Salut fani alfa
Sunt nou venit , ma bucur ca in sfarsit avem si noi un fan club
Legat de topic...ce probleme pot aparea la o Alfa si nu numai .
Eu personal am o Alfa 156 1.9 JTD PRO (Pro e versiunea de 116 CP) , desi am incept cu o ALfa Romeo 33 1,4 Boxer care mi-a fost la suflet 4 ani , dupa care am vrut 146 , insa am facut un mic efort si am trecut la 156
Am facut ceva KM cu ea si pot sa va spun ca am schimbat distributie , placute frana fata-spate, ulei , filtre, brate fata (destul de scumpe si am inteles ca la fiecare 40.ooo rulati in tara trebuie schimbate), bucse fuzeta spate (astea sunt mai ieftine).
Toate reviziile le-am facut la Service AR pentru ca teoretic am garantie la ceea ce au schimbat 30.000 km.
Initial am vrut si eu , bineinteles , 2.0 TS insa cheltuielile de intretinere sunt mult mai mari. ca exemplu cele 8 bujii costa in jur de 1000 RON. Distributia , dupa noile reguli Alfa Romeo se schimba la 40 .oookm (fata de 60.000 cat e acum cel putin la diesel),
La mine distributia (curea, rola , rola intinzatoare, curea alternator ) a fost in jur de 1200 RON.
Frane fata 450 RON, frane spate 270 RON, schimbul de ulei + filtre 400 RON, brat fata 550 RON/ buc, bucse spate 55 RON/ buc.
Am mai schimbat stergatoarele de parbriz- 170 RON. Teoretic nu merg decat cele originale , deoarece cel de la pasager e putin curbat , dar se poate schimba numai lama de cauciuc cu una de la un set de stergatoare clasice, insa atentie la profilul cauciucului , sunt mai multe tipuri.
Despre 1.9 JTD mi s-a spus din toate partile ca e cel mai fiabil motor, pentru ca e destul de "batran" - e motorul care a fost pe Fiat Croma TD , care , pentru cei care nu stiu , a fost primul motor din lume (inainte de TDI cu toate culorile lor rosii sau fara
) cu injectie directa de motorina.
Fiind un motor atat de vechi se poate spune ca a ajuns la maturitate si nu mai are prea multe de imbunatatit, drept urmare s-a inlocuit cu M-JET, dar totusi au mai scos 5 CP si l-au facut de 120 , si probabil ca asa va ramane pe varianta de 8 supape.
2.4 JTD, am citit pe forum tot felul de pareri cum ca e mai bun/prost decat cel de 1.9 .
Nu pot decat sa zambesc, deoarece , 2.4 e un 1.9 la care s-a mai adaugat un cilindru . Atat. Asadar e acelasi motor, insa are 5 cilindri. E mai greu , dar are si cuplu/putere mai mare.
1.9 JTD 116 cp/ 275 Nm - zic eu ca e suficient in toate situatiile. Sunetul motorului este placut vibratiile de la relanti sunt mai puternice cand e rece motorul (ca la orice motor), insa apoi .....
NU vreau sa jignesc VW - AUDI- BMW & Co , insa trebuie pus si pretul pe lista cand te gandesti sa faci o achizitie , nu numai confort, putere etc.
Am vazut ca cineva compara Alfa -BMW de 2 .0 Eu zic ca nu se pot compara motoarele , daca e sa calculam numai faptul ca BMW are 6 cilindri!!!
Cat priveste fiabilitatea motoarelor , ca tot zicea cineva aici ca motoarele peste 100.000 de alfa sunt cam 'obosite' din nou ma face sa zambesc , si vreau sa amintesc faptul ca la Alfa (ma refer la benzine ) zona rosie e la 7000..... so daca cineva o sa compare o alfa cu un opel la care la 2500 deja e schimbata viteza...
Asadar daca iti iei o Alfa , nu pui intrebari de genul "cat consuma?", "Sunt scumpe piesele?" etc.
Cine ia o Alfa Romeo o ia si stie de ce , poate pentru senzatiile care le oferain timpul condusului, pentru faptul ca are suspensii fata luate de pe ferrari (care ne dau batai de cap pe drumuri proaste! ), poate pentru faptul ca a fost prima masina de serie cu comenzi pe volan (Selespeed) poate pentru design, (imbatabil, mai aud cate un amic ca imi spune ca ii place mai mult noul Leon decat Alfa , cu toate ca incepand cu ceasurile de bord, stopuri etc e un 147 CLAR- se vede mana lui da Silva ), sau pretul atractiv.
Indiferent ce zic unii sau altii, eu voi ramane fan al acestei marci (am avut un 33 boxer inainte --ce mai motor!!) si pot spune cu fruntea sus ca atat timp cat Ferrari, Lamborghini, Maserrati sunt facute in aceeasi tara cu Bella, nu mi-e rusine sa ma dau jos din ea in fata institutiei unde lucrez , unde e plin de Skoda.
Care din voi nu traieste aelasi sentiment si anume ca atunci cand esti la un supermarket si te uiti la o parcare imensa constati ca masina ta e altfel decat tot ce e acolo.....ca dupa ce o parchezi , o inchizi , faci doi pasi si mai intorci o data capul sa o privesti cat e de frumoasa.
Asta e Alfa Romeo