mugurel Quote:
firestarter Quote:
Revenind la Alfa Fest pe Transfagarasan, ideea nu este de a inchide acesul peste weekend ci pentru o serie de manse de Viteza pe Traseu Montan la care sa participe masini Alfa Romeo. Scopul este acela de a atrage participanti cat mai multi din strainatate, atat cu masini pregatite pentru competitii cat si cu exemplare de colectie. Participarea in respectivele manse se va face sub asistenta Politiei, Ambulantei si a comisarilor de cursa. Nu va ganditi ca ma duc eu la cei care administreaza drumurile sa i rog frumos sa ne lase sa ne dam peste weekend cu masinile, dupa cum avem noi chef, ulei si benzina. Este un eveniment pe care probabil il vom realiza in colaborare cu alte cluburi din alte tari si eventual in parteneriat cu Federatia Romana de Automobilism Sportiv. De ce pare atat de imposibil de conceput un astfel de eveniment? Costurile acestui eveniment trebuie mai intai evaluate iar apoi vom stabili ce fel de sponsori pot fi potriviti unui astfel de eveniment. Va exista probabil si o taxa de participare. Eu cred ca prima editie de acest fel poate atrage in cel mai rau caz 150 de masini si probabil vreo 300 de oameni. Din Romania nu ma astept sa avem mai mult de 70 de masini insa din alte tari da. Ungurii aduna la intalnirea lor nationala, peste 800 de Alfa Romeo la un eveniment care dureaza o zi si se desfasoara pe un camp sau in jurul unei cetati. Cei care sunt sceptici cred ca ar trebui sa incerce sa viziteze cluburi din alte tari sau macar sa se uite la genul lor de evenimente.
Sunt deja suficiente evenimente asemanatoare organizate de catre alte cluburi care reusesc sa atraga anual o numeroasa participare internationala. Ma refer in special la cursele offroad dar si la Suzuki Fest.
Ok , acum ca se poate trage linie crezi ca poti sa vezi daca ai gresit undeva ? Ori ai gresit la estimari si obiective propuse ori sa recunosti ca nu ai reusit sa le atingi .... Ma astept sa gandesti la rece si sa incerci sa schimbi ceva in abordare care an de an e aceeasi adica fixarea datei cu mare mare intarziere , nerespectarea promisiunilor si in primul si primul rand consultarea membrilor legat de data si loc . Nu inteleg de ce un singur om trebuie sa hotarasca pentru 100 in loc sa fie consultati toti si sa se aleaga varianta de data la care pot participa cat mai multi . Asa e firesc si asa se practica in cele mai multe cazuri ( am mai vazut si pe alte forumuri ) . Nu zic sa vina fiecare membru cu o propunere dar sa aiba de ales intre doua trei variante .
Am vazut ca lumea s-a simtit bine si e ok dar asta e numai meritul lor , eu personal consider ca organizarea a fost la pamant si zic asta numai uitandu-ma pe ce previzionai tu si ce s-a realizat ;
Ege zicea ca au fost peste 50 de masini participante din care aprox. 10 masini din strainatate ceea ce pentru mine suna infim . E o realizare ca au participat sub 1% din numarul de useri ai acestui forum ? Sau ca au fost mai putini dacat anul trecut desi era un Fest deosebit la care se asteptau cel putin 100-150 de participanti si mai ales o mare parte din afara tarii ? Am zis si acum cateva zile , nu ma astept sa vina mii si nici macar 500 dar un 100-150 din tara cred ca pot fi atrasi la un eveniment bine organizat si anuntat din timp . De fapt asta e problema ... Am vazut la inceputul acestui topic ca lumea spune ca daca e anuntat din timp sunt mari sanse de reusita .
dany ,
ege , chiar si tu Razvan ai zis asta dupa care ai uitat de termene stabilite , orice post al tau in care ziceai ca anunti pana maine/saptamana viitoare/luna viitoare NU A FOST RESPECTAT NICIODATA ( chiar si ieri la topicul cu evenimentul ai zis ca postezi mai pe seara alte impresii etc si nici pana acum nu ai facut-o ) .
mai exact sunt curios care e punctul tau de vedere legat de ...
- de ce diferenta asa mare intre numarul de participanti previzionat si cel realizat ?
- de ce cluburile din strainatate nu au participat la organizare astfel venind din afara doar 10 participanti ?
O sa imi pun cativa oameni in cap ( aceiasi de fiecare data ) dar prefer sa atrag atentia atunci cand ceva ma deranjeaza asa ca ma astept sa ma certati in loc sa vedeti asta ca pe o discutie constructiva .
Nu vreau decat sa incercati sa aplecati urechea si la sugestiile altora , e clar ca folosind metodele de pana acum nu se poate mai mult .
Sunt de acord si cu sugestia lui
dobermann care propunea sa angajam o firma care sa se ocupe de organizare mai ales ca poate tu nu ai timp/nu poti gestiona absolut totul . Pana la urma sunt sigur ca toti am da 2-3 sute de lei ca sa avem un eveniment cu adevarat impresionant decat sa stam cu mainile in san si sa ne multumim cu "doua mai mici" ( festul si transul de toamna la o distanta de doua trei saptamani ) . Oricum pomeneai de o taxa de participare ... Nu vreau nici sa dai tu sau altii bani de la tine dupa cum zici pe aici . Daca vreau ceva sunt obligat sa platesc , nu ? E absolut normal .
Nu zic ca trebuie sa imi luati in seama parerea dar cred ca va dati seama ca sunt mai multi care imi impartasesc punctul de vedere si care aleg sa nu participe . Va folositi de acelasi tipar de fiecare data si ziceti ca nu ii puteti multumi pe toti dar macar ati putea incerca sa multumiti cat mai multi .
Altfel , in felul asta Festul o sa ajunga o intalnire de 10 oameni la o masa intr-un restaurant anost .
Poate , voi cei care va ocupati de organizare , reusiti sa vedeti postul meu mai mult decat ca pe o critica si sa purtati discutii pertinente si la obiect pentru Festul de anul viitor . Imi mentin sprijinul cu tot ce am zis initial ca pot face , dau o mana de ajutor cu tot ce pot dar ma astept ca angajamentele luate sa fie respectate de toata lumea . Dupa cum zicea si
dand , pentru sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie ar trebui fixata o data certa cu cel putin 5-6 luni inainte . Asa ar putea aduce si
dany cei cativa alfisti din Germania ,
ugo cei cativa italieni care ar vrea sa vina , poate si
triesse corupe unul doi alfisti de acolo si mai ales am putea sa promovam toti pe unde stim , in tara sau strainatate , evenimentul .
Eu zic ca merita incercat . Vedem ce iese ....
Mugurel, ai cateva pareri pertinente si pe care le pot considera indreptatite din perspectiva cuiva care priveste lucrurile din exterior. Nu voi cauta sa ma scuz si nici sa combat cele spuse de tine. Vreau doar sa pun lucrurile din persepctiva realitatii iar concluziile sa le traga toata lumea dupa cum doreste sa le interpreteze. Un eveniment precum Alfa Fest, pentru a fi de succes dar mai ales de amploare implica o serie de conditii esentiale:
1. Mai multi fanii Alfa Romeo
Altfel spus, o comunitate virtuala foarte mare pentru care evenimentul sa fie reprezentativ. In cifre ai nevoie de o comunitate virtuala de 10 000 de oameni din care 20% sa fie activi pentru a obtine o participare suficienta care sa genereze un eveniment vizibil prin numarul de participanti (sa zicem 500 de participanti din cei 2000 activi). In cazul nostru avem 5279 utilizatori ai forum-ului dintre care sunt activi doar aproximativ 10%. Trebuie tinut cont ca din cei 10% (sau aproximativ 500 de persoane) nu toti sunt in tara, nu toti mai detin o Alfa sau nu toti sunt cu adevarat fani Alfa Romeo incat sa isi doreasca sa participe la un eveniment. Un Alfa Fest aduna in medie 100 de persoane din care jumatate sunt insotitorii celor care fac parte din comunitate. Dupa 7 ani, indiferent cum am organizat evenimentul, media a ramas cam aceiasi. Ne convine sau nu, in 7 ani au ramas doar vreo 30 de oameni care tin si astazi activa aceasta comunitate. In acest timp am cunoscut multi oameni despre care nu am mai auzit vreodata ceva. Am citit opiniile multora care isi doreau implicarea dar care cateva luni mai tarziu conduceau o alta marca de automobile. Au fost ani in care Alfa Fest a fost anuntat cu mult timp inainte, au fost consultati oamenii, au fost implicati in organizare, am avut sponsori, am avut actiuni anuntate cu mult timp inainte si s-a ajuns tot la o medie de 60 de masini. Motivele reale nu stau nici in problematica organizarii si nici in oamenii implicati. Comunitatea noastra pur si simplu este una facultativa la care adera oameni pentru interese forte diferite, de multe ori fara vreo legatura cu pasiunea pentru aceasta marca. Prima conditie pentru a obtine dialogul la care te referi este restructurarea forumului prin implicarea unor filtre care sa elimine o buna parte din acei utilizatori interesati doar de comercializarea unor bunuri. Odata ce profilul utilizatorului este cel al unui FAN si nu cel al unui posesor de Alfa Romeo aflat intr-o relatie tranzitorie cu aceasta marca, vom avea si o baza mai mare de potentiali participanti la un eveniment. Mai mult decat atat, chiar si printre membrii fondatori ai acestui club sunt persoane de care nu mai stiu nimic de multa vreme. Unii si-au luat alta marca, altii au plecat din tara sau au cu totul alte prioritati.
Concluzie! Reformarea forum-ului Alfa Club prin implicarea unor filtre la inscriere va creste calitatea utilizatorilor de pe forum. Vor veni mai putini insa potentialul de a creste evenimentul Alfa Fest poate deveni mai mare.
2. Implicarea financiara a comunitatii
Direct dependenta de ce spuneam mai sus, implicarea financiara prin cotizatii sau donatii este direct proportionala cu numarul celor activi si care reprezinta nucleul comunitatii. Ne place sau nu, cei care astazi reprezinta acest nucleu sunt chiar cei implicati direct in ceea ce se poate vedea. Cu alte cuvinte, costurile implicate sunt sustinute de un numar foarte restrans de oameni care nu cer mai departe vreo recunoastere dar ale caror investitii se reflecta in ceea ce se vede. In esenta in faptul ca exista un forum, ca se investesc bani si timp intr-un eveniment anual si ca se acopera cheltuielile administrative. Evenimentul Alfa Fest cu siguranta poate fi mai bine facut si poate implica si participarea directa a altor persoane. Este de dorit sa se intample asa. Atunci cand s-a incercat acest lucru nu a dat insa rezultate tocmai pentru ca responsabilitatea ramane facultativa. Solutia pentru acest lucru este reformarea board-ului de administratie prin atragerea a noi membrii in locul celor care nu mai sunt activi. Este un subiect pe care il vom dezvolta cat de curand si care speram sa aduca sange proaspat printre noi.
Stabilirea unui proiect de eveniment din timp (cum s-a intamplat inca de anul trecut cu Alfa Fest 2012) poate fi un mecanism care sa atraga participarea financiara si implicarea altor membrii. Problema insa implica si alti factori pe care nu putem avea control si pe care i voi descrie mai jos. Ce este important de stiut este faptul ca astazi Alfa Club si implicit Alfa Fest nu sunt sustinute din cotizatii si donatii decat partial iar mai departe intervine bunavointa fondatorilor. Proiectul de eveniment pentru 2013 exista deja si il vom descrie foarte curand. Nu cred insa ca acesta va putea fi finatat prin donatii pentru ca implica prea multe variabile care la data puneri in practica s-ar putea sa nu se concretizeze. Cum spuneai, Mugurel, prin citarea postului meu de anul trecut. Mi-am propus ceva si a iesi o versiune diluata. Daca ti-as fi cerut anul trecut 300 RON contributie la organizarea evenimentului am fi ajuns probabil sa avem exact acelasi eveniment doar ca ar fi avut respectivii bani investiti in productia unor tricouri rosii in loc de unele albe donate de catre Michelin. Ca sa iti faci o idee, acest Alfa Fest pe care il consideri foarte prost organizat a implicat un buget de aproximativ 7000 eur. Acesti bani nu sunt din donatii sau cotizatii ale membrilor. Sunt bani cheltuiti indirect de catre Michelin pentru premii si pentru cadourile pe care le-au primit toti participantii. Sunt bani cheltuiti de Autoitalia pentru cele doua masini de drive test si pentru producerea sticker-elor de pe masini. Sunt bani cheltuiti de Firestarter pentru realizarea materialor de comunicare ale evenimentului. Bani cheltuiti de High Contrast pentru realizarea paginii web. Si in ultimul rand, bani cheltuiti de fiecare dintre cei impicati direct prin deplasarea in Grecia pentru a invita oamenii din Grecia si Bulgaria, prin deplasarea in Italia unde am cunoscut membrii comunitatii din Serbia, prin organizarea a 2 zile de filmare pe Transfagarasan unde cei care au participat au veni pe banii lor.
Concluzie! Alfa Fest poate fi mai bine organizat daca va implica o taxa de participare. Aceasta taxa de participare va fi platita din timp pentru a asigura cheltuielile de organizare si eventual implicarea unei agentii de BTL si a uneia de PR. Membrii cotizanti pot primi un discount din taxa de participare la Alfa Fest. In consecinta vom avea un eveniment mai atent organizat dar nu obligatoriu si un numar mult mai mare de participanti. Poate doar din afara tarii cu conditia ca situatia economica sa se mai regleze putin pana la anul.
3. Relevanta pentru public din perspectiva sponsorilor.
Aici este de fapt cea mai mare problema. Alfa Romeo nu este o marca populara in Romania iar asta se poate vedea direct in numarul de utilizatori ai forum-ului. Chiar si in conditiile in care sa spunem ca Alfa Fest ar strange 200 de masini, probabil ca 50 dintre acestea ar fi din afara tarii. 200 de masini inseamna o medie de 400 de oameni dar care tot nu reprezinta o cifra interesanta pentru impactul public. Acesta este si motivul pentru care un eveniment precum Alfa Fest va trage foarte greu sponsori pe argumentul numarului de participanti. Mecanismul trebuie sa fie altul decat cel al expunerii publice intr-un oras, tocmai pentru ca nu este nimeni interesat de un impact atat de redus. Nu investeste nimeni intr-un eveniment de amploarea acestuia, in criza economica, pentru ca marca lui sa fie purtata de cativa oameni si sa fie vizibila pentru cativa spectatori. Sumele atrase vor ramane de fiecare data infime sau se vor rezuma la donarea unor obiecte pe care deja le au (sepci, insigne, tricouri etc). In consecinta vom reforma conceptul Alfa Fest pentru a reusi cu o medie de 100 de masini sa generam actiuni vizibile prin mijloace de PR. Nu intru acum in detalii dar ca idee trebuie sa putem folosi mult mai eficient mijloacele de comunicare online pentru a asigura vizibilitate sponsorilor inainte, in timpul si dupa desfasurarea evenimentului. Inca din primavara, de cand am fost in Grecia la evenimentul comunitatii de acolo, am luat decizia ca anul asta sa reducem amploarea pe care ne-o propuneam initial si sa facem un eveniment de test pentru a stii ce este mai corect de facut cu urmatorul. Obiectivele noastre au fost 70% atinse iar pe scurt se refera la motivele care determina alfistii din afara tarii sa ne viziteze. Evenimentul de anul viitor va fi tot unul international dar va avea cu totul alt format. Experienta castigata in cei 7 ani insa, nu va fi aruncata la gunoi. Actualul format al evenimentului va deveni baza pentru dezvoltarea unei serii de Alfa Fest-uri regionale stabilite intr-un calendar anuntat la inceputul fiecarui an si care sa implice direct comunitatile locale. Astfel putem obtine parteneri pentru Alfa Fest pentru un pachet mai amplu care implica momente de vizibilitate pe parcursul intregului an. Ma rog, sunt multe de detaliat dar ideea e usor de inteles.
In conditii de criza, actualul format de eveniment nu este dezirabil pentru sponsori si nu asigura o expunere publica relevanta pentru obiectivele lor comerciale. Stiam asta, acesta este si motivul pentru care am renuntat la planul initial al evenimentului. Am reusit insa cu aceasta ocazie sa deschid oportunitati pentru cel de anul urmator despre care am discutat deja cu Michelin si cu Autoitalia in linii generale.
Concluzie! Alfa Fest va fi transformat intr-un concept de eveniment care este compus dintr-o serie de evenimente regionale si unul international. Cele regionale vor fi dezvoltate de catre comunitatile locale pe bazele stabilite de catre cele 7 editii Alfa Fest de pana acum, sub coordonarea Alfa Club Romania. Cel international va avea alt format si devine principalul proiect al Asociatiei. Acesta va fi dezvoltat inca de pe acum si cere contributia directa a membrilor activi ai comunitatii. Faza contractarii sponsorilor trebuie sa inceapa de anul acesta, odata ce proiectul intregului concept Alfa Fest va fi rafinat. Obiectivul comercial este cel de a construi un cadru mult mai amplu de expunere si implica generarea unor mijloace mai active de comunicare. Raman totusi cativa factori importanti care pot pune oricand probleme in asumarea onor obiective. Cel mai important este bineinteles conjunctura economica generala la care ne raportam cu totii.
CONCLUZII FINALE
1. Avem nevoie de o reformare a forum-ului prin orientarea acestuia spre unul care reprezinta comunitatea fanilor marcii Alfa Romeo si nu doar a posesorilor oarecare ai acestor masini.
2. Cresterea numarului de membrii cotizanti.
3. Reformarea board-ului administrativ prin atragerea unor membrii noi dintre cei cotizanti, bineinteles pe criterii de competenta
4. Dezvoltarea conceptului Alfa Fest intr-un proiect mai amplu care implica mai mult comunitatea locala in organizare. Evenimente Alfa Fest regionale si un Alfa Fest international.
Iar acum sa iti raspund punctual si la cele doua teme:
"mai exact sunt curios care e punctul tau de vedere legat de ...
- de ce diferenta asa mare intre numarul de participanti previzionat si cel realizat ?
- de ce cluburile din strainatate nu au participat la organizare astfel venind din afara doar 10 participanti ?"
1. Numarul de participanti previzionat se bazeaza pe cifrele rezultate in urma actiunilor de comunicare ale Alfa Fest 2012 (lansarea promo-ului, a site-ului si a paginii de pe Facebook). Motivul pentru care din Romania nu au venit toti cei care s-au inscris tine partial de motive personale ale fiecaruia (costuri de participare, probleme presonale, alte prioritati). Un alt motiv este acela al lipsei unei taxe de participare platite in avans. Astfel nimeni nu si-a asumat vreo obligatie. Ultimul motiv dar nu neaparat cel mai putin important este legat de inconsecventa mea in ultimile faze ale organizarii evenimentului. Fac insa asta pe banii si timpul meu, in beneficiul comunitatii, fara a avea pretentia de a fi apreciat. Singurul meu beneficiu este satisfactia acelor cativa care dupa eveniment raman cu amintiri placute si cu eventuali noi prieteni. Imi asum inconsecventa in organizare exclusiv in masura in care cei care blameaza acest lucru sunt macar oameni care cunosc conditiile in care fac aceste lucruri. Cu parere de rau Mugurel, dar cu respect, accept aceste critici si am facut asta deja, de la cei care alaturi de mine contribuie direct la aceasta comunitate. Comentariul tau, fara sa vreau sa par acid, este asemanator celor care fac aprecieri despre un eveniment sportiv consumat sub asteptarilor lor, din calitatea suprema a spectatorului. Nu sustin ca nu ai intentii bune, ba chiar ai avut initiativa de a ne ajuta. Eu sunt cel care nu a avut memoria suficient de activa incat sa stiu sa te caut la momentul potrivit pentru a-ti cere ajutorul.
2. Cluburile din strainatate au participat activ la organizarea evenimentului. Depinde insa ce intelegi prin asta si in acelasi timp depinde ce stii tu ca inseamna cluburile din alte tari. Suportul lor a fost acela de a deschide fiecare cate un topic pe forum-urile lor. Acolo au dezbatut subiectul Alfa Fest, au postat filme despre conditiile din Romania, au intervenit pareri ale celor care ne-au vizitat tara. Mai mult decat atat, au promovat fiecare, cum au putut promo-ul video al Alfa Fest iar in consecinta, din aproximativ 2500 de vizualizari doar 1000 sunt din Romania. Motivele pentru care au venit nu 10 ci 23 de Alfisti din alte tari (14 din Bulgaria, 4 din Serbia, 3 din Grecia si 2 din Slovenia) sunt legate 100% de costuri de deplasare, de distanta si de alte motive personale. Ce mai trebuie stiut este faptul ca cei care au decis sa sustina in alte tari evenimentul sunt oameni pe care i-am cunoscut si cu care am legat prietenii atunci cand eu si colegii mei din Alfa Club am participat la evenimente din afara tarii. Asadar ia te rog in considerare si componenta Relatii Externe asumate financiare de catre noi.
Ca idee, nu i-am vazut pe greci sa se intrebe de ce la Serres a venit doar o masina din Romania si doar 4-5 din Bulgaria.
Acum, dupa Alfa Fest, am satisfactia ca cei care au participat au plecat cu o amintire frumoasa si nu cred ca am dezamagit pe cineva. Daca exista macar o persoana dintre cei care au venit cu alte asteptari bazate pe promisiunile mele, imi cer public scuze fata de acestia. Atata timp insa cat nu am primit pana acum nici macar un singur feedback negativ, banuiesc totusi ca a fost un eveniment frumos dedicat din suflet tuturor prietenilor dar si celor care ne-au cunoscut pentru prima oara. A fost un Alfa Fest a carui amploare este direct proportionala cu conditiile economice ale vremurilor actuale, resimtite in egala masura si de Greci, Sarbi, Unguri, Sloveni, Croati, Bulgari sau oricare altii din acest colt al Europei.
Imi cer scuze pentru eventualele greseli de exprimare sau de scriere pe care probabil le veti regasi in text. Este lung, trebuia sa il scriu, dar este tarziu, sunt inca la birou, mi-e foame si nu mai am rabdare sa revin asupra lui