yux_mm Quote:
Mda, interesant punctul de vedere si in acelasi timp miroase a discriminare. Ce s-a intamplat cu egalitatea in drepturi?
Adica pana la urma cu ce ar fi mai bine pregatit si calificat un refugiat decat un emigrant? si de ce un refugiat si-ar face mai bine treaba decat un emigrant?
Unii o numesc discriminare pozitiva, eu o numesc doar discriminare.
Oricum, pur speculand ideea, intrevad o noua forma de sclavie?...
Yux, discriminare inseamna cand ambii au drept de munca dar cu unul te porti altfel. Fiecare stat isi alege politica migrationista in functie de propriile interese si germanii au de data asta un 'cunning plan' pe care multi analisti economici/politici ai lui peste prajit nu pot sa-l vada, desi e limpede. Refugiatii aia sunt un 'repeat' la o scara mai larga a refugiatilor irakieni, kurzi sau kuwaitieni din 90 - am dat pana acum in cariera mea peste 3 persoane provenind din sfera respectiva si foarte rar am gasit oameni mai bine pregatiti si mai open minded. Germanii mizeaza pe faptul ca sirienii aia sunt in general oameni tineri cu studii superioare si care fug din tara/aria lor traditionala din cauza ca nimeni nu-i vrea: fundamentalistii ptr ca nu sunt islamisti radicali ca ei, cei din tabara cealalta ptr ca refuza serviciul militar obligatoriu (deci again ca nu vor sa lupte ptr. Allahul niciuneia din parti). Deci ei sunt un fel de paria si grijile europenilor cum ca aia s-ar ridica maine si ar ataca prima biserica crestina sau primul metrou sunt ridicole. Sigur ca exista si un element de 'sclavie', oamenii aia vor depinde de primul angajator si stiu ca daca nu isi fac treaba numarul celor ramasi cand se va limpezi situatia in Siria se va diminua deci se vor 'darui' ptr. All...ermmm, Arbeitgeber. In plus revin la primul punct, cei bine pregatiti si care isi vor face treaba vor ramane si vor avea sansa integrarii intrucat oricum nimeni nu-i vrea inapoi in tara lor. Prin comparatie un migrant economic va veni si va incerca sa-si fructifice singura sansa, anume dumpingul salarial. Nu vorbim aici de high-skilled migration ptr ca oricine e calificat poate emigra in Germania, ei avand poate cea mai avansata politica din punctul asta de vedere incepand cu 2001 de la Greencardul lui Schroeder.
Cunning plan-ul lui Merkel&co ridica insa doua probleme majore:
1) Integrarea. Prima generatie e intotdeauna un success story, asa a fost si in Germania, si in UK, Franta etc. Lipsa de preocupare si ghettoitizarea duce insa la problemele cu generatiile de dupa, care se nasc citizeni si nu isi doresc altceva decat sa moara cu noii lor compatrioti de gat. Literally. Sper ca aici Merkel und Freunde sa fi invatat din experientele trecutului.
2) Egoismul german in contextul Europei care ne uneste pe toti, nu? Ptr ca asa cum a fost publicat acum o saptamana doua pe BBC, Germania s-a comportat din nou ca un hippy state, care ignora legile daca nu-i plac. EU laws spune clar ce trebuia sa se intample cu refugiatii, Ungaria, Croatia si celelalte tari europene au devenit insa villains ptr ca nu au facut cum a vrut Frau Merkel. Si ghici ce, care va fi selectia prin care refugiatii se redistribuie? Ce e hoche Qualitaet ramane la Vaterland, ce e surplus to requirements e trimis in alta parte.
Nu stiu cum fac nemtii astia, dar e ca la fotbal, mereu castiga.