It is currently 06 Nov 2024, 04:57

All times are UTC+03:00

Post new topic  Reply to topic  [ 1329 posts ]  Go to page Previous 150 51 52 53 54
Author Message
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 05 Nov 2024, 01:46 

Interesting....
https://youtu.be/Mr14xcWavas?si=7dcbhYEFImi7GIHX

Si mai interesant este punctul de vedere Toyota.

PostPosted: 05 Nov 2024, 14:48 

Car: Stelvio 2.0 (949)
Fiecare constructor "pariaza" pe ceea ce crede ca va putea raspunde mai bine cerintelor UE. Problema insa o reprezinta chiar UE, prin modul de aplicare al cerintelor. Ideea de reducere a amprentei de CO2 este buna. Punerea in practica este problema.

PostPosted: 05 Nov 2024, 20:25 

Location: Fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary f**king Poppins
Cred ca adevarul e undeva la mijloc, nici aia cu 2035 nu e realista (poate 2055), dar si constructorii germani au stat cu burta la soare tot facand SUV-uri si crossovere de nisa in vreme ce chinezii cumparau tot litiul. Si acum au realizat ca au ratat rau de tot startul si ca nu au nici o sansa pe partea electrica, deci pedaleaza pe moneda ajutorului de la EU. Care ajutor nu stiu cum o sa vina, China e clar ca nu se intoarce la ICE-uri, iar europenii trebuie sa vanda EV-uri in China sau sa inlocuiasca piata aia cu alta ca sa aiba aceleasi vanzari.

EV-urile au cam atins maximul la vanzari, exista un procent de vreo 10% cred care nu vor considera un EV nici daca ar veni gratis, dar restul populatiei e destul de pragmatica. Adica daca EV-ul costa mai putin si au unde sa-l incarce, nu ar exista vreo problema cu tranzitia la 0% emisii. Doar ca momentan e greu sa raspunzi la intrebarea "ce alegi, un auto scump sau unul mai ieftin? si ala mai scump vine si cu autonomie mai mica si cu infrastructura mai proasta si mai scump de incarcat" cu EV. Ptr cine s-au aliniat planetele, schimbarea a fost deja facuta, acum vad ca activitatea s-a mutat pe piata de SH, mai ales din cauza devalorizarii drastice a EV-urilor.

Alti actori care influenteaza adoptia sunt si companiile Oil&Gas, care evident ca nu vor sa-si diminueze profiturile gigantice. Si care fac o chestie de ochii lumii cu instalatul de chargere atata vreme cat preturile sunt astronomice. Am fost recent in Milton Keynes, un oras in care vezi mai multe chargere decat masini pe strada, tot orasul e cam ca un imensa charging station, nu exista colt de strada fara charger. Dar vreo 80% din ele sunt doar BP, Shell et comp. De lene nu m-am dus la Tesla ca era de condus vreo 10 minute si n-aveam ce face in zona aia, asa ca am pus in spatele hotelului. Si mi-a cazut fata cand am vazut factura cateva zile mai tarziu, 40 lire ptr ceva mai mult de jumatate de 'rezervor'. Noroc ca e doar o exceptie, cred ca a fost doar a doua oara anul asta cand am platit electricitatea (exceptand excursia din Normandia, dar unde am incarcat la Tesla, deci ieftinache), altfel nu stiu cum poti rezista cu 40 lire ptr 150ish mile.
Dar infrastructura ca si numar de chargere a devenit foarte buna si cred ca a luat-o inaintea cererii, cel putin in UK si in Franta, n-am mai vazut cozi la chargere de mai bine de un an cred. Ca si bani insa e altceva.

PostPosted: 05 Nov 2024, 22:57 

Dane, asta e bula marilor orase, sau a anumitor orase. Pe M4 se statea la coada la cele 3 chargere acolo unde m-am oprit. Aici la mine la tara sunt putine, si de unele si de altele, dar in special chargere. Fiind multe case, cine are electrica o incarca acasa, dar ponderea e mica datorita infrastructurii. Iar aici masina rules, greu sa te misti fara ea.
Am fost in Wales saptamana trecuta ca a fost vacanta copiilor. slaba miscarea pe electric. Greu sa convingi fermierii sa renunte la pick-up uri.

Americanii s-au cam mictionat pe electrice. Rata de adoptie e si mai mica decat in UE. Exceptie California care traieste intr-o bula. Apoi mai e Africa, mare parte din Asia care inca se dezvolta si se bazeaza pe petrol. America de Sud cu benzina/etanol. Australia...nu stiu cum vrei sa traversezi intinderile alea vaste cu 3 electroni la buzunar.
De aia zic interesanta pozitia Toyota. Au gandit-o global nu doar sa se alinieze cu aburelile birocratilor fandositi de la Bruxelle.

Din pacate Europa nu mai e demult epicentrul lumii. Restul vine din urma si vine chiar tare.

Post new topic  Reply to topic  [ 1329 posts ]  Go to page Previous 150 51 52 53 54

All times are UTC+03:00