alex159jtd Quote:
Unii care au reusit IN ROMANIA sa aibe salariu de occident, care s-au realizat IN ROMANIA, care au pozitii sociale inalte, etc, dar care pur si simplu cred ca s-ar fi putut mult mai bine...
Probabil chestia asta m-a enervat intr-un fel astazi (pe langa alte un milion de chestii mai marunte) ptr. ca exprima un punct de vedere extrem de fals si de daunator.
In primul rand, stiu ca e un subiect senzitiv in RO prin simplul fapt ca cei ce pleaca in afara se considera ca o fac doar ptr. ca 'mor de foame'. Probabil ptr. marea majoritate asta e ideea, insa ma bucur ca am intalnit destui care au facut-o ptr. a putea sa-si dezvolte o cariera si a-si largi orizontul cultural. Migrarea persoanelor e un lucru extrem de normal intr-o societate civilizata ptr. ca oricine intelege ca in spatele unei decizii de a te muta in alta tara/cultura stau la baza nu numai considerente financiare. In 'occident' (sic) e ceva normal sa preferi pe unul cu o experienta internationala in fata unuia de a cunoscut numai tara respectiva, mai ales pe posturi de ingineri sau (am uitat expresia, era tot un citat de pe acelasi calapod). Chiar si in medii extrem de traditionale si conservatoare precum US/Canada firmele de consultanta prefera in zilele noastre sa aduca un european daca pot, ptr. a 'freshen up the air', e o economie globala cu tot ceea ce decurge din asta.
Am avut sansa ca cel mai recent proiect al meu sa fie in Australia, mai precis in Sydney. Tot timpul am cautat o combinatie perfecta vreme/societate/cultura/economie/bani/sport etc si Australia mi s-a parut ca bifeaza cele mai multe casute. La prima vedere. Si am ramas uimit vazand ca marea majoritatea a colegilor pe acel proiect erau englezi, francezi, germani, putini australieni (si aia interesandu-se mai mult daca dupa proiectul australian vor avea sansa sa fie mutati in Europa la HQ in Muenchen ptr, a a duce know-how:). Mutandu-ma in Londra, zona in care stau e preferata de Aussies, mai mult colegii de la noua firma sunt in majoritate de 80% ori australieni, safferi sau kiwis. De unde intrebarea mea logica: de ce te muti de la o clima senzationala, curatenie, strazi largi, plaje cu nisip fin, laid back attitude, calitate mai mare a vietii in Londra? Raspunsul invariabil a fost: 'De ce as vrea sa traiesc intr-o tara departe de tot restul lumii si unde toti gandesc la fel si se cred buricul pamantului? Nope, vreau sa traiesc undeva unde sa nu am in preajma doar australieni rasisti 24 de ore pe zi. Sigur, ma duc la pub cand joaca Australia cu All Blacks sau Springboks si ma fac ranga, ma duc cand sunt trist si barfesc Regina, ma mai duc din cand in cand in AUS sa vad soarele, dar n-as putea sa traiesc intr-un mediu atat de omogen, nimic nu bate diversitatea Londrei'. Intamplator acelasi motiv ptr. care am ales si eu murdara Londra in detrimentul 'spalatului' Zurich, ptr. ca nimic nu e mai trist decat monotonia. Acelasi motiv ptr. care colegii germani din Sydney preferau sa ma aiba in preajma sa mai schimbe ceva impresii despre cum mai e in DE/CH dar nu s-ar reintoarce, ptr. ca what's the point sa traiesti in tara in care te-ai nascut? Ce poti invata dupa o vreme de la aceeasi oameni?
Incurajez pe oricine are o oferta din 'afara'. Mergeti oameni buni si experimentati si altceva decat Ponta/Basescu/Becali/sarmale/doine/romanii sunt cei mai destepti/eram cei mai tari in Europa dar au venit comunistii si de asta suntem unde suntem etc. Si nu va ganditi numai la cumparat garsoniere, viata in 'occident' (sic) ofera mult mai multe satisfactii decat cele materiale, ofera posibilitatea de a vedea un teatru, un musical, un muzeu, o expozitie de arta, ofera posibilitatea unui hobby ce nu ti-l permiteai in RO, posibilitatea de a invata cum sa lucrezi (ptr. ca a lucra pana la 9-10 seara nu inseamna ca esti eficient, mai ales daca nu produci nici un rezultat palpabil) si cum sa comunici. E o experienta de viata din care oricine deschis la minte are numai de invatat.