It is currently 25 Feb 2025, 21:26

All times are UTC+03:00

Post new topic  Reply to topic  [ 288 posts ]  Go to page Previous 14 5 6 7 812 Next
Author Message
PostPosted: 23 Apr 2014, 23:47 

Car: 156
Ecu-urile masinilor de generatie noua stiu sa se adapteze si sa mearga fara probleme cu ambele tipuri de benzina, atata timp cat masina nu este modificata serios atat mecanic cat si ca parte de soft(motor) nu vei simti diferenta la mers intre benzina de 95 si cea de 98.

ex: Giulietta M-air TCT 170hp
ex: 156 3.0 v6 racecar
ex: 159 2.4 Q4 TI
ex: 156 2.0 JTS
ex: 147 1.6ts 120cp

PostPosted: 23 Apr 2014, 23:48 

georgeg Quote:
Ecu-urile masinilor de generatie noua stiu sa se adapteze si sa mearga fara probleme cu ambele tipuri de benzina, atata timp cat masina nu este modificata serios atat mecanic cat si ca parte de soft(motor) nu vei simti diferenta la mers intre benzina de 95 si cea de 98.

corect, insa puterea propulsorului scade cu 20%.

nu este deajuns sa detii o Alfa Romeo sau mai multe ca sa fii alfist.....

Go further! AlfaClub.ro is about support!

PostPosted: 23 Apr 2014, 23:52 

comanr Quote:
georgeg Quote:

Niciodata, platesc eu testul de dyno, insa ce primesc cand o sa castig pariul ? Serios, nu mai aruncati cifre, date si presupuneri fara sustinere reala.

PostPosted: 23 Apr 2014, 23:58 

eu ma indoiesc ca motorul are 170 cai , da ma rog :lol:

motorul pe benzina are puterea maxima atunci cand ecu foloseste o curba de avans superioara, folosind o curba de avans inferioara puterea scade, e destul de simtitor la orice motor.

la motoarele turbo pe benzina setarile avansului si detonatiile sant extem de atent analizate pentru a evita damage ul ce poate surveni instantaneu si avansul este pus "on the safe side" fata de motoarele aspirate.

exista o diferenta sesizabila de putere adica vreo 20-30 de cai sigur pleaca la pascut stai linistit :peace:

PostPosted: 24 Apr 2014, 00:06 

comanr Quote:
eu ma indoiesc ca motorul are 170 cai , da ma rog :lol:

motorul pe benzina are puterea maxima atunci cand ecu foloseste o curba de avans superioara, folosind o curba de avans inferioara puterea scade, e destul de simtitor la orice motor.

la motoarele turbo pe benzina setarile avansului si detonatiile sant extem de atent analizate pentru a evita damage ul ce poate surveni instantaneu si avansul este pus "on the safe side" fata de motoarele aspirate.

exista o diferenta sesizabila de putere adica vreo 20-30 de cai sigur pleaca la pascut stai linistit :peace:
Vezi cum se strica un topic aiurea ? Cu afirmatii de genul astora de mai sus.

PostPosted: 24 Apr 2014, 00:16 

e vorba de a sti nu de a strica, temperatura aerului aspirat si benzina conteaza foarte mult, motorul ala are 170 cai in noiembrie si cu benzina de 98, la nivelul marii.

http://www.alfaamore.com/magazine/alfa_ ... roadtest!2" onclick="window.open(this.href);return false;

PostPosted: 24 Apr 2014, 00:24 

comanr Quote:
e vorba de a sti nu de a strica, temperatura aerului aspirat si benzina conteaza foarte mult, motorul ala are 170 cai in noiembrie si cu benzina de 98, la nivelul marii.

http://www.alfaamore.com/magazine/alfa_ ... roadtest!2" onclick="window.open(this.href);return false;
Din ce inteleg acolo masina aia a pierdut 25-30 % din putere, corect ? Tie ti se pare un test elocvent ?

PostPosted: 24 Apr 2014, 00:30 

nu george , ideea era ca de noi toate masinile nu ies la cai sau mai toate, chestie de marketing, cine o are mai mare pe hartie :D

asta una la mana, a doua ar fi ca benzina conteaza enorm, de asta exista benzina scumpa si benzina ieftina pentru ca , conteaza, toata lumea stie asta, si tu stii chiar.

una peste alta punand o benzina de 95 de prin estul europei e posibil ca benzina aia sa fie defapt de 93 sau 92 si e mare diferenta intre benzina de 99 din germania si benzina autohtona.

nu tre sa surprinda pe nimeni asta, e la mintea copiilor, cu motorina e la fel si cu cat ai un motor mai mic ca cilindree cu atat mai mult simti asta.

PostPosted: 24 Apr 2014, 00:37 

Car: Valeria/Carla
Tare mi-e teama ca diferenta aia nu s-a simtit si pentru ca in Romania, de cele mai multe ori indiferent ce cumperi, de 95, sau de 98, in rezervor tot de 92 o sa ai. :(

PostPosted: 24 Apr 2014, 00:42 

Valak Quote:
Tare mi-e teama ca diferenta aia nu s-a simtit si pentru ca in Romania, de cele mai multe ori indiferent ce cumperi, de 95, sau de 98, in rezervor tot de 92 o sa ai. :(
asta e un alt paradox, azi la mol am vrut sa bag de 98 , benzina era ruginita/neagra la vizor, am pus de 95, in mod sigur aia de 98 era de acu multe luni pentru ca nu se cumpara.

elementul care raspunde de o asa degradare rapida a noilor benzine este bio-elementul introdus prin lege in cazul benzinei etanolul care strica tot ce e pe carburatie(barci,motociclete, dacii) prin reziduurile pe care le produce in prezenta aerului din sistemele nepresurizate si prin atacul asupra elementelor de cauciuc, oring urile sant sensibile la alcool.

eu cumpar destul de multa benzina la bidon de 25 de litri vara pentru barca si se intampla sa mai las prin garaj bidoane, in 2 saptamani benzina este din alba>rosie/galben inchis , pute aiurea si face depuneri, mai ales daca bidonul nu e plin si e pe la jumatate sa zic.

PostPosted: 24 Apr 2014, 01:00 

Oameni buni, masinile de strada nu sunt facute aa mearga doar cu un tip de benzina, merg cam cu orice fara plumb. Da, ai mici, foarte mici, diferente intre o benzina si alta, insa aici nu discutam de masini de curse si ecu-uri programabile care sa stie sa lucreze cu o benzina mai buna.

PostPosted: 24 Apr 2014, 01:13 

merg da le in colo ca doar asta fac, nimeni nu o sa traga de ele la limita zilnic sa vada exact ce si cum.

ideea era ca ai vazut si tu 5 cai de la hartie, 5-10 cai de la benzina, 5 cai de la temperatura , 5 de la altitudine(vrei la munte) si hop stai ca giulietta mea bengoasa de 170 e cam de 150 , valeu, nenorocire, important e sa te bucuri de ea :peace:

PostPosted: 24 Apr 2014, 10:31 

ca fac amestecul corect e una, ca au aceaisi putere cu cea de la nivelul marii unde e calculata puterea "pe hartie" e o iluzie. :peace:

http://www.youtube.com/watch?v=sfLbqdIhaR0" onclick="window.open(this.href);return false;

PostPosted: 24 Apr 2014, 10:42 

stiu ce zici tu insa sa nu confundam presiunea cu densitatea aerului, toate motoarele is lesinate la munte :D, depinde cat de sus urci.

PostPosted: 24 Apr 2014, 10:51 

da stiu, dar o pierdere de 10 procente din cauza altitudinii este optimista!

cartea e carte, legea fizicii e lege, nimeni nu e mai presus de lege! :D

PostPosted: 24 Apr 2014, 11:11 

comanr Quote:
georgeg Quote:
daca ar fi asa, coroborat cu precizarea ca benzina din RO e foarte proasta si, in cel mai bun caz, benzina de 98 are 95, ar insemna ca toate motoarele au cu 20% mai putina putere decat afirma producatorul. corect? Iti dai seama cam cate procese ar fi intentate producatorilor de masini daca lucrurile ar sta asa ? Si, in al doilea rand, cum se face ca masinile testate pe dyno, in RO, (stock, cu benzina/dieselul recomandat de productor etc) scot cat zice producatorul?

In alta ordine de idei, nu stiu de unde scoti procentele astea, 20%, nu le mai da chiar asa ca s-ar putea ca unii sa ia de buna ce zici tu si nu e ok. 20% este imens :oops: :mrgreen: Nu zic ca nu este nicio diferenta intre o benzina proasta si una mai buna, dar in coloana pe Magheru se simte la fel. Si prin satele alea prin care esti obligat sa te tarasti cand te duci la munte, tot asa... Aaaaa, cand participi la etapa de VTM :twisted: s-ar putea sa simti diferenta. (exemplu concret pe care am testat lucrul asta: masina cu motor mic, 1.6 turbo/ 200 HP. Era exact acelasi rahat si cu benzina de 95 si cu benzina de 98. )

scuze @Mikey80 pentru offtopic...

PostPosted: 24 Apr 2014, 11:20 

in functie de benzina, puterea poate sa scada chiar si mai mult, eu am patit o cu o benzina de 95, care cred ca era de 75/80, dar eu am pus benzina de 95 pentru ca asa scria la pompa.

stiu ca daca benzina ar avea 95 nu e mare diferenta fata de 98 , sub 10 procente.

multe masini puse pe dyno nu ies la putere, ba chiar au rezultate diferite de la dyno la dyno, exista o moda a mintitului pe hartie prin care unii producatori purtatori de "nasuc mare" mai mint :D

intrebare : unde are masina dvs 180 de cai?

raspuns: pe luna , pentru ca pe pamant nu are mai mult de 173!

LE:
exista si procese pe aceasta tema, mai informeaza te, nu le sta in fire romanilor sa faca asta, ei o spala in fata blocului la galeata.

PostPosted: 24 Apr 2014, 11:28 

comanr Quote:
LE:
exista si procese pe aceasta tema, mai informeaza te, nu le sta in fire romanilor sa faca asta, ei o spala in fata blocului la galeata.
esti irecuperabil. nu meriti raspuns.

o zi buna sa ai!

PostPosted: 24 Apr 2014, 11:33 

in manualul utilizatorului la 1.4tbi cel de 150 de cai sau 155 cred exista un disclaimer care spune clar ca puterea este calculata cu benzina de 98 si nu numai la alfa romeo.

PostPosted: 24 Apr 2014, 11:39 

comanr Quote:
in manualul utilizatorului la 1.4tbi cel de 150 de cai sau 155 cred exista un disclaimer care spune clar ca puterea este calculata cu benzina de 98 si nu numai la alfa romeo.
asa. si? recomanda 98, pui 98. Daca pui altceva mai prost, o faci pe raspunderea ta. :P

explica-mi si mie de unde scoti tu procentele alea, 10%; 20% etc - eu asta vreau sa vad. se poate? logic, ca la matematica.

L.E.
Attachment:
Mito 170 HP QV HP.JPG
Mito 170 HP QV HP.JPG [ 85.16 KiB | Viewed 1987 times ]

PostPosted: 24 Apr 2014, 13:11 

intodeauana exista o diferenta de putere intre o benzina de 98 sau 98+ si una de 95 ieftina.

lucrul asta il stie oricine a alergat vreodata cu o masina, nu vreau sa conving pe nimeni.
eu de exemplu am observat diferentele atunci cand mergeam cu rulota, in momentul in care puneam benzina de 98 masina nu mai simtea greutatea tractata asa mult, motorul avea clar mai multa putere si un raspuns mai bun.

daca puterea e calculata la o benzina de 98 ar fi de bun simt sa ne dam seama ca folosind benzine inferioare puterea scade, valabil la orice producator.

producatorii mai si mint putin sau mai bine zis mint in niste limite in care li se perminte, se ascund de multe ori in spatele unor norme si ale unor proceduri greu de inteles pentru utilizatorul de rand, departe de mine sa stric topicul omului, e o masina superba care se afla in vanzare momentan pe piata, e un lucru palpabil si care functioneaza bine.

a lua o masina cum e alfa romeo cu motor cu multi cai care ofera performanta si personalitate nu este compatibil cu a folosi cea mai ieftina benzina de pe piata, pur si simplu masinile astea au nevoie de o benzina buna pentru ca asa este normal si firesc, nu merg cu pacura.

vrei cai, vrei cuplu, vrei de toate dar tu ai pui benzina cea mai ieftina :uhuh:

LE:
benzinele scumpe sant pentru genul asta de masini facute pentru motoare performante nu pentru gunoaie, logane desi chiar si acelea merg mai bine cu o benzina buna, pentru toti ceilalti care nu cred o iota din ce zic eu exista GPL care pastreaza puterea masinii :lol:

PostPosted: 24 Apr 2014, 15:36 

Stim si noi, toti chiar, ca o benzina de 98 e de preferat uneia de 95 - mai ales in anumite regiuni ale tari/statii de alimentare etc. Eu te-am intrebat respectuos de unde ai scos acele procente, dar am o vaga idee ca nu ne vei spune niciodata. Te dai "mare stiut" dar cand esti pus in situatia de a-ti argumenta afirmatiile o dai bascalie gen GPL, pacura s.a.m.d. Mai ai putin si ne spui povesti de adormit copiii doar de dragul de a posta pe forum.

baza de plecare a acestei discutii este postul urmator:
Mikey80 Quote:
As dori parerile posesorilor de Giulietta multiair referitor la combustibilii cu care ar trebui sa alimentam.In manualul de utilizare se recomanda benzina 95 RON sau superioara.Ce pareri aveti?Ati simtit diferente la utilizarea de combustibili diferiti ca si CO?Zilele trecute am trecut pe la dealerul de unde am cumparat masina si mi s-a recomandat utilizarea combustibilului de 98 RON , pentru o mai mare siguranta in utilizarea acestui motor.Astept parerile celor ce detin masini pe benzina de generatie noua turbo cu injectie indirecta deoarece se cunoaste ca la cele cu injectie directa cum sunt QV-urile de 1.8 datorita raportului de compresie marit unele marci recomanda minim 98 RON (ex. VW)
cifra octanica se recomanda (de catre producator) dupa niste criterii (nimic ascuns, totul e la vedere - nu e nimic SF), nu dupa marca - ca tot faci referire la alfa romeo. Poti sa pui si 95 in alfa daca asa a zis producatorul, ca nu pateste nimic. (Si in porsche tot asa - unele merg si cu 95 -, ba chiar cu benzina cu cifra octanica mai mica in unele regiuni (pentru ca alt setup) :smart: . Si pot continua cu exemple de genul asta cate vrei, daca vrei).
Ai umplut doua pagini despre subiectul asta dar n-ai zis nimic despre compresia motorului, nu ai explicat ce tip de motor are nevoie de o benzina cu cifra octanica mai mare si de ce. Are legatura cifra octanica recomandata de producator cu compresia motorului, "marete atotstiiutor" ? nu cumva cu cat rata de compresie este mai mare cu atat motorul are nevoie de o benzina cu cifra octanica mai mare !?

PS. aici ma opresc ca nu merita deranjul... Oricum discutia ar trebui mutata intr-un topic nou "coman atotstiiutorul"
:peace:

PostPosted: 24 Apr 2014, 15:41 

eu stiam ce si cum, stiu si ca motoarele astea merg fix ca un fund cu benzina de la noi aia de 95, mai ales cand nimeresti din aia "buna".

ma bucur ca stii si tu dar vrei sa faci verificari, tu "stiind" exact ca motorul merge la fel, merge pe dracu la fel , nici macar un gunoi de reno/vw nu merge la fel pentru ca una din caracteristicile motoarelor cu multi cai este compresia mare :peace:

v am aratat calculul cu pierderea de putere din cauza densitatii aerului/altitudinii, nu pot sa explic la toata lumea totul deodata mai ales la aia care stiu da o fac pe interesantii, nu uita ca intre timp dau telefoane dupa niste rulmenti pentru ca alfa mea e cam bolnavioara :D

eu cred ca am fost chiar indulgent cu cifrele insa nu vreau sa fiu un incuiat e posibil sa fi exagerat, asta nu inseamna ca ce am subliniat sant vorbe vara valoare, avand in vedere multitudinea de factori care dau puterea unui motor mic , modern si supraalimentat.

PostPosted: 24 Apr 2014, 16:35 

chiar te rog sa explici tu de ce un motor pierde din putere cand se foloseste o cifra octanica mai scazuta decat cea recomandata, ai usura putin munca mea.

ar fi foarte interesanta o curba de putere raportata la cifra octanica incepand cu 90 pana la 99, adica cu cel mai mic avans si cu cel mai mare avans, o sa vedeti ca motorul are defapt 120 de cai in unele conditii(sper sa nu fie cazul vreodata) in loc de 170.

sa mai explici si de ce nu e recomandat sa mergi cu o cifra octanica mult mai mare (110) si sa ne mai explici si cum fac unii producatori caii din pix, vad ca stii.

apoi sa ne mai spui cam cate motoare turbo pe benzina din noua/vechea generatie stii tu cu raport mic de compresie.

daca raspunzi corect te bag in topicul propus :D

Last edited by comanr on 24 Apr 2014, 17:05, edited 1 time in total.

PostPosted: 24 Apr 2014, 16:55 

Car: Alfa Romeo Giulietta
Si acum sa mai aplanam discutia aceasta aprinsa din ultimele 2 pagini postez poze cu un consum SF pentru aceasta masina inregistrat de sotie in ultimii 237 km de cand i-am dat-o cu "imprumut".Km sunt facuti 50% in oras 50% extern.Si eu m-am mirat.O voi ruga sa ma invete si pe mine sa conduc economic. :lol:

Attachments:
CB 1.jpg
CB 1.jpg [ 189.31 KiB | Viewed 1878 times ]
CB2.jpg
CB2.jpg [ 209.92 KiB | Viewed 1878 times ]
CB3.jpg
CB3.jpg [ 172.99 KiB | Viewed 1878 times ]

Post new topic  Reply to topic  [ 288 posts ]  Go to page Previous 14 5 6 7 812 Next

All times are UTC+03:00