Nu e vorba ca imi place sa am ultimul cuvant, imi place ca sfaturile sa nu fie date in necunostiinta de cauza, cu argumente semidocte. Tu cand folosesti termeni precum "output de lumina" e clar cat ai inteles din "biblia" TRS, sau cat de tehnic, stiintific e explicat acolo.
Becurile alea H1 de la Morimoto sau de la cine vrei tu nu au intensitatea luminoasa precum D2s comune, care se invart in jurul a 3000-3100 lm, asta la 4100-4300K, dar sunt becuri ce au 3400lm la 4300K sau chiar 3200lm la 5000K. Daca stai sa iti bati capul poti face retrofit chiar la sisteme ce folosesc becuri D4s, iar alea au o intensitate luminoasa de ~3800lm pentru becurile comune, chiar mai mult versiunile "speciale".
Pe cand cea mai buna oferta H1 este XB35, ce folosesc capsule Philips (sau ce tiganie o fi aia, ca nu am inteles nimic de pe TRS, scrie pe ele Philips Lightsource dar nu sunt Philips, insa nu specifica altceva, in fine) si sunt date ca avand intensitatea luminoasa de 3000lm dar costa dublu cat Morimoto H1 3five (oare de ce ?). De chinezarii nu mai pomenesc, nu are rost.
Cu alte cuvinte, NU, NU ai optiuni mai bune cu H1, indiferent de unde le iei si ce le faci. Singura optiune de a avea intensitate luminoasa precum un sistem HID de fabrica este sa scoti dintr-un soclu D2s, D1s, etc, filamentul cu tot cu caracasa din sticla si sa il introduci intr-un soclu H1, cu lipiturile la cald de rigoare, dar iti asumi riscurile si costurile aferente.
In plus, pentru D2s ai optiuni cate in luna si in stele, pentru H1 nu ai decat putine, majoritatea chinezarii.
Evident, nu toti sunt pretentiosi sau perfectionisti, altfel nu ar fi existat atitea optiuni, dar ti-am explicat dpdv tehnic de ce sunt de preferat D2s in defavoarea H1.
Daca singurul scop pentru care instalezi proiectoare este acela de a avea proiectoare, dar vrei sa pastrezi becuri clasice, cu halogen, atunci da, mini H1 e clar optiunea cea mai buna, simpla. Chiar si asa, contactele pentru alimentare vor fi o mica problema, pentru ca becurile de la Morimoto au fire legate, nu contacte precum H1 clasic, iar firele au ca terminatie o mufa pentru balastru chinezesc clasic.
In cazul in care vrei totusi HID, mini H1 e optiunea simpla dar departe de a fi cea mai buna. O parte din motive le ai mai sus, se refera la becuri. Alta parte ar fi costurile, poti oricand cumpara faruri stricate din dezmembrari, ebay, etc, sau doar proiectoarele si adaptezi, cu o idee mai multa munca si rabdare reduci la jumatate costurile.
Daca nu primeaza costurile, atunci Morimoto D2s sau orice alt proiector de calitate, nou, balastri noi, etc.
De fapt lucrurile sunt destul de clar segmentate de TRS pe site, la sectiunea Easy Install ai Morimoto mini H1 si Morimoto D2s, la sectiunea Advanced Install ai toate restul, iar toate restul sunt sensibil mai scumpe decat Morimoto (oare de ce ?).
|