Sper ca nu s-a inteles gresit, imi pun multe intrebari pentru ca nu sunt genul de om care sustine ca le stie pe toate, iar despre alfe vreau sa aud parerea proprietarilor pentru ca dinafara lucrurile se vad maro rau. Spre exemplu pe softpedia intre o 156 si o solenza oamenii recomanda cu caldura solenza, cunostintele care mi le-am intrebat ce parere au au fost impartite intre "sper ca ti-o iei rosie" si "esti nebun? nu stii ca sunt italiene?" sau chiar mai frumos raspunsuri de piata agroalimentara unde fiecare isi lauda marfa (exemple mai jos):
- posesorii de ford: "lasa dumele ia-ti ford"
- fanboii audi: "nu exista masina mai buna decat audi [litera][cifra]" (aici ce-i drept sunt impartiti intre modele, ca deh are audi de unde)
- fanboii vag: "ce nu iti iei si tu un golf ca omu', sau macar un leon daca vrei ceva mai sportiv?"
- fanretarzii mercedes: "ia-ti mai un mercedes ca nu poti gresi cu ele, plus ca e mercedes"
- mecanic specializat pe bmw: "mah italienele sunt slabe asa din fire, la japoneze sunt scumpe piesele, bine ca nu te-ai tampit sa consideri francezele, celelalte germane nu sunt neaparat rele, dar, nu mai bine iti iei bmw, chiar daca e mai vechi?"
- ocazionalul amic taximetrist: "te-ai gandit la saab/volvo?sa sti nu se plang colegii de ele"
Din (ne)fericire nu cunosc oameni incatati de opel sau renault care sa imi dea o parere "specializata".
Chiar daca din exterior lucrurile nu sunt neaparat roze, pana acum desi mi-am dorit marca din motive externe nu am putut decat sa ma uit in directia lor. Astfel acum ca situatia s-a schimbat mi-am zis ca nu e dracu asa de negru si informat sa imi incerc norocul.
Acum despre intrebari si temeri problema se trage din faptul ca indiferent ce alegere fac (buna/rea) vreau sa o fac in cunostinta de cauza si pentru ca din nefericire stiu ce inseamna o masina prost intretinuta si ce inseamna o masina cu defecte mascate (pentru cei interesati voi deschide in offtopic un thread sa imi descriu experienta), totodata stiu ca pretul nu este neaparat si o garantie a calitatii (un pret mare nu garanteaza o masina intretinuta), din ce am discutat cu anumite persoane 7000 euro e in privirea unora un buget prea mic iar in a altora mai mult decat suficient, in ultima vreme sunt tot mai multe stirile cu oameni fraieriti de anunturi pe mobile/ebay si alte site-uri (ce-i drept am evitat anunturile care pareau prea bune, dar inca e posibil ca anumite anunturi care eu le consider decente sa fie tot tepe). Cel mai important e ca pun intrebarile acestea pentru ca din nefericire eu sunt unul din oamenii aia prosti de cinstiti care inca mai au impresia ca 90% din populatia lumii sunt la fel si de multe ori am tendinta sa imi asum anumite probleme, iar cumulat cu o lipsa de experienta am mai patit ca sub iluzia unor probleme minore sa fie ascunse altele mult mai grave. Cum am zis nu imi fac impresia ca la bani putini pot sa imi iau o masina ca noua, mai ales ca masina avand un caracter sportiv sunt perfect constient ca proprietarii le-au fugarit pe cat le-a stat in putinta, dar as prefera sa nu imi iau o masina care sa o conduc in egala masura cu mecanicii din service.
Acum pentru a relua o problema care ma intriga: conform site-ului
http://www.autoevolution.com/ cifrele sunt optimiste atat din punct de vedere al consumului cat si al performantelor atat pentru benzina cat si pentru diesel. Desi consumurile date pe site mie imi par ok si pentru benzina, atat aici pe forum cat si din ce vad la oferta de vanzare pe mobile cam toata lumea prefera diesel-ul (am citit putin si pe alfa owner si din ce vad si pe acolo lumea prefera dieselul, ceea ce a fost putin surprinzator, mai ales cand vorbim de britanici). O alta paticularitate interesanta pentru mine e ca din datele de pe site diferenta intre masina mea actuala si 1,9 jtd 8v diferenta de performanta e minimala, daca includ si degradarea petrecuta in cei 13 ani de abuz dinainte de a intra in posesia mea pot spune ca in realitate 8v-ul ar trebui sa fie in avantaj, dar din spusele voastre realitatea e alta. Oricum, la diesel se pare ca solutia e simpla, daca gasesc ceva cu 16v sar pe ea, daca nu imi incerc norocul cu acel safe remap pe 8v in cazul in care nu sunt multumit de cum se misca masina in varianta normala (eu sunt cam gentleman racer not a boy racer).