Eu am mai spus-o, dar o repet ca sa ramana aici. Integrarea unui individ intr-o societate tine intr-o masura covarsitoare de individul respectiv. E drept ca si societatea tre sa fie deschisa, dar parerea mea este ca asta conteaza in mai mica masura (o sa fie unii care o sa ma contrazica, sunt sigur).
Integrarea, chiar daca se face, nu se va face niciodata ca de la egal la egal, pentru ca strainul e... strain. Nu vorbesc de drepturi ca acolo e o treaba de lege/legislatie, iar in fata legii toti suntem egali. In Europa cel putin asa imi place sa cred... Inchipuiti-va un strainez care vine sa locuiasca in Ro. Niciodata nu va fi vazut roman. E o aberatie sa credem si sa vrem asa ceva pentru ca e imposibil. Poate, copii lui vor fi vazuti atata timp cat vor fi nascuti si crescuti acolo. Dar si asa, exista cazuri de neintegrare completa... din nou, in mare parte datorita individului.
Nu inteleg asteptarile oamenilor care pleaca in alte tari de a fi vazut ca localnic. Pai nu esti localnic, esti venit din alta parte. Punct.
Nu inteleg asteptarile multora care pleaca, in legatura cu viata sociala. Pleci ca un strain si vei fi un strain. Nu o sa vina nimeni la tine sa te intrebe daca vrei sa bei o bere cu ei. Bine, mai sunt si cazuri de-astea...
Dar poti sa-ti faci prieteni noi si poti incepe sa alegi dintre colegii de munca. Iesi la o bere, invita-i la o bere, o cafea, un gratar daca ai curte, un muzeu, o activitate in parc... Exista cluburi si asociatii in care te poti inscrie (vezi cazul Alfaclub)...
Nu inteleg de ce asteptarile unora sunt ca viata sociala sa fie o replica a vietii sociale din Ro? E o alta tara, o alta cultura. Nu te duci in alta tara sa ai aceeasi cultura ca acasa dar pe bani mai multi si mai civilizati. E utopic.
Rasism si discriminare exista si in Ro la fel ca si pe peste tot, doar ca se exprima in alt fel. Iar in Ro nu il resimtim pentru ca ne nastem si traim cu modul lor de exprimare si devine parte din normalitatea lor.
@Godzzi: de cate ori te-ai urcat cu carutul in autobuz/tramvai/troleu/metrou in Bucuresti? de cate ori ai plecat cu carutul de acasa si ai reusit sa ajungi la destinatie fara sa folosesti masina? (si nu ma refer la mersul in parculetul din coltul blocului).
Man, sa nu crezi ca am ceva cu tine,
, sau sa crezi ca ce am scris iti e adresat special tie. Departe de mine gandul asta. Ce am scris e adresat tuturor. Dar ai zis ca te-ai intors in Ro si esti impacat, ceea ce m-a intrigat.