S-au intamplat cateva schimbari anul trecut chiar inainte de Craciun. Urmeaza text lung, asa ca trebuie rabdare, tutun, bere si un covrig.
Primul lucru pe lista este ca trecerea la radioul original e de lunga durata fiindca Pioneer facea figuri la ecran cum am spus mai sus si l-am trimis in garantie, iar cei de la Depanero au spus ca nu-l pot repara asa ca mi-au returnat banii. Si ca sa fie "mai bun", am cautat cel putin alte 4 modele la nu stiu cate magazine si nici unul nu e pe stoc desi scrie ca sunt pe stoc. Absolut enervant!
Al doilea lucru e ca am "castrat-o" (si) pe Bagheera si in sfarsit suna a masina. Nu-mi place deloc sa nu aud evacuarea. Am scapat de intermediara plina de butoaie si butoiase. Taietura a fost facuta imediat dupa racordul flexibil pastrand doar prinderea de la vechea evacuare. Diametrul este de 63, otel inoxidabil, facuta pe comanda in Iasi. Am pus si garnitura noua care, spre surpriza mea, in Eper da un cod aiurea de garnitura de cauciuc. Cod corect aici pentru cine are nevoie 73503584. Nu e deranjant nici in ralanti, nici la mersul prin oras si nici la drum lung. Este exact cum trebuia sa fie din fabrica de fapt...
SUNET EVACUARE
Si pentru ca nu la mult timp dupa cumparare, am ramas cu cuiul de tractare din spate in mana din cauza ca suportul era ruginit, am decis sa remediez problema, asa ca n-am avut incotro decat sa-l desfiintez complet. Rugina de acolo era mai grava decat parea la prima vedere. Cu ocazia asta, la pregatirea pentru iarna am dat-o pe burta cu solutie si am tratat punctele care prezentau pericol de extindere. Tot cel care mi-a facut evacuarea m-a servit si cu asta. Am iesit acceptabil ca si costuri cu ambele.
De asemenea a primit presuri de 147, care multumita confirmarii lui nesquick sunt chiar la fel. De GT nu erau nicaieri. Luate de pe Emag, dar cu un termen de livrare destul de lung. Nu puteam pleca de acasa ca trebuiau sa vina presurile. Se asaza bine, au un miros usor de vanilie si n-au nevoie sa fie gaurite la prinderi pentru a sta ferm pe pozitie.
Mno si ce sa vezi? Au venit presurile, am plecat la drum si am inghetat de frig doua ore si ceva cat a durat calatoria. Termostatul si-a dat duhul ca in mers abia de atingea 60-65 de grade (o liniuta-doua peste 50 pe ceas). Asa ca, am pus termostat. Pe masina era Behr si am luat Calorstat. Nu mi-a placut ca au fost diferente vizibile de distante pe la conducte pe acolo pe corp si nu-mi intra cheia. Am zis ca-l schimb fara sa dau bateria jos, dar n-a mers figura. La demontat s-a putut, la montat ba. Acum acul sta teapan la 90 (pe diagnoza variaza intre 87.8 si 97.5). Urmeaza sa pun o noua garnitura la capacul de la axe pentru ca desi am pus cand am facut distributia, vad ca umezeste ulei pe acolo si nu-mi place sa vad astfel de lucruri. Am pus si oring nou la solenoidul de la variator ca si acolo era aceeasi poveste. Si daca tot e vorba de lucruri umede, pe la termoflot ma paraseste si unul din furtunasele alea scurte de legatura. Le am de cativa ani noi de JTS, luate gresit pentru 156 crezand ca sunt la fel. Cineva de sus stia ca voi ajunge la JTS
Ei bine si pe drum observ eu ceva care nu era in regula prin bord si anume consumul. In exterior ma "trateaza" cu vreo 10-11 l/%km cu un mers de maxim 100-120 km/h. Nu-mi place deloc treaba asta mai ales cu preturile astea crescute de infectul de stat roman cu accizele. Buba pare sa vina de la una din sondele lambda de dupa catalizatoare. Urmeaza a fi schimbata si asta pe BOSCH, ca inculpata e Denso sau NGK. Scrie Japan pe ea.
Inainte de plecare, dupa ce am luat anvelopele de iarna, am zis sa trec si pe la unghiuri. Of, of! Nu era prea verde pe ecranul ala la paraleilism, ca doar ala e reglabil. Masina nu trage intr-o parte deloc, insa pe spate, pe jantele de 18 am vazut mai ales pe roata dreapta spate ca toceste usor pe interior, lucru confirmat de aparate care arata ca roata e usor deschisa (/). Aici o sa fie cu "dans" pentru ca suruburile cu excentric sunt cam oxidate/blocate si pe langa asta, la fel si cele lungi de la fuzete la cum arata, asa ca: suruburi noi. Bratele sunt si ele cu bucsele coapte, dar nu troncane nimic. Cu toate astea, trebuie 4 brate transversale, 2 longitudinale ce le am deja si doua mici la fuzete sa fie treaba in regula. Probabil pe fata e nevoie de capete de bara noi ca-s si alea intepenite si nu pot regla.
Cand am plecat de la unghiuri ma lasa butonul de la geamul soferului.

Nu-i nimic, il repar! Demontat modul pana la "fundu gol" si vazut problema pe care de fapt o stiam deja, fiind un pin de la buton rupt si m-am apucat de treaba. Forceps-flacara-agrafa-facut gaurica-cautat cui de prindere cabluri prin casa, taiat la dimensiunea pinului rupt-bagat pe gaurica-rezultat: CA NOU!
Asa cum si presurile de 147 se potrivesc, presupun ca si un butonas de plastic de 147 o sa-i servesc pentru ca functioneaza bine, dar sta putin stramb acolo.
La primavara-vara o sa rezolv si treaba asta cu brate si unghiuri pentru ca am luat si anvelope de vara noi cu un pret bun (~352 lei/bucata cu DOT 2021) si nu vreau sa le stric.
Hankook Ventus S1 EVO 3 225/40 18
Urmatoarele elemente: lupe faruri.
Ce este pe masina e doar ceva mai bun decat halogenul si cam atat. Bat bine, dar lumina trebuie sa fie cu mult mai multa, asa ca am luat un set de la
Retrofitlab Aharon Ultimate. Diferenta se vede in foto de mai jos si in
FILMULET. Becurile sunt luate din tara. Inca nu le-am montat definitiv pe masina pentru ca lucrez in garaj, fara elevator si e chinuitor tare ca-i stramt. Pe deasupra, trebuie sa largesc niste gaurele pe la suporturi, apoi proba pe masina si sa vad ce iese. La cum ilumineaza e diferenta de la cer la pamant. Da, stiu ca e mai scurta lupa, dar e putin mai mare in diametru, dar nu pare sa deranjeze lumina. Am de facut niste mici ajustari la gaurile suportului si cam atat. Am montat una singura de proba pe farul din stanga. Am avut si neplacuta surpriza sa constat ca farul din dreapta are capacul din spate neetans fiindca are stricate suruburile si este matuit si cu microfisuri pe interior!
Si povestea continua. Ca un facut, dupa ce m-am jucat cu lupele ma trezesc cu bateria descarcata la vreo 2 zile fara sa fi modificat nimic pe la fire. Am scos mufa si am pus-o la loc. Atata tot. Se descarca in timp, adica in vreo 2-3 zile daca nu folosesc masina. Poate o fi bateria imbatranita si sper sa fie asta si nu un consumator parazit. Nu uit nimic deschis asa ca trebuie investigat de unde e problema. Apoi, zilele trecute cand viram la maxim stanga aud cum usor de tot planetara de pe stanga crontane: "bani, bani, bani"
E obraznica si bea mult! Sper ca aici se opreste cu pretentiile.
Recapitulare:
- Schimbat/reparat: termostat, oring solenoid, presuri interior, buton geam sofer.
- De facut: brate + bucse spate, unghiuri, furtunase termoflot, garnitura capac axe, sonda lambda, consum curent parazit, lupe, rulment stanga fata
- In viitor: inlocuit bara stabilizatoare spate si vopsit si montat capacul de la bara spate, gasit nabii un radio Pioneer cu USB pe masura pretentiilor.
In momentul de fata ma intereseaza sa functioneze bine si in siguranta. Alte lucruri ce tin de aspect gen suspensie sau revopsit intr-un viitor mai indepartat daca o fi. Si daca ma gandesc la suspensie m-ar cam manca de una reglabila macar pe inaltime.
La final o fotografie in peisaj de iarna. Multumesc pentru rabdare, daca ati ajuns pana aici.
P.S. Nu stiu de ce o parte din fotografii sunt intoarse la unghi gresit pentru ca pe computer arata corect.