goldfinger Quote:
antonelcodreanu Quote:
Eu am platit o astfel de taxa in 2008, in 2013 i-am dat in judecata, in 2014 am castigat si din 2014, anual, timp de 5 ani primesc cate 20%.
Indiferent de titlu: taxa, timbru, etc, probabil ca procedura e la fel, intampinarea e tipizata, procesul e doar o formalitate, de castigat sigur il castigi, iar banii ii recuperezi de la ANAF.
@Antonel: Stiu ce zici, dar ce ai platit tu era alta taxa (se numea altfel, alta lege etc).
Pana acum, cel putin teoretic,
timbrul de mediu (cea mai recenta taxa de "poluare", in viguare din 2013) nu se putea recupera. Asta pana la deciziza CE...
Din ce am mai citit, exista un precedent. Un cetatean a dat statul in judecata si a obtinut restituirea timbrului de mediu,
intr-o singura transa.
Preluat de pe site-ul unui avocat:
"Recuperare timbru de mediu incepand cu 2013.
De la intrarea in vigoare a OG 9/2013 privind aplicarea timbrului de mediu la inmatricularea autoturismelor aceasta a urmat acelasi parcurs ca si legislatiile anterioare OG 50/2008 si OG nr. 9/2012 creand un val de procese ce au ca obiect recuperare timbru de mediu. Val care s-a intensificat de la aparitiia Hotararii GJUE ce confirma ca OG nr. 9/2013 privind timbru de mediu incalca normele europene in materie. Decizia Curtii desfiinteaza prevederile interne incepand cu data hotararii si obliga statul roman sa restituie timbrul de mediu colectat nelegal incepand cu anul 2013.
OG nr. 9 din 2013 prevede obligativitata platii timbrului de mediu pentru urmatoarele categorii de autovehicule:
– pentru toate autovehiculele se sunt inmatriculate pentru prima oara in Romania;
– la reintroducerea in parcul auto național a unui autovehicul, in cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto național, i s‑a restituit proprietarului timbrul de mediu;
– cu ocazia vanzarii unui autoturism pentru care nu s-a polatit taxa de poluare, la momentul achiztiei de catre cumparator pentru autoturismele pentru care se recuperase deja taxa de poluare instituite prin legeile 50/2008 si 9/20012;
– pentru autoturismele inmatriculate inainte de 2007 (intrarea Romaniei in U.E.), pentru care nu a fost platita o taxa de poluare sau o echivalenta se plateste tibrul de mediu la transcrierea dreptului de proprietate;
Cine poate recupera timbrul de mediu?
Pot recupera timbrul de mediu cei care au platit aceasta taxa incepand cu anul 2013 si pana in prezent. Insa sunt necesare indeplinirea unor conditii si anume: autoturismul sa fie achizitionat la mana a doua dintr-o tara membra a Uniunii Europene si sa fie la prima inmatriculare in Romania.
Pot opta pentru procedura de recuperare timbru de mediu si cei care au avut un proces in instanta pentru restituirea timbrului de mediu dar au pierdut, acestia pot sa-si recupereze sumele de bani prin calea de atac a revizuirii.
ATENTIE! Poate recupera timbrul de mediu numai persoana fizica sau juridica care a platit aceasta taxa NU si noul proprietar care cumpara o masina cu taxa deja achitata. Deasemenea poti merge pe procedura de recuperare timbru de mediu chiar daca ai vandut masina.
Nu se poate recupera timbrul de mediu pentru urmatoarele categorii de autovehicule:
– autovehiculele noi inmatriculate pentru prima oara in Romania;
– autovehiculele inmatriculate in Romania inainte de 2007, pentru care este perceputa o taxa timbru la transcrierea dreptului de proprietate;
In cat timp se restituie taxa de mediu? In cate transe?
CJUE a statuat si cu privire la modalitatea de achitare a sumelor de bani, declarand ca plata trebuie facuta intr-o singura transa. Deci plata se face integral in termen de 45 de zile de la depunerea la ANAF a hotarari definitive prin care ati catigat procesul pentru recuperarea timbrului de mediu. Curtea motiveaza in hotarare ca Guvernul nu a adus suficente argumente care sa demonstreze ca restituirea timbrului de mediu intr-o singrua transa ar prejudice statul. De asemena tot Curtea a stabilit ca hotararile date de ea nu pot fi limitate in timp.
Care este procedura pentru recuperare timbru de mediu?
-intocmirea dosarului si analiza documentelor
-redactarea plangerii prealabile catre ANAF prin care le solicitam pe cale administrativa restiuirea timbrului de mediu
-asteptam 45 de zile raspunsul ANAF
-redactarea si transmiterea cererii de chemare in judecata la instanta, formulam cereri, aparari si concluzii.
Actiunea de recuperare taxa poluare 2016, adica recuperare timbru de mediu, este admisibila intrucat CJUE a declarat-o ca fiind ilegala. Vezi aici care sunt documentele necesare pentru inceperea unui proces de recuperare timbru de mediu.
Cat dureaza procedura de recuperare timbru de mediu?
Un proces de recuperare timbru de mediu dureaza in jur de 6-8 luni pe partea de fond si inca 2-3 luni pe partea de recurs. Deci o durata totala a procesului estimativ ajunge la 12 luni de zile pana la definitivare. Precizare importanta: Este important sa se intelega ca durata procesului nu tine de avocatul care se ocupa de caz ci tine de cat de multe procese are pe rol completul de judecata caruia i-a fost repartizat dosarul nostru.
Timbrul de mediu se mai poate recupera? De ce?
In concluzie din analiza legii privind timbru de mediu, raportandu-ne si la cerintele UE trasate prin directive precum si la Hotararile CJUE in materie consideram ca sunt sanse reale de recuperare a timbrului de mediu intrucat ilegalitatile privind dubla impunere nu au fost rectificate. Prin supra taxarea autoturismelor euro 3 si euro 4 care sunt cele mai vandute pe piata actuala din Romania consideram ca se incalca libera circulatie a bunurilor asa cum este stabilita de Codul Civil si de Tratatul Uniunii Europene. Intrucat supra taxarea autoturismelor cu grad mare de vanzare va obstructiona desfasurarea normala a acestui circuit civil si se incalca art 34 – 36 si 110 din Tratatul de functionare a Uniunii Europene."