"Germania castiga mereu" este un cliseu de consumat pe forumuri sau la bere, dar cam atat. Cat despre migratie si realism politic german,etc, prin 2010 Angela Merkel postula in stilul ei caracteristic ca multiculturalismul (ideea ca oameni proveniti din background-uri culturale diferite pot trai fericiti impreuna) a esuat in Germania! A facut valva in Europa pozitia ei atunci, dar deh, se uita repede. Propriul ei partid pleda pur si simplu pentru stoparea migratiei de factura araba / turca.
Vezi articolul acesta:
http://www.theguardian.com/world/2010/o ... ism-failed" onclick="window.open(this.href);return false;
Ca acum a virat cu 180 de grade, e desigur alta poveste, dar nu tocmai un exemplu de coerenta si responsabilitate politica. Responsabilitate politica in acest context este sa actionezi in respectul legilor si conventiilor europene existente, inclusiv sau mai ales in plan umanitar, al migratiei, si nu sa dictezi autoritar celorlalti cum si ce sa faca, in functie de interesul tau de moment. Responsabilitatea politica la nivelul Occidentului, nu doar a Europei ar fi reprezentata de investitia masiva , imediata , in securitatea acestor oameni la ei acasa, adica in Siria, Afganistan, Irak, etc. Insasi Angela face acum pasi inapoi de la gestul larg de invitatie de acum cateva saptamani, generator (potential) de haos. Este unica solutie responsabila, cred!
Nu poti sa manipulezi speranta, teama primara a acestor oameni cu asemenea invitatii de migratie masiva in Europa dinspre Siria, incurajand traficul uman, discriminatorii fata de cei mai slabi, care nu isi permit drumul economic, fata de cei care traiesc in alte zone decat Siria, tarate de foamete si saracie crunta, etc.
Cat despre refugiati versus migranti, eu cred ca refugiatii isi pierd statutul in momentul in care, pasind in Europa, opteaza strict pentru Germania din ratiuni evident economice. Migratia lor catre Germania si Nordul Europei are si o componenta economica, si atunci revenim la legi si conventii.