După cum unii dintre voi știți, eu lucrez în media. Prin natura meseriei, sunt conectat multe ore pe zi la tot soiul de fluxuri de informații, oficiale și neoficiale, multe conversații cu medici și oameni din administrație. Cu permisiunea voastră, las aici un scurt ghid despre cum să procesam informațiile și despre cum să ne menținem sănătatea mentală în perioada asta. S-o luăm pe puncte:
1. No panic! Oricât am fi de tari, sentimentul de nesiguranță și teama de necunoscut ne afectează pe toți. In primul rând, încercați să le explicați celorlalți că nu sunt motive de panică. În alertă, dar nu panicat! Foarte important: Deși sună paradoxal în perioada asta, (Ex. traficul site-ului la care prestez s-a triplat), limitați consumul de știri. Recomandarea experților este de maxim 3 ori pe zi.
2. Informație verificată. Mai mult ca oricând, atenție cum și de unde va luați informațiile. Căutați doar surse oficiale. Informațiile din surse neoficiale trebuie citite cu o sprânceană ridicată. Nu vreți sa știți ce în redacțiile serioase în perioada asta. Nu, nu s-au întors delfinii în Cagliari și nici lebedele în Veneția.
3. Încercați, pe cât posibil, să protejați categoriile de risc (bătrâni, bolnavi cu afecțiuni cronice). Dacă aveți în bloc, cartier, bătrâni care nu se pot deplasa la cumpărături, mergeți voi și pentru ei. E un gest care salvează vieți, pe de o parte, și care va ajută și pe voi psihic, pe cealaltă parte. (să nu ne mințim, orice gest de genul ăsta e și pentru glorie personală și e ok să fie așa).
4. Acceptare. Procesati informația urmatoare: sunt muuuult mai multe cazuri de infectare decât o arată cifrele oficiale, din două motive simple: se testează puțin, rata mare de asimptomatici. Încet, încet, autoritățile "împing" această informație, însă, evident n-o pot spune clar și răspicat. Ar fi o idioțenie. Streinu Cercel și Iohannis au spus-o, voalat, dar au spus-o. În acest moment contează mai puțin câți au luat virusul ci mai ales cine l-a luat. Medicii au o imagine foarte clară despre preferințele lui SARS-CoV-2. (da, așa îl cheamă pe virus. COVID-19 e boala provocată). E greu de spus dacă vom ajunge în situația Italiei, însă trebuie să vă pregătiți mental și pentru acest scenariu. Dacă ne pregătim din timp și fiecare dintre noi ne vom proteja rudele, nu vom ajunge acolo.
5. Măștile de bumbac sau orice alt material textil sunt o prostie, pentru că permit trecerea virusului, lucru confirmat de WHO și, într-un final, și de MS. Însă cel mai grav aspect este liniștea mentală pe care o astfel de mască i-o dă purtătorului. Aceștia se vor spăla mai puțin pe mâini, nu vor mai dezinfecta suprafețele și nu vor mai menține distanța socială. În ultimele zile, sunt o groază de reclame plătite pe FB la măștile din textil.
6. Pregătiți-vă mental pentru scenariul în care restricțiile de circulație vor fi înnasprite, pe modelul Italia sau Spania. Majoritatea oamenilor din administrație cu care am discutat au pus problema așa: nu e vorba de dacă, ci de când. Deși sunt mici probleme pe lanțul de aprovizionare, magazinele NU vor fi închise. Deși logica îmi spune că forța e singura soluție de a ține oamenii în case (vezi grătarele încinse azi la Băneasa), pierderea unor libertăți ne deranjează pe mulți. Dezbateti, gândiți, discutați între voi.
După părerea mea, subliniez ca e o părere personală, cam astea-s aspectele importante la momentul actual. Sfaturile alea cu Netflix&chill, faceți curățenie în șosete și vaaaaai, să ne descoperim familia și bla, bla... sunt bune, dar puerile.
Ce o fi mâine, mai vedem.
Stay safe and love your Alfas!
Sent from Narnia
|