Am avut pana acum 2 masini pe gpl. Sa-ti explic din experienta cum sta treaba. Daca iti pui o instalatie buna SECVENTIALA cu injectoare de gpl separate, nu o sa ai pierderi de putere, o sa mearga la fel ca pe benzina. Arderea gpl-ului se face la temperaturi mai mari decat a benzinei, deci la turatii mari exista riscul sa futi supapele, in timp. Pe gpl nu e indicat sa turezi masina la fel de mult ca pe benzina. La cum se pun la noi instalatiile de gpl din pacate e improvizatie. Am fost cu ambele masini la niste asa zise "cele mai bune service-uri" unde se instaleaza gpl. Nu am fost multumit. Fire izolate cu izolir la vedere, treseele de gaz se pot agata pe sub masina, etc. (chiar am agatat firele care fac legatura intre butelie si cumputerul gpl odata). Daca ai gasi o masina cu gpl din fabrica e cu totul alta treaba. Alta problema e autonomia. Eu aveam butelie toroidala ( in locul rotii de rezerva ) si intrau maxim 34 litri in ea. La un consum de 10% extraurban si 16% urban, fa un calcul de autonomie. Foarte mica. Din ploiesti pana la mare ajungeam cu butelia goala aproape, si nu e deloc placut cand nu gasesti o statie de gpl. Faptul ca renunti la roata de rezerva iarasi e un mare dezavantaj, iar pe unde se dau gauri de prindere a buteliei, daca tabla nu e tratata, va prinde rugina. Si nu va fi tratata nicaieri, stai linistit
, iar sa pui butelie mare de 55L ai pierdut dumate din portbagaj. Nu e deloc avantajos. Eu recomand un diesel 1.9 bine intretinut. Ca sa nu ai parte de vibratii ai nevoie de o volanta noua sau in stare foarte buna, tampoane motor si cutie intacte si nu o sa vibreze. Eu as alege diesel. Avantajele cuplului pe drumuri in urcare sunt mari.
am cochetat si eu cu ideea de a cumpara un 147 si sa-l pun pe gpl, dar m-am razgandit, raman la jtd. E un motor bun. Al meu are 200k km si nu i-a picat nici turbo, nici egr. La 190k km i-am curatat turbo si merge foarte bine, exceptand volanta care ma ajuta la masajul din scaun
consumul pe gpl creste cu aprox 10% din consumul pe benzina, dar motorul chiar e putin mai silentios.