Episodul 1. (inainte de montaj)
Iata procesul prin care am ajuns sa-mi pun panouri fotovoltaice.
Inca de anul trecut cochetam cu ideea sa pun panouri fotovoltaice dar ma gandeam doar la sistemul AFM visand la cei 20.000 RON gratuiti de la stat. Ce naiv eram......
Prin Ianuarie am inceput sa intreb prin stanga prin dreapta care e faza cu AFM-ul si cum pot accesa acei 20k RON. Vorbesc cu un coleg de munca si-mi zici cu o incredere asa de mare de parca deja primise banii ca el e deja inscris si ca treaba e deja rezolvata. (se inscrisese in program in 2021 Decembrie dupa ce deja fusese refuzat la o selectie mai veche de prin 2019-2020). O alta vecina de la mine imi spune acelasi lucru ca e ca si rezolvata treaba, ca o prietena a ei trebuie deja sa primeasca banii. Dupa mai multe intrebari ale mele, aflu ca tot asa, abia se inscrsese in program in Dec-2021.
Incep si caut mai ceva mai mult despre rata de succes a celor care au pus deja panouri prin programul AFM. Rezultatele au fost destul de descurajante. Imi aduc aminte ceva de genul ca pe Bucuresti+Ilfov au fost 70 de dosare solutionate. In sesiunea de inscrieri din Decembrie erau cateva zeci de mii de inscrieri iar la un calcul foarte scurt in care imparti bugetul total alocat de stat la 20k RON cat primeste fiecare doar, reiesea ca doar 7000 de persoane ar fi fost norocoase. Descurajat fiind.....am luat decizia ca o sa pun pe carca mea insa trebuia sa fac rost de bani.
Am inceput sa fac niste calcule despre ce putere mi-ar fi mie necesara. Am plecat de la un calcul simplu: am adunat toate facturile pe 12luni + consumul masinii pentru aprox 15k KM + o marja de 10% pentru siguranta. Asa am ajuns la concluzia ca un sistem de 6kw putere mi-ar fi suficient.
Pe la inceput de Martie am inceput sa caut oferte bazate pe nevoile mele iar una din primele oferte a fost asta:
https://www.genway.ro/sisteme-solare-fo ... rettyPhoto
In Feb-Martie costul instalatiei era de 35200RON cu tot cu montaj.
Am gasit si alte oferte dar cam toate se invarteau in jurul acelui pret. Ma cam durea inima sa dau asa de multi bani si am hotarat sa cercetez mai mult. Am descoperit niste grupuri de FB unde erau foarte multi care si le montau singuri asa ca mi-a dat si mie un pic de curaj. Am gasit o firma de care poti cumparat absolut toate piesele la pret de "montator" iar pretul era cu aprox 7-8k RON mai mic. Am zis gata.....mi le montez singur de banii astia si am facut marea prostie sa-mi expun gandul pe grupul de FB. Mi-am umplut frigiderul de injuraturi din partea "expertilor" cum ca asa ajungem sa ne dam foc la case. Nu comentez mai mult insa multi din acesti comentatori erau chiar montatori care asteptau sa arunci cu bani in ei sa-ti monteze asa ceva. Intradevar, partea cea mai dificila era "dosarul de prosumator" daca eu hotaram sa mi-l fac singur. Dosarul de prosumator este acel dosar care este intocmit de instalatori cum ca ei garanteaza pt lucrarea X,Y,Z. Acel dosar este apoi depus la distribuitorul tau de energie electrica si dupa cateva saptamani devii promator cu acte in regula. Cum toti instalatorii au format la noi un cartel, nu-ti pune nimeni o stampila pe o lucrare facuta de tine.
Trist fiind, am hotarat sa merg pe oferta celor de la genway dupa ce-mi intra bonusul de la angajatorul meu. Din pacate am luat teapa asteptand deoarece intre timp a crescut pretul la 37900RON pt acelasi sistem si apoi am aflat ca banii se dau esalonat. 10% la semnare -> 80% dupa instalare ->10% la final dupa ce devii prosumator. As fi avut banii de avans inca de atunci insa aia e....niciodata sa nu regreti pt deciziile proaste pe care le ei.....sa regreti atunci cand eziti sa iei o decizie.
In jurul datei de 10 Aprilie am semnat cu cei de la Genway si i-am chemat sa-mi masoare priza de pamant (impamantare). A venit un baiat care a masurat iar rezultatul a fost 4.8ohm, iar valoarea minima legala este 4ohm (se pare ca al meu constructor nu a prea respectat ce era in dosarul tehnic electric al casei, unde se mentiona ca valoarea minima trebuie sa fie 4ohm). Din acel moment mi-am insusit proiectul de a face santuri prin gradina si sa fac un nou sistem de impamantare. M-am inspirat de la multi electricieni de pe youtube asa ca am cumparat de la Leroy niste tarusi iar de la Dedeman niste banda zincata si m-am apucat de treaba dupa aproximativ 2 saptamani.
Cel care explica cel mai bine cum e cu priza de pamant, este acest domn in video-ul urmator:
https://youtu.be/dYkMotDQST0
Toata treaba a durat aproximativ o saptamana insa la final reusisem sa-mi maresc zona de impamantare cu inca 4 tarusi si sa-mi fac un tablou electric la exterior unde sa pot monta viitorul smart meter.
(Smart meterul este o componenta din tot sistemul fotovoltaic. Acesta trebuie montat inainte de toti consumatorii de pe propietate pentru a putea masura atat consumul cat si productia. Fara el, vezi doar productia panourilor dar nu sti unde se duce acea productie, in retea sau o consumi tu in casa). La final am sperat ca impamantarea este suficienta si ca iese sub 4ohm deoarece in acel moment nu mai aveam cum sa o masor.
Attachment:
PXL_20220501_134401885.jpg [ 3.27 MiB | Viewed 973 times ]
A inceput asteptarea deoarece, erau probleme cu stocurile de invertoare. Genway lucreaza cu invertoare Fronius (made in Austria), in timp ce foarte multi altii pun invertoare Huawey sau Growatt care sunt chinezesti. Eu cred ca am facut o alegere buna si o sa va zic intr-un episod viitor de ce.
Intre timp, atat colegul de munca a semnat cu cei de la ROMSIR cat si vecina a semnat cu AllVIEW solar. Deci pare ca ambii care erau super increzatori in AFM Casa verde, au ajuns sa faca si ei pe banii lor.
Asteptarea s-a dovedit a fi din ce in ce mai lunga, deoarece nu veneau din Austria invertoare de 6kw. A expirat inclusiv termenul de executie din contract insa ei foarte inteligenti, nu si-au pus nicio penalizare, doar dreptul de a te retrage, si sa-ti primesti cei 10% inapoi. Am ales sa astept iar dupa intrebari saptamanale la firma am inceput in sfarsit sa primesc o data estimativa de livrare. Trebuie sa fie initial la sfarsit de Iunie, apoi prima saptamana din Iulie a venit un domn care mi-a livrat invertorul, panourile si bara de fixare. Intre timp am mai facut si eu presiuni ca eram super intarziati si am reusit sa obtin un discount pe 2 panouri aditionale pe care sa le pun la sistem, crescand la un total de 18 panouri (o sa va explic intr-un alt episod de ce este un avantaj sa ai putere instalata mai mare decat invertorul in sine).
Pe 8 Iulie mi-a fost programata instalarea insa eu fiind trezit la ora 8 si asteptanadui pe baieti super bucuros.......astept si astept si astept....si abia pe la ora 12 30, primesc un telefon ca sunt in "zona" si cand ajung in fata portii....erau fara cele 2 panouri extra comandate. Mare DEZAMAGIRE!!!
Episodul urmator o sa fie ceva mai scurt si numai despre montaj.