Crashtest Quote:
Nu citesc eu prea mult, dar auzind 2 tipi contrazicandu-se in benzinarie, am facut o exceptie. M-am imprietenit cu Google, am dat un Search si m-am pus pe citit. Ete ce-am gasit:
"In conformitate cu prevederile OUG.195/2002, modificata si completata, indrumarea, supravegherea si controlulrespectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul I.G.P.R., care are obligatiasa ia masuri legale atunci cand constata incalcari ale acestora.
Se interzice:
- controlul de rutina asupra traficului rutier. Oprirea autovehiculelor pentru control urmand a se face numai atunci cand, prin observare directa ori cu mijloacele tehnice certificate, se constata incalcarea regulilor de circulatie, precum si atunci cand exista date si informatii ca s-au comis infractiuni sau contraventii, ca autovehiculele vizate transporta bunuri, valori provenite din savarsirea unor fapte ilicite ori persoane urmarite conform legii, ori cand se executa actiuni tematice, punctuale, unde oprirea tuturor autovehiculelor care fac parte dintr-o anumita categorie este necesara.
- deplasarea in posturi ori executarea serviciului cu autovehicule proprietate personala sau imprumutate;- executarea semnalului de oprire atunci cand cel caruia i se adreseaza este foarte aproape ori chiar in dreptulagentului, astfel incat oprirea nu s-ar mai putea face in conditii suficiente de siguranta;
- invitarea conducatorului auto la autovehiculul politiei si tinerea acestuia in asteptare, in picioare, pana la incheierea documentelor de constatare;
- intocmirea actelor de constatare ori depunerea pe capota motorului sau a portbagajului autovehiculului controlat, a mapei cu documentele de serviciu sau a aparaturii din dotare. "
Am vorbit despre asta cu un prieten jurist, omu' a cautat constiincios si mi-a confirmat: Politia nu mai are dreptul de a efectua "controale de rutina". Controalele se fac cu filtru organizat si tre' sa aiba hartie la mana cei ce organizeaza filtre.
Cu alte cuvinte, cand te opreste Titi Sapca pt ca asa vrea uniforma lui, i-o trantesti frumos, nu-i dai nici un act si... pleci. Testat astazi in Popesti Leordeni, unde mereu sta un echipaj la "ciupeala". Plus mi-am printat pasajul si tin foaia in torpedo, le-am pus-o gaborilor sub nas, i-am salutat si-am sters-o.
As baga mana in foc, ca intr-o zi, hartia aia nu-ti va mai fi de folos!