Uitasem complet de inelul central, my bad. Totusi, daca gaurile nu se inscriu pe un cerc perfect iar distantele intre ele nu sunt perfect cat trebuie, risti ca discul sa se prijine pe unul sau mai multe prezoane si poate aduce forte suplimentare de forfecare pe acel prezon/prezoane, ceea ce nu e tocmai de dorit.
Alta problema ar fi faptul ca prin adaugarea de gauri se micsoreaza suprafata de contact. Speedy are dreptate cand zice ca janta transmite prin frecare eforturile la disc, iar acesta la randul lui tot prin frecare la fuzeta. Dar, pe de o parte, cu siguranta suprafata de contact nu a fost calculata la limita de catre injinerii aia, iar pe de alta parte nici efectele micsorarii suprafetei de contact nu le putem cuatifica. Poate doar daca avem ceva background de injunerie proiectare autovehicule, astfel incat dispunem de cunostinte si ipoteze de calcul.
Speedy, nu mi-o lua in nume de rau, dar nici tu si nici eu nu cunoastem cu precizie care ar fi efectele unor microfisuri ce se pot dezvolta in jurul acelor noi gauri. Mai ales ca nu cunoastem cu precizie metodele de producere si tratare a acelor discuri. Eu personal suspectez ca mai intai au fost practicate toate gaurile, echilibrat discul si alte cele, si abea apoi a fost calit materialul, tocmai pentru a nu induce eforturi/tensiuni suplimentare. O fisura in zona prezoanelor, desi e prins discul ca in cleste intre janta si fuzeta, poate duce la importante schimbari a starii de eforturi. Iar de aici in colo putem extrapola si emite diverse ipoteze, inclusiv cea a concentrarii de eforturi in zona pomenita de Speedy si cedare in final a discului cu consecinte deloc placute.
Cine are ceva cunostinte de element finit si acces la ANSYS, sau alt program de analiza prin metoda elementului finit, sa faca o simulare de amorul artei.
In alta ordine de idei, eu recunosc: imi pui 2 chei in mana si risc sa raman cu piese pe podea daca e sa repar ceva la o masina. Nu am skillurile necesare. Insa in acelasi timp cati din mecanicii de pe forumul asta au pus mana pe o carte de rezistenta materialelor, sa o rasfoiasca macar?
Sa zic si eu acum, sa-si dea cu parerea cineva care a mai proiectat ceva folosint metoda elementului finit? cred ca as fi rautacios, nu?!