Salut,
Stai in Popesti? Daca da, pe unde?
Daca vorbesti de un gard gen soclu + stalpi beton, preturile pot varia in functie de ce doresti exact. Adica cat de inalt sa fie, grosime, etc. In general insa, cred ca un pret maxim la manopera pentru aceste vremuri ar fi undeva la 80-100 RON / ml (asta insemnand sapare fundatie, manoera fier beton, cofrat, turnat beton, eventual si tencuit..). Vopsitul ar ramane ulterior probail (eventual dat structurata).
Ca si pret materiale - aici iti poti face si singur un necesar cu preturi, stiind exact dimensiuni, grosimi, ce fier si cat, daca faci beton la mana (nisip, pietris, ciment) sau aduci cu cifa (mai scump un pic dar reduci din manopera pe de alta parte), etc. Daca nu ai nisip si pietris ramas pe undeva cu care nu ai ce face si l-ai putea deci folosi la facut betonul, eu iti recomand sa aduci betonul cu cifa, e mai putina bataie de cap si mai putina mizerie, manopera mai putina la gard.
Preturi materiale ar fi cam asa cred:
- fier beton 2.8-2.9 RON/Kg parca stiam ultima oara..
- ciment 23-24 RON / sac
- scandura (pentru cofraje) - ai putea cauta pe la cineva care a mai folosit, toamna trecuta si eu mai aveam destula.. Altfel, parca auzisem ca e undeva la 350 RON/mc
- cuie, sarma - valori neglijabile..
- lemnul efectiv pentru gard - aici chiar nu stiu pret, eu mi-am facut din teava rectangulara. Ca si idee ai putea insa folosi o placare dubla, pe int si ext, decalat cu 50%, a.i. arata si foarte bine si nici nu se mai vede printre sipci. Oricum lemnul va trebui lacuit si vopsit.
Legat de mana de lucru, eu ti-as putea recomanda pe cineva care imi spunea ieri ca se pricepe la mai multe chestii (nu stiu daca si la ce ai tu nevoie - ar trebui intrebat), dar oricum ai nevoie de mai mult de 1 om si daca nu 1 fierar betonist, macar cineva care sa stie sa fasoneze niste fier si sa faca niste etrieri, ca grosimile, nr de bare si distantele dintre etrieri le poti gandi si singur - la un gard nu e mare inginerie. Este indicat totusi, ca din echipa de lucru, macar 1 sa stie despre ce este vorba, sa mai fi facut asa ceva la viata lui. Nu de alta, dar desi un gard este o chestie banala in domeniul constructiilor, nu ai vrea totusi sa cada pe tine sau sa iti iasa stramb