Am o alfa din 2.0 JTS 2002, e adusa din Germania, avea 119.000 Km. Am luat-o la inceputul anului, am testat-o la Autovit. La teste a dat de 98 de puncte din 100. Mi s-a explicat ca are mici pierderi de ulei dar ca nu ar fi grave.
Am schimbat distributia la Perugia, uleiul (am bagat Selenia Racing 10w-60, filtre), mi-au mai schimbat si o sonda lambda (se aprinsese becul de atentionare "probleme motor, aprindere, injectie, etc"). Toate bune si frumoase vreo mie de km ca dupa aia 1000 de probleme. Mi s-a aprins iar becul de atentionare.
Am ajuns din nou la Perugia le-am explicat problema cu becul de avertizare si le-am explicat ca am un consum cam mare de ulei. Surpriza ...teste una alta...si diagnostic

...sa schimb toba catalitica + teava catalizator si sonda lambda...care s-a defectat din cauza tobelor

(cica nivelul uleiului e in regula desi le explicasem ca am completat juma de litru) si...au mai descoperit ei ...probleme la airbag ...deci cica trebuie schimbat ...(nu retin computerul central ..ceva cu airbaguri....ma uit in hartii daca intereseaza) - deviz ...vreo 10.000 ron

.
Am cerut o parere altcuiva care mi-a explicat fara sa cunoasca masina ca probabil e din cauza consumului de ulei

, ca se blocheaza sonda - sau da eroare (sondele...am inteles ca-s 4)
Am ajuns iar la Perugia ...scandal...

"...bey baieti ma puneti sa schimb tobele....poate problemele sunt in alta parte...etc., schimb tobele si le bulesc iarasi ...una alta"; s-au hotarat baietii sa ma programeze peste 2 saptamani sa vada care e problema cu consumul de ulei (ca se poate sa am dreptate

).
Am ajuns dupa doua saptamani la ei ...si dupa teste prelungite (noxe+ compresie)...diagnostic: (motor varza ...dat jos, schimbat injectoare, bujii, pistoane, semicuzineti, garnituri, distributie

toba catalitica teava catalizator + altele cand desfacem motoru) ...deviz 20.000 ron

.
OK ...piesele le iau din alta parte ...ma costa la jumate, nu asta-i problema, problema e:
-diagnosticu e corect sau ma tepuiesc?
-terbuie neaparat sa schimb tobele lu peste? ( ca sunt 30% din polologhie si parca n-as investi 40 mil pe neste tobe)
- de ce draq la autovit mi-a dat bine la teste (inclusiv noxe unde trebuia sa se vada ca mananca ulei) si la Perugia...nu (de cand am luat-o am facut 5000 de km, jumate afara, neforjata, regim normal 2500-4000 rot/min)?
-am vorbit cu alex de la alfaclub si ma intalnesc cu el sa vedem cat ma costa si ce spune, dar pana atunci, mai stiti alt service de motoare sa mai cer o parere (eventual un pret?)
-mai am o alta parere de la un consilier tehnic de la bavaria...care mi-a spus ca astia ...de la dealeri schimba tot...pun nou, asa ar face si el daca ar veni cineva la el dar ca problema nu e chiar asa grava ...pareri? (...a da si ca probabil toate pb. au intervenit cand am schimbat uleiul (am pus unul performant care a spalat toata mizeria si atunci ...jocuri in pistoane, consum mai mare, imbaxirea tobelor-aici subscriu si eu-lucrez in domeniul lubrifiantilor si stiu ca un ulei foarte performant nu e neaparat bun ( pentru un motor uzat- de exempu nu pui ulei sintetic peste mineral, ca ai probleme cu spalarea; mie mi s-a explicat ca a avut 5-40 inainte, ceea ce insemna ca merge 10w-60 peste, dar dupa simptome, cred ca a avut 20w-50

))
Stie cineva sa-mi dea un sfat, o parere, cat ma costa o refacere de motor, ...unde, sa schimb si tobele (trebuie?) ce risc daca nu le schim?, etc.?