galben? Daca apas butonul off de la ASR se decupleaza si ESP? Nu stiu cum sa le incerc separat. Ceva idei?

PostPosted: 23 Dec 2009, 02:11 

ESP nu se decupleaza. Daca iti corecteaza traiectoria simti cu siguranta. ESP intra tarziu si e destul de violent.

PostPosted: 24 Dec 2009, 01:23 

Pentru a nu deschide alt thread ma bag si eu aici :peace: legat de asr ... Ce face mai exact ASR ?(pe un fiat stilo 1.9 diesel 115 cp etc...)

Image

PostPosted: 24 Dec 2009, 01:49 

ASR(Acceleration Slip Regulation): traction control with intervention at the brakes and the engine

Simplu spus in accelerare foloseste senzorii ABS si daca, constata ca rotile de pe aceeasi latura a masinii se invart la viteze diferite, trimite comanda catre ECU pentru reducerea cuplului si simultan franeaza roata fara interventia soferului.
In cazul decelerarii bruste, daca rotile tind sa alunece comanda ecu sa reduca frana de motor pentru a stabiliza masina.

Asta e explicatia scurta. In realitate sistemul e mult mai complex.

PostPosted: 24 Dec 2009, 08:12 

AFAIK, ASR nu actioneaza franele, ci doar reduce turatia motorului, sau taie acceleratia in lame terms.

PostPosted: 24 Dec 2009, 14:09 

Code:
Operating strategies
Drive wheel slippage

Intervention times in road conditions with good grip (asphalt):
Torque reduction by the engine control unit by altering ignition advance - 6/100 s after the skid threshold is exceeded;
Further torque reduction by reducing throttle opening (by the engine control unit with motorized throttle body) - after 15/100 s. Hydraulic system intervention (braking force on drive wheel) - after 2/10 s.

Operation under conditions of poor grip:
The system is able to detect this situation by comparing drive wheel acceleration with torque transmitted by the engine (engine load via engine control unit).
The system performs in the same way as when both drive wheels are in road conditions with good grip (asphalt) and the cut in thresholds are at the lower limit.

Only one drive wheel slipping:
Torque reduction by the engine control unit by altering ignition advances - 6/100 s after the threshold is exceeded.
Further torque reduction by reducing throttle opening (by the engine control unit with motorized throttle body) - after 15/100 s. Effect on hydraulic system, braking action is exerted on the slipping wheel to give the differential a resistive force on the side with poor grip (T.C.).
This resistive force allows the differential to transmit an equal torque with good grip.

One wheel slipping on a bend with good grip (asphalt):
The system detects the presence of a bend from the rear wheel speed (drawn).
It implements the same intervention procedures described for when only one drive wheel is slipping; the cut-in thresholds are increased to the upper limit. The torque reduction is applied gradually.

One wheel slipping on a bend with poor grip (snow or ice):
It implements the same intervention procedures described for when only one drive wheel is slipping; the cut-in thresholds are increased to the lower limit. The torque reduction is accentuated (to ensure good car lateral containment).

Under A.S.R. operating conditions, when the control unit simultaneously receives a signal from the brake light switch, the system ceases to act on the brakes. The torque reduction part remains active.

With the brake lights switch activated, but with maximum braking pressure (e.g. tip of heel, defective switch, etc.), if the system detects a speed difference between the front and rear wheels which implies the operation of the A.S.R., only torque reduction is implemented. Brake intervention is excluded.

Modulating braking torque with engine decelerating:
Car instability during deceleration with poor grip
The system recognises the condition from engine load, front and rear wheel speed and brake pedal sensor. In this case, drive torque is increased when the engine control unit cuts in to open the motorised throttle. This overcomes the natural instability of the car due to the engine braking torque with poor grip.

PostPosted: 24 Dec 2009, 18:41 

Eu unul n-am reusit sub nicio forma sa fac ASR sa franeze rotile, iar toate sursele pe care le-am gasit erau contradictorii in privinta asta. Plus ca, se pare, exista mai multe versiuni de ASR in functie de versiunea de ESP din care face parte.

PostPosted: 24 Dec 2009, 19:22 

Nu cred ca este usor sa aduci masina in situatia de a derapa in asa masura incat sa simti interventia franarii. Poate doar pe gheata. Frana provocata de ASR este modulata si greu de simtit(incetineste roata fara sa o blocheze).
Quote:
When the ASR/TC function is switched on, the electronic control unit:

supplies the hydraulic pump (1)

supplies the (N.C.) inlet solenoid valve (2)

supplies the (N.A.) operating solenoid valve (3).

Then pressure generated by pump (1) then reaches the brake calipers and is modulated, upon a command by the electronic control unit, by the de-pressurizing (5) and pressurizing (6) solenoid valves.
Intradevar nu toate versiunile de ABS/ESP opereaza identic. E posibil ca pe 147 si aproape sigur 156 sa fie o versiune mai veche decat pe stilo, datorita anuli de aparitie.

1 - Pump
2 - Inlet solenoid valve
3 - Pilot solenoid
4 - Brake calipers
5 - De-pressurizing solenoid valve
6 - Pressuring solenoid valve

Attachments:
192009736.jpg
192009736.jpg [ 34.27 KiB | Viewed 4625 times ]

PostPosted: 24 Dec 2009, 19:24 

The electro-hydraulic control unit consists of:
twelve two-way solenoid valves;
a dual circuit electric recovery pump
two low pressure accumulators
two high pressure accumulators.

1 - Brake servo pump
2 - Hydraulic control unit
3 - Rear left wheel
4 - Front right wheel
5 - Front left wheel
6 - Rear right wheel

Attachments:
192009737.jpg
192009737.jpg [ 45.2 KiB | Viewed 4624 times ]

PostPosted: 24 Dec 2009, 21:08 

Mersi baieti ,eu unul m-am cam lamurit. Acum o intrebare mai prosteasa : cu asr on/off creste consumul sau orice alt consumabil?

Image

PostPosted: 25 Dec 2009, 00:20 

consumul nu creste.
ASR controleaza miscarea vehiculului si intervine automat atunci cand una sau ambele roti din fata patineaza. E un sistem care intervine cateva secunde, pentru a metine echilibrul rotilor, tinerea lui on nu influenteaza comportamentul masinii, intr-un regim de mers normal.

PostPosted: 25 Dec 2009, 02:03 

Car: Alfa 147 JTD
Descrierea funtiei de asr in manualul masini.

Functia ASR controleaza miscarea vehiculului si intervine automat atunci cand una sau ambele roti din fata patineaza. |n conditii de patinare sunt activate doua sisteme de control diferite:

1) Daca patinarea se produce la ambele roti din fata, din cauza puterii excesive care se transmite, dispozitivul ASR intervine reducand forta transmisa de motor.

2) Daca intervine alunecarea unei singure roti, sistemul ASR se activeaza automat franand roata care aluneca, cu un efect similar cu cel al unui diferential autoblocant. Actiunea ASR este extrem de utila înurmatoarele circumstante:

- patinarea rotii interioare în timpul unui viraj, din cauza schimbarii incarcariidinamice sau a accelerarii excesive.
- prea multa putere transmisa rotilorîn relatie cu starea carosabilului.
- accelerarea pe suprafete alunecoase, acoperite de zapada sau gheata.
- în cazul pierderii aderentei pe suprafetele acoperite de apa (acvaplanare).

PostPosted: 25 Dec 2009, 03:44 

Intreb si eu pentru ca nu reusesc sa inteleg(Sper sa nu dati cu pietre dupa mine).
In conditii de plecare sportiva cum ating 100/h cu ASR on sau OFF

PostPosted: 25 Dec 2009, 09:09 

StanPatzitW Quote:
Intreb si eu pentru ca nu reusesc sa inteleg(Sper sa nu dati cu pietre dupa mine).
In conditii de plecare sportiva cum ating 100/h cu ASR on sau OFF
vrei sa pleci cu "SCARTZ" sa te dai mare la semafor????...ASR off
sincer nu stiu in care din cazuri (ASR on/off) atingi mai repede 100km/h dar daca faci tu o proba poate ne spui si noua.
la 156/147/GT nu poti dezactiva ESP decat daca scoti din uz unul din senzorii ABS. La 159 daca tii mai mult apasat pe butonul ASR se va dezactiva ESP-ul.
Eu unul nu vad nici un sens in dezactivarea oricarui sistem de siguranta al masinii. Sincer acestea ne fac viata mai usoara in 99% din momentele cand ne aflam la volan. Pe un circuit in schimb, atunci cand vrei sa te dai mare pilot, ESP-ul te poate incurca. Dar unde in Romania avem noi circuite? :thumbdown:

PostPosted: 25 Dec 2009, 10:38 

Acum o sa zic ceva pentru care o sa urele lumea la mine.

La semafor (sa nu zic liniute) sunt momete in care am o f mare satisfactie sa le dau SARBATORI FERICITE la posesorii de alte masini care-si umfla muschii. Nu vreau sa plece incat sa auda toata strada vreau sa plece cat mai repede.

Am tot zis ca o sa fac o proba. Daca fac va anunt.

PostPosted: 25 Dec 2009, 11:39 

Car: 156 - The Red Hawk
Pentru cei mai buni timpi 0-100, indiferent daca e vorba de linie sau serpentine, ASR OFF!

PostPosted: 27 Dec 2009, 00:02 

Alexandrus Quote:
AFAIK, ASR nu actioneaza franele, ci doar reduce turatia motorului, sau taie acceleratia in lame terms.

Am impresia ca am mai avut odata discutia asta.
Vad ca si tu poti fi la fel de incapatanat ca altii....
;)

PostPosted: 27 Dec 2009, 02:48 

Dap, am mai avut odata discutia, insa, cum spuneam, pe 156 normal e greu sa iti dai seama care e care, in caz ca ai ASR ai si VDC, nu stii care intervine, iar la mine, pe GTA, cum nu exista decat ASR, nu mi-a franat EVER una din roti, insa martorul de ASR e destul de utilizat ;)

PostPosted: 27 Dec 2009, 09:09 

Probabil implementarea de pe GTA e o idee mai veche, stiu un Mondeo V6 care la fel face, taie avansu/injectia pe 3 cilindrii ca sa implementeze ASR (masina are doar ABS de gen mai veche si acceleratie cu cablu).

Excelent postul cu descrierea strategiilor ASR in functie de conditii.

PostPosted: 08 Jan 2010, 16:03 

Car: AR 156 1.9 JTD
Quote:
Eu unul nu vad nici un sens in dezactivarea oricarui sistem de siguranta al masinii. Sincer acestea ne fac viata mai usoara in 99% din momentele cand ne aflam la volan.
În restul de 1% intră şi acele momente când rămâi inzăpezit sau împotmolit in noroi şi sistemul nu te lasă să scoţi maşina din acea situaţie prin forţe proprii. Aici cred că te poţi descurca mai bine decât sistemele de siguraţă, cu ceva experienţă şi instincte.

PostPosted: 08 Jan 2010, 17:16 

MainEvent Quote:
Quote:
Eu unul nu vad nici un sens in dezactivarea oricarui sistem de siguranta al masinii. Sincer acestea ne fac viata mai usoara in 99% din momentele cand ne aflam la volan.
În restul de 1% intră şi acele momente când rămâi inzăpezit sau împotmolit in noroi şi sistemul nu te lasă să scoţi maşina din acea situaţie prin forţe proprii. Aici cred că te poţi descurca mai bine decât sistemele de siguraţă, cu ceva experienţă şi instincte.
da-mi te rog un exemplu practic care sa sustina ce ai spus tu ca mie unul nu-mi trece prin cap nimic. :(

PostPosted: 09 Jan 2010, 23:55 

Daca vrei sa iesi din zapada cu "balans", cu asr on masina n-o sa te lase sa faci asta.
Are dreptate, daca vrei iti detaliez in privat.

PostPosted: 10 Jan 2010, 17:24 

dcmilitaru Quote:
Daca vrei sa iesi din zapada cu "balans", cu asr on masina n-o sa te lase sa faci asta.
Are dreptate, daca vrei iti detaliez in privat.
se accepta exemplul...se incadreaza perfect la restul de 1% :lol:

PostPosted: 11 Aug 2011, 19:47 

Car: 147 2.0 TS
am si eu o intrebare...am fost cu masina la mecanic de vreo 2 zile si a bagat-o pe tester pt niste probleme la aer...dupa ce am scos-o de la mecanic am vazut ca la butonul de la asr off statea aprinsa luminita aia de pe buton!la mine nu mi-a mers niciodata asr...adica apasam pe buton si nu se intampla nimic!acum vad ca cateodata cand apas pe el imi arata in bord ca se activeaza asr sau se dez...nu merge tot timpu...doar cateodata!nu stiu ce are!as vrea sa stiu daca e ceva pericol daca circul cu el off sau on...

PostPosted: 11 Aug 2011, 20:08 

normal circuli cu el on pentru a fi activ in situatii neprevazute, dar si cu el off nu e vreo problema.

Post new topic  Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page 1 2 Next

All times are UTC+03:00