comanr Quote:
@bluecar
esti pe o pista gresita si o sa ti explic de ce
presiunea din admisie este construita cu ajutorul geometriei variabile utilizand un control pid automatizat.
cand se "umbla" in soft se umbla la valoarea presiunii si alte valori gen cantitate injectie, timp injectie adica se stabileste o limita superioara mai mare de obicei, nu se umbla la ecuatia dupa care variaza acesti parametri pentru ca nimeni nu prea stie.
variabilele de control (parametrii de control ai procesului) nu sant modificati pentru simplul fapt ca sant putini care stiu cu ce se mananca codul si ei depind in mare masura de raspunsul echipamentului de pe masina, de dimensiunea in sine a subansamblelor.
defectul tau avand in vedere ca e istoric si ca oricum te a scos din orice pepeni pemite metoda MBS fara regret.
vezi ca de obicei este un mic reglaj(sigilat), un stopper ca la acceleratie care permite un reglaj al stopului tijei actuatorului (nu ma refer la reglajul tijei ci la stopul cursei), acolo ar fi o idee sa ajustezi pentru ca din cate se pare presiunea iese din bucla de control atunci cand esti in forja.
fiecare modificare trebuie facuta cu pasi marunti pentru a permite o revenire daca sistemul trece intr o zona mai instabila decat cea initiala.
Ceva ceva stii tu despre modul in care presiunea turbo este controlata de ECU.
O sa incerc sa explic in cateva randuri cum functioneaza si cam ce se modifica din soft (sau mai bine zis ce modific eu):
Sunt doua moduri de operare, mai bine zis de control:
open loop (numit si 'feedforward' mode) si
close loop (numit si 'feedback' mode sau 'active' mode)
Open loop - este 'dictat' de hartile de control VNT si este folosit in conditiile 'stabile' (steady state conditions), nu cele tranzitorii (transient conditions).
Este numit feedforeward deoarece poziția paletelor geometriei variabile este "dirijata" in functie de cantitatea injectata și de RPM, fara sa tina cont de valorile reale ale presiunii. Este mai mult sau mai puțin o hartă pasiva.
Pentru un tuning normal nu este nevoie ca aceste harti sa fie modificate pentru ca ele sunt deja presetate incat sa se atinga presiunea dorita. Singurele cazuri in care este necesara modificarea acestor harti (repet, din punctul meu de vedere) sunt cele in care sunt prezente fluctuatii de boost (boost spikes), datorate de exemplu unor modificari hardware (gen eliminare dpf sau alte modificari ce pot reduce backpressure-ul) sau daca se monteaza alta turbina, caz in care trebuie recalibrata intreaga gestiune a vnt-ului
Atata timp cat presiunea efectiva ramane aproape de cea dorita (actual boost vs desired boost), controlul vnt-ului ramane in open loop.
Daca presiunea efectiva deviaza de la valoarea dorita (tolerantele sunt deasemenea setate in soft),controlul trece in 'close loop', si de aici intervin PID controller-ele.
Alt factor care declanseaza trecerea in close loop sunt conditiile tranzitorii (transient conditions), de exemplu accelerarile bruste care determina schimbari foarte rapide ale cantitatii injectate.
Singurul caz in care este necesara rescrierea hartilor aferente celor 3 PID controllere (Proportional, Integral si Derivative) este cel in care se inlocuieste turbina.
Despre cum lucreaza PID controller-ele nu are rost sa intru in amanunte decat daca insistati
Deci, dupa cum vezi, mai sunt cate unii care stiu cu ce se mananca ' variabilele de control (parametrii de control ai procesului)' cum i-ai numit tu si culmea, ii mai si modifica