Eu zic mai intai sa mergi cu a lui Razvan si apoi sa te decizi la SMF.
Mie unul nu mi-a placut cum face jos, dupa ce trece de 1500rpm e alta poveste, merge ca o benzinara. Buna pt cei ce fac multe drumuri prin afara orasului, in oras e horror si cred ca vibratiile alea pe termen lung vor f^%e transmisia dar e parerea mea de nepriceput.
Eu unul am scos din magazie o volanta stock, se va trimite la intarit, targetul este ceva ce tine 500Nm fara probleme si preia vibratiile de jos care sunt evidente.
Am vorbit si cu baietii de pe AO care o ard cu cai multi (JS JTD, Sarkan de ex), oamenii au spus clar, SMF e cea mai proasta idee la cai multi (si cred ca si la putini), vibratiile alea genereaza si clutch slip (si ar fi si mai rau daca nu le-ar face, pt ca toate loviturile alea de ciocan s-ar duce in transmisie in loc doar sa patineze discul), ceea ce inseamna ca pe SMF veti hali discuri mai des decat prevede norma.
De la testatorul acestei modificari pe propria masina citire, un punct de vedere / drept la replica vis-a-vis de subiect:
Pentru ca in genere alfistul e bine sa fie o persoana lamurita, pentru cei interesati voi face niste precizari care vor lumina (sper eu) toata treaba asta.
Vibratiile unui automobil sant fenomene complexe care sufera de amplificari, atenuari, recompuneri in functie de turatia anumitor subansamble, la o masina 4x4 permanent cu un motor diesel in 4 cilindri lucrurile se complica serios:
-avem toate elementele cuplate si deci vibratiile se pot propaga in voie prin toata transmisia/cardanul.
-avem un motor de tractor
-producatorul a folosit solutii de design tehnic pretentioase, incepand cu asezarea motorului, tampoanele , diferentialul autoblocant interaxial T3.
Practic din cele de mai sus rezulta conditii optime pentru o masina nu tocmai fina, punem ca si capac un ambreiaj la limita cuplului si rezulta crossul.
Vibratiile ce se simt la masina mea sub 1500 rpm daca infunzi piciorul in acceleratie sant firesti, se datoreaza si faptului ca suportul de la cutie este intarit si flansa cardanului e din cauciuc plin, masina este foarte sharp, transmite mult feedback comparativ cu un A5 quattro de exemplu care are odata 6 cilindri, motorul asezat corect, tampoane hidraulice peste tot insa nu e ceva deranjant, it's a driver's car, cel putin cu acest ambreiaj GTA si volanta de coupe, prestatia este mult mai sportiva si a scazut consumul in oras vizibil.
Ceea ce trebuie sa se inteleaga este ca folosind o volanta fixa avem arcuri pe discul de ambreiaj(discul de dual mass este fara arcuri), nu e un ansamblu sudat, spre exemplu inainte cu volanta DMF aveam vibratii/batai aiurea pe la 140 la ora, acum ele au disparut din acel spectru aparand undeva jos sub 1500 rpm(ca un bazait, nimic grav), mod pe care eu nu il folosesc si in treptele superioare e o liniste pe care nu o aveam, mie imi place, masina se simte mult mai bine.
Orice solutie tehnica este un compromis intre costuri, fiabilitate, performanta, confort, cu niste costuri foarte mari poti avea totul, eu prin solutia gasita am sacrificat putin din confort pe anumite zone de lucru , in folosul fiabilitatii si a performantei, toate astea cu un cost mic, la drept vorbind nu prea aveam ce sa pun, piese noi si DMF am pus, nu tin.
Am vazut pe acelasi motor la Insignia(alt ecu) functia de "flywheel learning", producatorii au optimizat la maxim gestiunea acestor motoare(bujii cu senzori de compresie si alte nebunii destul de inutile "in the long run") care la drept vorbind sant cam singurele motoare bune facute in numar mare de la Fiat in ultimii ani, care au trecut testul timpului, insa un motor diesel in 4 cilindri atata poate in materie de vibratii si de finete, cine doreste ceva mai smooth e nevoit sa treaca pe un motor in mai multi cilindri cu performante mult imbunatatite, pe transmisii automate cu convertor de cuplu, insa costa.
Astea fiind spuse vom vedea cu siguranta care solutie e mai rezistenta in timp, eu si tractez uneori, deci conditii de test optime, pana atunci sa ne mearga alfele cu sau fara tractiune integrala
.