Revin cu ceva feedback si informatii: masina franeaza in sfarsit cum trebuie de cand cu noile anvelope, a disparut si scartaitul la curbele abordate mai in forta.
S-a vehiculat pe-aici ideea ca dimensiunile atipice si indicele de greutate ar putea fi responsabile pentru comportamentul odios al anvelopelor precedente. M-am documentat destul de mult pe subiectul asta in ultima perioada si o sa postez aici concluzia mea, in caz ca e de ajutor si pentru altii:
- dimensiunea: desi nu era cea recomandata pentru anvelopele de 18, suprafata de contact si inaltimea talonului erau identice cu ce recomanda producatorul pentru 19"
- indicele de greutate: Alfa recomanda 96 (710kg/anvelopa), anvelopele precedente aveau 91 (615kg/anvelopa); ideea e ca Alfa recomanda acelasi indice de greutate pe toate versiunile de 59/Brera, indiferent de motorizare si echipare etc. Cum este evident ca un 1.8 MPi cu FWD este sensibil mai usor decat un 3.2 Q4, recomandarea se bazeaza pe varianta extrema: luam asadar un 59 3.2 Q4 (1730kg), masina prevazuta cu 5 locuri (luam din nou varianta extrema, 5 pasageri a cate 100kg fiecare + bagaj de 100kg/pasager = 1000kg suplimentare), asadar ajungem la masa totala de 2780kg (sunt curios care e masa totala autorizata pentru 159); Asadar, cauciucurile cu load rating 96 fac sens (4*710 = 2840kg). In cazul meu insa, masina are 1600kg, si in cele mai multe din cazuri eram maxim 2 persoane in masina si fara bagaje, deci o greutate suplimentara de ~150kg. Cele 4 gume cu load rating 91 pot sustine pana la 2460kg! Mergand mai departe si luand in considerare distributia maselor si greutatea pe fiecare punte, luand in calcul o distributie extrema de 70%/30% fata/spate, inseamna ca pe fata apasa 1225kg, iar gumele fata puteau sustine pana la 1230kg!
Asadar, cred ca anvelopele in sine erau proaste, fara nici o legatura cu dimensiunea sau indicele de greutate. In concluzie, nu recomand nimanui Federal!
On another note, vreau sa schimb foliile de pe geamuri. Desi n-am fost niciodata adeptul foliilor pe masina, recunosc ca m-am cam obisnuit cu ele si dau bine pe rosu
As vrea sa le schimb cu unele cat mai deschise. Cei ce aveti experienta in acest sens, astept recomandari in privat (evident, sa fie bun si ieftin
)