It is currently 02 Oct 2024, 14:22

All times are UTC+03:00




Post new topic  Reply to topic  [ 1325 posts ]  Go to page Previous 15 6 7 8 953 Next
Author Message
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 01 Sep 2020, 16:14 
Offline
User avatar

Joined: 17 Jul 2017, 16:40
Posts: 868
Car: Stelvio 2.0 (949)
Location: Galati
Valak Quote:
@yux_mm: Industria auto asa cum o stim acum nu mai prinde urmatorii 10 ani. Vor supravietui putini. Foarte putini.
Desi tind sa fiu de acord cu ceea ce ai scris, eu m-am inselat o data cu o previziune de genul asta. In timpul crizei din 2008/2009, eram sigur ca in 2015 vor mai exista doar 7 producatori auto de sine statatori, restul ori disparand ori fiind cumparati de catre acestia 7. M-am inselat, bine ca nu am pariat. : )))


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 01 Sep 2020, 23:14 
Offline
User avatar

Joined: 29 Oct 2008, 12:44
Posts: 6673
Location: Brasov... oarecum.
Cred ca ce vrea sa zica Toshy e ca pentru a fi relevant un test, conditiile ambientale, climatice, pista, etc tre sa fie similare pentru toate. Factorul uman inlaturat pe cat posibil astfel incat sa nu conteze ca s-a certat cu nevasta aseara, sau a fost la curve si i se rupe acum la banana, sau ca e mahmur ca a fost ziua lu' fracsu. NCAP face totul in hale aclimatizate, fara vant, fara sofer, etc, etc. De aceea sunt mai relevante testele.

Valak, scuze man, dar pierzi in vedere toata industria orizontala care deserveste industria auto. Si aici nu ma refer numai la furnizorii de piese, ci chiar si la firma care furnizeaza femeia de serviciu, catering, transport, evenimente, logistica, aia care dezmembreaza ce nu merge la vanzare, etc, etc. Guvernele nu isi permit sa lase acesti colosi sa colapseze, nu au de unde sa hraneasca atatia someri.
Sa nu mai vorbesc ca neandertalul din Nigeria (no offence) n-o sa isi permina neam o Tesla pe care o pui pe piedestal ca pe lupoiaca cu puii. Ala ori cumpara un Clio obosit pentru pietele africane ori un Landcruiser sa monteze un trepied cu o mitraliera.
Uiti pietele din tarile in dezvoltare, ex lumea a treia, gen India, Brazilia (by the way, acolo e o piata enorma pentru motoarele capabile de dual-fuel sau doar etanol...plm, au la trestie de zahar sa isi puna si in cap), etc. Toate astea merg pe combustibili fosili.
Odata cu topirea calotei glaciare din nordul planetei a inceput si cursa pentru cine apuca primul sa foreze dupa petrol si gaze. China cumpara pamant in Africa ca exploateze, printre care si petrol. Si imi inchipui ca din tot pentrolul ala si gaze nu o sa faca numai cubulete Lego si papusele Barbie pentru copii... Pana mea, scoateti capul din curul lui Musk, ca parca te-a spalat pe creier.
Nu iti fa griji, ne vom electirfica intr-un final, din pacate, dar nu cred ca se va intampla atat de curand pe cat crezi. Eu cred ca iElon o sa isi ia partea, dar o sa fie prins din urma si depasit de pluton. E ok, nu cred ca mai e loc prea mult de revolutii in contextul actual, doar de razboaie eventual...

_________________
147 1.9 Mjet 16V
166 3.2 v6


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 01 Sep 2020, 23:28 
Offline
User avatar

Joined: 21 Jun 2009, 16:29
Posts: 3793
Car: Carla
Location: Tim/Buc
Te scuz. Discutam anul viitor pe vremea asta. :peace:

_________________
Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB - Carla
“La Bellezza è lo splendore del Vero.”


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 07:51 
Offline
User avatar

Joined: 09 Sep 2010, 10:01
Posts: 3215
ALXege Quote:
Valak Quote:
@yux_mm: Industria auto asa cum o stim acum nu mai prinde urmatorii 10 ani. Vor supravietui putini. Foarte putini.
Interesant ce zici..mi-ar placea sa aud mai multe pe marginea acestui subiect, in special de la oameni care sunt implicati more or less in industrie (tu, goldfinger, si sigur mai sunt si altii). Poate pornesti un thread nou ca sa nu facem hi-jack la asta..
e mult de scris si sunt atatea de punctat incat...(e bataie mare de cap cu software acum, de la infotainment la soft pt mașini autonome. Costuri mari, producatorii parca au inceput o cursa a "innarmarii" insa pare ca nimeni nu-l mai intreaba si pe client: ba, da' tu ce :censored: vrei de fapt!?).

ontopic:
- Benzina nu moare curând, nici macar dieselul. Atat timp cat exista nevoia de a parcurge distante mari in timp scurt si costuri relativ mici, diesel va exista. A se cauta si declaratiile de presa ale unor constructori germani pe acest subiect.
- Diesel ar trebui sa dispara din orase, totusi. No sens sa continuam cu ele. Aici vad o revoluție. In oras mergem singuri in mașină marea majoritate a timpului. Un Citroen Ami din ala mie imi e suficient pt oras. 
- EV creste, e clar, dar in niciun caz nu vor înlocui complet motoarele cu combustie interna in 20-30 ani. Vor co-exista.

Se vorbeste mult de modele de "imagine", tesla, porsche etc. Dpdv market share din total piata quto, acestea reprezinta o parte foarte mica. Adevarata bataie va fi pe ev "affordable", VAG a lansat deja ofensiva cu platforma MEB (share-uita cu Ford, deci cost-sharing acolo), PSA pune accent deocamdata pe platforme multi-energy, Dacia anunta lansarea unei electrice "smart buy". Dpmdv de aici vine schimbarea. Cand electricele devin accesibile muritorului de rand iar infrastructura nu-i va mai da batai de cap, abia atunci schimbarea "se intampla"! 

PS. falimentul unor constructori e iminent, insa nu neapărat din cauza electricelor, ci mai degraba din cauza unui management neperformant. Faliment insa nu ineeamna neaparat si dispariția lor. Nimic nu se pierde, totul se transforrma.😁

_________________
"If you can't go fast with 90 horsepower, 900 horsepower won't help you" - B.H.


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 10:24 
Offline
User avatar

Joined: 28 Mar 2007, 13:54
Posts: 1316
Location: Fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary f**king Poppins
Yux, daca citesti mai multe despre Elon o sa vezi ca omul nu are ca obiectiv sa ajunga no1 in lume constructor de masini. E unul din personalitatile alea rare numite 'big dreamers' sau vizionari cu multe idei si care normal fiind atat de complexe (si ireale la prima vedere) dureaza pana ajung la stadiu de realizare. A inceput cu Paypal care nu are absolut nici o legatura cu lumea auto, apoi pe langa Tesla a mai facut o firma mica ce a ajuns sa zboare in spatiu si acum are un alt hobby, neuroscience. Il doare la basca daca va avea aceeasi cota de viata cu VAG-ul la electrice, presupun ca Neuralink il va tine ocupat urmatorii ani. Nu e un Bill Gates care odata ce a facut bani s-a linistit cu big dreams si a luat o pauza.
Ce e important insa ca genereaza un challenge enorm astfel incat colosii ies din 'comfort zone'ul general si sunt obligati sa il urmeze. Daca nu era Tesla, producatorii germani stateau mult si bine in viata comfortabila a combustibililor fosili.
Am spus-o de mii de ori, noi ca specie avem nevoie imensa de oameni ca Musk (sunt mai multi ca el) sa ne zdruncine din convingerile si stereotipurile cu care traim ptr ca numai asa am evoluat de-a lungul istoriei, altfel ramaneam cu calul si focul de la piatra.

_________________
ex Alfa 159 1750TBi
ex Alfa 147 1.6 105cp


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 13:04 
Offline
User avatar

Joined: 21 Jun 2009, 16:29
Posts: 3793
Car: Carla
Location: Tim/Buc
Totusi, nu e nimeni pe forumul asta care sa detina o masina electrica ? Punctul forte al masinilor electrice nu e fiabilitatea, durabilitatea, confortul, lipsa poluarii, costurile de exploatare, performantele dinamice si in foarte scurt timp costul de achizitie (n-ai cum sa produci o masina cu motor cu ardere interna la acelasi pret). Bine, sunt si toate astea, dar cel mai important atu al lor e fun factor-ul, naturaletea si logica in exploatare. O sa imi spuna cineva ca un Zoe e moartea pasiunii. Si un Clio de un litru aspirat rupe norma, sau cum ?

Sunt masini electrice si apoi mai e Tesla, care s-a concentrat enorm pe procesul de fabricatie. Sa faci o masina nu e dificil, necesita cam 1% din efort ca sa produci prototipul. 99% din efort e reprezentat de proiectarea liniilor de productie din spatele asamblarii masinii respective si a subansamblurilor ei si aici Tesla are adevaratul avantaj. Musk spunea ca in cazul SpaceX raportul e de 10/90. Au fost niste discutii interesante intre Tesla si Daimler atunci cand s-a pus problema unui parteneriat (voiau sa faca un Sprinter electric) si totul s-a oprit in momentul in care Daimler a insistat ca masinile sa fie produse in mod traditional, asamblate pe liniile de montaj clasice. Pentru Tesla asa ceva nu a fost acceptabil si si-au pierdut interesul. Da, masinile lor nu sunt perfecte, inca mai sunt probleme de calitate (cererea e uriasa, ritmul e unul infernal), multe remediate de dealeri, inainte de vanzare, dar productivitatea e mult superioara oricarui alt competitor si o sa fie foarte greu sa concurezi cu ei. Compacta se anunta sub 20k de Euro, cu incentives probabil o iei la pret de Logan, atunci o sa inceapa distractia. Alora de la Porsche le da sangele pe nas cand intra pe circuit cu o Tesla 3, gafaie cand alearga cu o Tesla S proiectata acum 10 ani, o sa fie interesant sa-i vedem cum or sa-i faca fata Roadster-ului.

Spunea goldfinger mai sus de partea de software, e interesant cum update-urile de software mentin masina actuala si fac deprecierea neglijabila (10% dupa trei ani. O fi mult, o fi putin ?). Asta in timp ce aia de la BMW se gandesc sa puna optiuni pe masina deblocabile pe baza de abonament. Atata pot ei, asta e nivelul, nici n-o sa stie ce i-a lovit. Anul viitor incep sa produca si Giga Berlin si Giga Austin, productia anuala o sa depaseasca probabil 1.5 milioane de masini. In timpul asta ceilalti nu stiu cum sa-si inchida mai repede niste fabrici in care oricum nu se lucreaza mai mult de 10 zile pe luna. Singurul lor atu e ca avand atat de multi angajati pot santaja guvernele si primesc subventii de la stat cu doua maini, altfel trebuiau sa inchida din 2009.


Attachments:
IMG-20200730-WA0027.png
IMG-20200730-WA0027.png [ 230.69 KiB | Viewed 1290 times ]
IMG-20200730-WA0028.png
IMG-20200730-WA0028.png [ 140.36 KiB | Viewed 1290 times ]

_________________
Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB - Carla
“La Bellezza è lo splendore del Vero.”


Last edited by Valak on 02 Sep 2020, 13:24, edited 1 time in total.
Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 13:05 
Offline
User avatar

Joined: 29 Oct 2008, 12:44
Posts: 6673
Location: Brasov... oarecum.
Cristi, my point exactly.

Dan, o fi man, ce sa zic... Si Steve Jobs a fost si a avut si el, ca si Musk, o hoarda de groppies care si-au varat capul in curul lui si l-au crezut orbeste orice ar fi zis, refuzand sistematic sa mai gandeasca cu capul lor. Credeau ca Apple o sa ii salveze de la pieire, o sa ii tamaduiasca de guturai, impotenta si malarie... Ma indoiesc profund ca asta isi dorea Steve de la clientul de Apple. Bine, el s-a conformat boardului administrativ pentru care cifrele de la departamentul de contabilitate contau mai mult decat statutul social, nivelul de imbecilitate, etc, etc, ale clientului.
Pe mine ma deranjeaza aceasta atitudine cu ochelari de cal a maselor.

PS Valak man, cum naiba pui cuvinte antagonice in aceeasi fraza? gen productivitate peste concurenta si rectificari facute de dealeri. Pai asta inseamna ca aia in fabrica nu si-au facut treaba... Sa redefinim productivitatea? sau e ca in comunism cand trebuia indeplinit planul indiferent, si daca era nevoie din condei...

_________________
147 1.9 Mjet 16V
166 3.2 v6


Last edited by yux_mm on 02 Sep 2020, 13:26, edited 1 time in total.

Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 13:14 
Offline
User avatar

Joined: 05 Jan 2006, 21:31
Posts: 15247
Car: 115/960
Location: Bucuresti
Yux, tu de unde iti iei informatiile? Adica, sper ca parerile astea le emiti pe baza a ceea ce ai citit tu despre Jobs, Apple, Musk sau Tesla, si nu doar le scoti din cur, complet neinformat. Vezi ca ti-am recomandat mai sus o carte..

_________________
4C | Spider S4 2.0
ex Stelvio 2.0T | GTV 916 3.0 V6 | GTV 916 2.0TS | Spider 916 2.0TS | MiTo 1.4TB | Spider 939 2.4JTDm | Brera 2.4JTDm | Spider 916 2.0TS | GT 1.9mJTD | 147 1.6TS


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 13:32 
Offline
User avatar

Joined: 29 Oct 2008, 12:44
Posts: 6673
Location: Brasov... oarecum.
Posibil Ege :lol:
N-am citit biografia niciunuia, dar mai citesc articole, comentarii, etc... Ma bazez si pe logica. Poate asta e gresita in capul meu?

_________________
147 1.9 Mjet 16V
166 3.2 v6


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 13:37 
Offline
User avatar

Joined: 05 Jan 2006, 21:31
Posts: 15247
Car: 115/960
Location: Bucuresti
Tot le logica sunt unii care cred ca pamantul e plat, ca Covid-ul nu exista, ca 5G-ul e inventat de guverne ca sa ne controleze vietile si etc. De la tine ma astept la mai mult de-atat, ce naiba!


Sent from my iPhone using Tapatalk

_________________
4C | Spider S4 2.0
ex Stelvio 2.0T | GTV 916 3.0 V6 | GTV 916 2.0TS | Spider 916 2.0TS | MiTo 1.4TB | Spider 939 2.4JTDm | Brera 2.4JTDm | Spider 916 2.0TS | GT 1.9mJTD | 147 1.6TS


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 14:03 
Offline
User avatar

Joined: 09 Sep 2010, 10:01
Posts: 3215
Valak Quote:


Spunea goldfinger mai sus de partea de software, e interesant cum update-urile de software mentin masina actuala si fac deprecierea neglijabila (10% dupa trei ani. O fi mult, o fi putin ?). Asta in timp ce aia de la BMW se gandesc sa puna optiuni pe masina deblocabile pe baza de abonament. Atata pot ei, asta e nivelul, nici n-o sa stie ce i-a lovit.
Retrofit.

Asta e unul din motivele echipamentelor "deblocabile" pe baza de abonament.

Revenind la retrofit. Multe masini vin precablate pentru feature-uri care nu exista fizic pe masina respectiva. Unul dintre motive este reducerea complexitatii in fabricatie, complexitatea fiind generatoare de cost.
ce se intampla in practica: se cumpara masina nivel de echipare mediu, fara anumite feature-uri configurate/platite la achizitie. Ulterior utilizatorul isi achizona o maneta de cruise control, un volan specific unei echipari superioare etc si doar activa functiile din soft :mrgreen: . Astfel cu cateva sute de euro fenta pachetul de x mii de euro vandut de producator, alegandu-se cu echipamente functionale dar "neplatite" producatorului.

Mergand pe aceasta varianta, optiuni pe baza de abonament, lucrurile se simplifica. Degeaba mai faci retrofit, daca nu apari in sistem cu echipamentul dotare de fabrica sau abonament platit, nu merge. :naughty: Asta pare a fi singura solutie viabila in acest moment pentru a se pune la adapost producatorii. Altfel risti sa bagi multi bani in echipamente, echipamente pe care nu vei primi bani decat intr-o mica masura.

Eu cand ma refeream la soft, ma refeream la lucruri grele. Gen hai sa facem o tigaie sa mearga singura pe drum - autonoma, na, ca tot e la moda. O facem, ii punem niste conditii (conditii puse de niste programatori, priceputi, nu zic - la indemnul unor ingineri, priceputi si ei, bineinteles, insa conditii care nu acopera 100% usage-ul si evenimentele posibile in viata reala. Astfel, daca masina e prinsa intr-un eveniment (poate fi temperatura in afara ariei de citire a senzorului X, ca tot citeam pe un topic mai devreme; nu neaparat accident etc; ) care nu se incadreaza in conditiile puse de programator, se duce pe partea de ELSE / conditii neacoperite si .... nu mai stie ce sa faca. Blue screen la navi, check engine: Stop. Multumim, chemati platforma! :lol: :lol:
Iar aici e vorba de foarte multi bani. (sunt cunoscute problemele VW cu softul la platforma MEB, respectiv ID3. Picara niste capete grele (si) din aacest motiv. )

PS. Retrofit-ul este o intreaga cultura @ BMW, au inclusiv integrata aceasta functionalitate in tool-ul lor de documentatie tehnica. ;)

_________________
"If you can't go fast with 90 horsepower, 900 horsepower won't help you" - B.H.


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 14:24 
Offline
User avatar

Joined: 21 Jun 2009, 16:29
Posts: 3793
Car: Carla
Location: Tim/Buc
Toti producatorii iti dau mai mult sau mai putin posibilitatea unor dotari ulterioare, plecand tocmai de la motivul enuntat de tine, o arhitectura electrica (main harness/body computer) cat mai comuna. Eu subliniam tocmai abordarea asta a celor de la BMW, care asa cum spui tu, iti doteaza masina cu ceva ce nu poate fi folosit decat pe baza de abonament (scaune incalzite, carlig de remorcare, DAB etc.), care se contrapune cumva celei Tesla, care vine cu update-uri over-the-air si adauga in mod constant noi functionalitati masinii, pastrand-o actuala. Cu alte cuvinte unii dezvolta softuri care sa iti elimine din dotari, daca nu platesti, in timp ce altii dezvolta softuri care sa iti aduca functii suplimentare in mod gratuit.

_________________
Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB - Carla
“La Bellezza è lo splendore del Vero.”


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 14:41 
Offline
User avatar

Joined: 09 Sep 2010, 10:01
Posts: 3215
pai toate bemveurile care au echipamente deblocabile pe baza de abonament au si FOTA, clar.
eu stiu ca TESLA cere bani pentru fiecare functionalitate nou aparata, abia cand se "satura " de incasat o face disponibila free si celorlalti. Nimic nu e mokka, doar Opel. :tongue:

FOTA nu mai e moft, e necesitate. FOTA deja e implemntat si la alti producatori, inclsuiv alfa, daca nu gresesc. Cine nu implementeaza asta pe viitaorele masini e un mare looser. A apus epoca mersului la dealer pentru orice rahatis, rezolvabil de la distanta. Unii deja se gandesc la metode reparatie remote (unde e posibil), etc. Dpmdv internetul a generat aceste schimbari, nu Tesla. Indiferent daca ar fi existat sau nu Tesla, aceste lucruri ar fi fost implementate. In cazul echipamentelor deblocabile nu mai e vorba de moft, de "nice to have" , incerci sa iti recuperezi din banii investiti.

_________________
"If you can't go fast with 90 horsepower, 900 horsepower won't help you" - B.H.


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 15:04 
Offline
User avatar

Joined: 21 Jun 2009, 16:29
Posts: 3793
Car: Carla
Location: Tim/Buc
Toate update-urile de soft Tesla sunt gratuite atata timp cat masina le suporta prin hardware-ul existent la bord.

In alta ordine de idei, masinile autonome nu sunt dezvoltate impotriva dorintei consumatorilor, sunt dezvoltate ca un raspuns disperat al producatorilor la interesul lor tot mai scazut, evident prin scaderea constanta de la an la an a posesorilor de permis. Sunt tot mai putini tinerii care isi iau permisul (din mai multe motive), prin urmare sunt tot mai putini potentialii clientii si atunci trebuie facut ceva, trebuie oferit un produs care sa se poata adresa tuturor.

Mai jos un articol din 2016, dar cifrele se "inrautatesc" in mod continuu si intr-un ritm mult mai accelerat in Europa.

https://www.theatlantic.com/technology/ ... se/425169/

_________________
Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB - Carla
“La Bellezza è lo splendore del Vero.”


Last edited by Valak on 02 Sep 2020, 15:13, edited 1 time in total.

Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 15:11 
Offline
User avatar

Joined: 09 Sep 2010, 10:01
Posts: 3215
Valak Quote:

In alta ordine de idei, masinile autonome nu sunt dezvoltate impotriva dorintei consumatorilor, sunt dezvoltate ca un raspuns disperat al producatorilor la interesul tot mai scazut al acestora, evident prin scaderea constanta, de la an la an, a posesorilor de permis. Sunt tot mai putini tinerii care isi iau permis (din mai multe motive), prin urmare sunt tot mai putini potentialii clientii si atunci trebuie facut ceva, trebuie oferit un produs care sa se poata adresa tuturor.
Iti respect opinia, insa am o alta parere. de mi-as cumpara eu o masina autonoma, nefiind posesor de permis, cand ai atatea optiuni de ride-sharing? Mai platesti si o gramada de bani pe ea, ca ieftina sigur nu va fi.

ca de mers autonom Bucuresti-Budapesta nu se pune problema, cel putin la nivelul intelegerii de acum (constrangeri tehnice, soft, de cost etc). Cumva sper sa ai dreptate, sper sa prind si asta, totusi. daca am prins o pandemie, de ce nu as prinde si masinile autonome sau chiar zburatoare ? :lol:

_________________
"If you can't go fast with 90 horsepower, 900 horsepower won't help you" - B.H.


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 02 Sep 2020, 15:40 
Offline
User avatar

Joined: 29 Oct 2008, 12:44
Posts: 6673
Location: Brasov... oarecum.
Ege, atat s-a putut :lol: ...cum s-ar zice prin unele parti. Sau, "we are where we are and it is what it is".
Nu citesc biografii deoarece sunt facute in colaborare cu subiectul (in marea majoritate a cazurilor), prin urmare unele aspect pot fi "imbunatatite", din diverse motive. Problema e ca nu ai cum sa sti acest lucru pana nu o confrunti cu informtie din sursa, sau mai bine zis, surse, alternative.
Altfel, nu prea inteleg cum as putea sa imi formez o opinie altfel decat citind, stiri, articole, comentarii, dezbatand cu prieteni/amici/colegi/etc si apoi punand cap la cap informatia pe baza propriei logici.

Cert este ca e greu sa sti ce e in capul cuiva, dar faptul ca Steve, de exemplu, a fost acolo sus la Apple pana in ultima secunda e si pentru ca s-a conformat boardului care sunt destul de sigur ca a zis ca "vrem profit". Ma indoiesc sa fi facut Apple acte caritabile. Mno, asta poate fi deci o deductie logica. Si tot asa. Nu cred ca tre sa citesc undeva scris aidoma ca mai 'nainte ca sa ajung la o concluzie. Ca atunci nu mai e concluzie, e citat. Logic?

_________________
147 1.9 Mjet 16V
166 3.2 v6


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 03 Sep 2020, 09:40 
Offline
User avatar

Joined: 09 Nov 2010, 08:59
Posts: 2499
Location: Bucuresti
yux_mm Quote:
Logic?
Logic.
Eu am dificultati in a urma viziunile unuia care e casatorit cu una Grimes, si si-a botezat copilul X Æ A-12. Iar noua viziune cu cipurile neuronale, mi se pare suprarealista, ca sa nu zic de-a dreptul horror.

_________________
Ford Focus Wagon ST-Line
Ex: Giulietta my2017 2.0 JTDM-2, 175 CP
Ex: Giulietta 2.0 JTDM-2, 170 CP
Ex: FURIA ALBA, AR 159 JTDM, 210 CP


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 03 Sep 2020, 10:35 
Offline
User avatar

Joined: 05 Jan 2006, 21:31
Posts: 15247
Car: 115/960
Location: Bucuresti
Freddy Mercury era gay. Il face mai putin talentat ca artist, sau mai putin valuable mostenirea pe care a lasat-o in muzica?

_________________
4C | Spider S4 2.0
ex Stelvio 2.0T | GTV 916 3.0 V6 | GTV 916 2.0TS | Spider 916 2.0TS | MiTo 1.4TB | Spider 939 2.4JTDm | Brera 2.4JTDm | Spider 916 2.0TS | GT 1.9mJTD | 147 1.6TS


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 03 Sep 2020, 10:43 
Offline
User avatar

Joined: 28 Mar 2007, 13:54
Posts: 1316
Location: Fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary f**king Poppins
Elon Musk nu are toti boii acasa, dar e normal ptr oricine are asemenea idei si viziuni. Comparativ cu Einstein cica e un copil foarte cuminte. Daca creierul iti functioneaza la fel ca ceilalti oameni nu vii cu idei iesite din comun, astfel se explica in termeni populari de ce aia mai iesiti din comun au si copii pe care ii cheama Aeiouai etc. In plus trebuie sa faci distinctie intre inteligenta propriu zisa si inteligenta emotionala - Elon nu o are absolut deloc pe a doua, spre deliciul presei/twitterului&alti 'analisti'.
Yux - Apple nu si-a propus sa elimine malaria, ci doar printre altele sa creeze o chestie care sa aiba si telefon, si text, si internet, si google maps si everything in acelasi ambalaj. Consumatorul a zis initial 'ce-mi trebuie mie smart phone, eu am telefon doar ca sa vorbesc, citesc ziarul in tren si ma umplu de tus, merg cu harta tiparita in mana pe strada si folosesc laptopul sa trimit un mail'. Asta inseamna un vizionar, sa nu dai consumatorului doar ceea ce se asteapta ci sa-l faci sa mearga inainte cu timpurile.
Apropo de Apple, Tesla, a fost un documentar pe BBC, Secrets of Silicon Valley - cred ca il mai gasesti pe iPlayer. Explica modus operandi a tot ceea ce vine din SV, principiul fundamental fiind de a creea o bresa, a zdruncina ordinea normal si a reversa tabu-uri la modul 'noi nu ne aliniem cu starea normala de lucruri si legile actuale ci ii facem pe ceilalti sa se adapteze si sa tina pasul cu noi'. Cu efecte positive dar si negative. Recomand documentarul. Printre altele e atins si acel 'universal income' care a fost prima oara introdus pe scara larga acum cu pandemia (cu un alt nume, furlough).

_________________
ex Alfa 159 1750TBi
ex Alfa 147 1.6 105cp


Last edited by dand on 03 Sep 2020, 11:00, edited 2 times in total.

Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 03 Sep 2020, 10:45 
Offline
User avatar

Joined: 09 Nov 2010, 08:59
Posts: 2499
Location: Bucuresti
Ce legatura are homosexualitatea lui Freddie Mercury cu alegerea constienta a numelui copilului?
Freddie s-a comportat destul de demn in general (chiar daca eu nu sunt un mare fan al lui, ca om si cantaret), dar cum se va recomanda copilul lui Elon Musk cand va face cunostinta cu cineva? Daca tu ai idei crete, nu inseamna ca trebuie sa afectezi si copilul care nu are nici o vina ca tac-su e vizionar.

_________________
Ford Focus Wagon ST-Line
Ex: Giulietta my2017 2.0 JTDM-2, 175 CP
Ex: Giulietta 2.0 JTDM-2, 170 CP
Ex: FURIA ALBA, AR 159 JTDM, 210 CP


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 03 Sep 2020, 11:08 
Offline
User avatar

Joined: 08 Oct 2010, 20:59
Posts: 1089
Car: No Alfa :(
Location: Bucuresti
Si Tesla are deja o tentativa de abonament pentru optiuni. Multe masini care aveau auto-pilot si au fost date buyback la Tesla, au fost scoase la vanzare fara auto-pilot. Daca noul cumparator doreste auto-pilot trebuie sa plateasca optiunea. Ei au numit acesta metoda, ca fiind o optiune per owner, nu per car cum este astazi.

Sincer nu ma prea ingrijoreaza aceste metode de kill retrofit. Chiar si in momentul de fata pe langa maneta/buton/cablaje etc tot ai nevoie de un proxy aligment/ activare SaaS. Deci de acum inainte, nu mai ai nevoie de partea hardware, ci doar de activarea software, si cum lumea e plina de hackeri, mereu o sa existe baietasii pe OLX care te pot ajuta.

VAG este pe acelasi drum de cativa ani buni. Leon-ul meu 2016, a venit fara optiunea FullLink (android auto si applecarplay). Unitatea stiam ca suporta asa ceva deoarece aveam optiunea in meniul navigatiei insa cand o accesam, imi spunea sa trec pe la dealer. Zis si facut, am fost la AVIA pantelimon unde m-am lovit de dezinteres si necunostinta de cauza. Procesul era sa platesc eu mai intai 200 eur + tva, ei sa comande codul de activare din spania, care apropo, venea doar prin posta. Apoi ei se legau cu un soft ODIS la masina si activau aceasta optiune pe baza acelui cod (activarea se facea doar cu conexiune online deoarece acel cod era legat de vin-ul masinii iar "mothership-ul" Seat trebuie sa stie ce optiuni ai tu masina ta). Am zis pana la urma PAS deoarece discutia s-a terminat cu "nu putem garanta ca o sa mearga".......pai si eu raman cu banii dati?
Am gasit pe OLX pana la urma un baietas pe la Salajean caruia i-am dat unit-ul din torpedou si mi-a hack-activat toate codurile (FeC codes se numesc la VAG).

da.....o sa fie din ce in ce mai greu, dar o sa fie mereu posibil. Tesla parea de nereusit in a modifica softul lor insa deja au reusit prin state. Au reusit sa activeze extra power la Model 3 dual motor sa fie mai rapid ca Model 3 performance. Altii au reusit sa re-activeze supercharge-ul gratuit la masini la care fusese dezactivat. Cred ca e doar o chestiune de timp pana reusesc sa activeze si auto-pilot.

_________________
din 08.2024 - 2020 Kia E-Niro 64kwh 204CP - New Red
Ex: 06.2021 - 09.2024 - 2018 Nissan Leaf Accenta 40kwh 150CP - Alba
Ex: 11.2019 - 07.2024 - 2016 Seat Leon ST 2.0tdi 150CP DSG - Negru
Ex: 05.2020 - 06.2021 - 2013 Alfa MiTo 1.3mJTD 85CP - Nero Etna
Ex: 09.2019 - 11.2019 - 2015 Renault Clio Estate 1.5 dCi 90CP - Alba
Ex: 03.2016 - 09.2019 - 2011 Alfa Romeo Giulietta 1.4MAir 170CP - Rosso Competizione
Ex: 10.2012 - 04.2016 - 2006 Alfa Romeo GT 1.9mJTD 150CP - Grigio Lipari
Ex: 11.2009 - 05.2013 - 2002 Fiat Stilo Coupe 1.8Mpi 133CP - Rosso Tiziano


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 03 Sep 2020, 12:32 
Offline
User avatar

Joined: 29 Oct 2008, 12:44
Posts: 6673
Location: Brasov... oarecum.
Lucian, Freddie, gay...nici o legatura. Ege are dreptate acolo. La fel si numele copilului lu' Musk. Merem maine in Garcin si va fac cunostinta cu Mercedesa, Whirpool, etc, etc. Si aia sunt genii...cand e vorba de furat.
Sa sti ca lumea a cam luat-o pe aratura inngeneral. Am avut o colega ce si-a botezat copilui cu un nume format din parti de nume al ai si al lu' barba-su...is ceva neam de de-aia cu ochii oblici.

Dan, e vorba si de licenta poetica aici :lol: Apple nu si-a propus niciodata sa ne scape de guturai, asta sunt convins, dar followārii aia, ca sa ii numesc asa, monden, aia au crezut, ca e cel mai bun lucru vreodata de la a doua descalecare. Partea proasta e ca astia is multi, si si-au bagat toti capul in curul lui Steve.
Idem si cu Musk, ok, o fi vreun geniu pustiu. Dar am zis si mai sus, problema mea is aia care si-au bagat capul in curul lui...

_________________
147 1.9 Mjet 16V
166 3.2 v6


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 03 Sep 2020, 13:34 
Offline
User avatar

Joined: 28 Mar 2007, 13:54
Posts: 1316
Location: Fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary f**king Poppins
Pai followari exista in toate domeniile, nu numai Apple sau Tesla, se cheama tribalism si e specific speciei noastre, apartenenta la un trib e in codul genetic. Ca tribul se cheama Apple, Petrolheads, Liverpool, Messi, Hamilton, Brexit etc toti suntem inrolati intr-unul, mai mult sau mai putin (constient sau fara sa ne dam seama). Mie imi displac mai mult 'influencerii' decat membrii unui trib, desi ma amuza la maxim descrierea, imi inchipui un dialog: what do you do for a living? I'm an influencer :lol:

_________________
ex Alfa 159 1750TBi
ex Alfa 147 1.6 105cp


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 03 Sep 2020, 14:01 
Offline
User avatar

Joined: 29 Oct 2008, 12:44
Posts: 6673
Location: Brasov... oarecum.
Dan, fair enough. Doar ca influencerii aia is influenceri pe un subiect atata timp cat is platiti. Ca tre sa manance si gura lor ceva...
Eu ma refeream la followerii aia gen groupies.

_________________
147 1.9 Mjet 16V
166 3.2 v6


Top
   
 Post subject: Re: Vehicule electrice
PostPosted: 03 Sep 2020, 17:40 
Offline
User avatar

Joined: 17 Jul 2017, 16:40
Posts: 868
Car: Stelvio 2.0 (949)
Location: Galati
Poate ca inteleg eu gresit ceea ce vrei sa spui (si atunci mea culpa), dar prin faptul ca esti pe un forum dedicat, esti 'alfist' etc., nu esti si tu un 'followerii aia gen groupies'?



Revenind ontopic, o analiza tehnica interesanta (referitoare la autonomie) pentru Taycan vs. Model S:

https://insideevs.com/news/442245/model ... anddriver/


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 1325 posts ]  Go to page Previous 15 6 7 8 953 Next

All times are UTC+03:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited