Razvanalfa Quote:
Intrebare OFFTOPIC (si imi cer scuze daca nu e locul potrivit)
Doresc sa imi achizitonez un ciclomotor (3roti) 250cc si 26 cp pentru o mai mare libertate...(pe care uneori alfa nu o ofera
) si intrebare care ma tot macina de vreo cateva zile e :
Am nevoie de permis A pentru el? Proprietarul mi-a spus ca el l-a utilizat doar cu B-ul si ca este suficient fiind incadrat la ciclomotor.
Ideea e ca avand peste 250cc si circa 26 cp ..se cam duce spre alta categorie .. Am primit si datele ciclomotorului si intradevar ,pe cartea de indentitate a vehiculului scrie clar Ciclomotor, viteza constructiva 75 km.
Eu am doar B-ul si urmeaza sa achizitionez in scurt timp acest ciclomotor. Aveti idee daca trebuie A-ul ?
Poate e vreun politist de la brigada rutiera prin zona?
Sa te lamuresc eu in legatura cu
''motorul'': Circulatia pe drumurile publice din RO se supune in principal prevederilor a doua acte normative si anume:
OUG nr. 195/12.12.2002 si
Regulamentulului de Aplicare al acesteia. In urma modificarilor din anii 2006 (OUG nr. 1391) si 2007 termenul de
''motociclu'' / '
'ciclomotor'' a disparut din legislatie fiind inlocuit generic cu cel de
''moped''.
In sensul
art. 6 pct. 21 din OUG 195/2002 -Rep.,
MOPED =
''vehiculul cu doua, trei sau patru roti, a cărui viteza maxima prin construcţie nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, după caz, electric, a cărui putere nominală este de cel mult 4 kW;''
In sensul
art. 6 pct. 22 din OUG 195/2002 - Rep.,
MOTOCICLETA =
''autovehiculul cu doua roti, cu sau fără atas, echipat cu un motor care are o capacitate cilindrica mai mare de 50 cmc şi/sau a cărui viteza maxima, prin construcţie, depăşeşte 45 km/h;''
Tu avand 250 cmc, chiar daca ai incerca sa ocolesti prevederea conform careia
{mopedul...care este echipat... ce nu depaseste 50 cmc... SAU CU UN ALT MOTOR CU ARDERE INTERNA... de cel mult 4 kW} nu-ti va fi de niciun folos, intrucat puterea din C.I.V. ai spus ca este de 26 CP (adica 19 kW)......
Analizand cealalta prevedere, constatam ca ''utilajul'' tau nu poate fi considerat nici motocicleta (adica ceea ce se conduce cu permis categoria A, conf
art. 30 lit. a din Regulament) si asta fiindca ai precizat ca are
trei roti, iar definitia motocicletei stabileste clar existenta a doar
doua roti...
Buuuun, urmarind sa gasim un termen care sa includa in limitele sale si capacitatea cilindrica si motorul si puterea, avem urmatoarea prevedere legala:
In sensul
art. 6 pct. 6 din OUG nr. 195/2002 - Rep.,
AUTOVEHICUL =
''vehiculul echipat cu motor în scopul deplasarii pe drum. Troleibuzele şi tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite în exploatările agricole şi forestiere, precum şi vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, care se deplaseaza numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule;''
Ok, pana acum am stabilit CE urmeaza sa cumperi, in continuare urmeaza sa stabilim CU CE document il vei conduce, deci :
In sensul
art. 30 lit. L din Regulament, privind (sub)/categoriile permisului de conducere, avem:
SUBCATEGORIA B1:
''autovehiculul cu trei sau patru roti având masa proprie peste 400 kg, dar nu mai mare de 550 kg, şi echipat cu un motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin construcţie mai mare de 50 km/h;''
Asa, deci am stabilit ce e si cu vehiculul si cu permisul necesar, am inteles de la tine ca detii permis de conducere cat. B, prin urmare:
In sensul
art. 40 alin. 1 din Regulament:
''Permisul de conducere valabil pentru o categorie da dreptul de a conduce ÅŸi autovehiculele din subcategoria pe care aceasta o include.''
Stiu ca explicatia a fost lunga si probabil plictisitoare, dar am vrut sa o vezi strict pe textul de lege, in caz ca-ti vei cumpara jucaria si se va lega cineva de tine sa stii sa-l combati.
P.S.: Jucaria ta va trebui in prealabil inmatriculata, nu inregistrata ! Exista cateva ''rute ocolitoare'' de la textul de lege in legatura cu acest aspect, insa fac obiectul unei alte discutii !