Salut,
As vrea sa va dau cateva sfaturi cu privire la eventualele achizitii de masini, pentru ca am vazut ca unii dintre voi vreti sa va cumparati:
1. masini ieftine si bune nu exista;
2. autoturismele aduse de afara nu au cum sa ajunga mai ieftine in Romania daca calculezi drumul, taxa de inmatriculare, numere rosii, RAR, eliberare CIV, asigurari, etc.
De exemplu: am cumparat din Belgia o Alfa 159 1.9 diesel, fabricatie 2008, 104.000 km, masina a costat 6.950 euro fara tva (achizitie intracomunitara la netto), platforma 500 euro, taxa de inmatriculare 1000 euro, RCA 6 luni 100 euro, numere rosii 30 euro, traducere si llegalizare doc 50 euro, autenticitate si eliberare CIV 100 euro. Total 8730 euro. Suna bine, insa daca vrei sa vinzi masina la acest total trebuie sa adaugi profit si apoi TVA 24%. Presupunand ca marja de profit minima e de 10% rezulta ca masina ar trebui sa fie pusa la vanzare cu pretul de aprox 11.900 euro cu TVA, fara sa mai luam in calcul vreo negociere.
Ramane doar varianta cu km dati inapoi, dauna totala sau partiala si evaziunea fiscala (ca tot au dat exemple de pe la tv), altfel nu se explica super ofertele de pe la noi.
3. Verificati istoricul de service dupa numarul de sasiu, din pacate la Alfa nu se pot verifica decat intarile pentru reparatiile efectuate pe garantie.
4. Verificati tehnic masina, la Auto Perugia costul pentru aceasta operatiune este de aprox 140 lei;
5. Verificati estetic masina, acest lucru este indicat sa-l faceti la un tinichigiu bun care are experienta cu daunele;
6. Verificati numarul de telefon al vanzatorului, in majoritatea cazurilor o sa descoperiti ca are mai multe anunturi postate, chiar daca initial el sustinea ca e masina nevestei si ca a tinut la ea, dar are o pbl urgenta si este nevoit sa o vanda.
7. Solicitati cartea service, sunt multi care trec in anunt ca exista, insa cand vrei sa o vezi incep sa o caute pe la rude pe acasa ca s-a jucat cu ea ala mic si a pierdut-o.
Cartea service nu este o garantie pentru ca se poate edita cu tot cu stampile, insa puteti suna la service-ul respectiv sa vedeti in prima faza macar daca exista. O carte originala are de obicei trecuta si data livrarii autovehiculului plus datele dealer-ului care a vandut-o, cele contrafacute sunt de regula incomplete din acest punct de vedere.
8. Un ultim sfat: la orice mica suspiciune renuntati sa mai faceti tranzactia cu respectivul vanzator.
Probabil ca foarte multi dintre voi stiau deja aceste lucruri insa imi doresc sa afle toata lumea ce trebuie facut si sa dispara specimenul acesta bolnav: "samsarul roman".
O seara buna la toata lumea!
Am mai scris asta, dar am vazut ca inca sunt multi care nu stiu de unde sa inceapa...