Am avut si eu dilema asta la un anumit moment
, insa eu luam foarte mult in calcul performanta.
Scaunele sunt mai confortabile la alfa. Sezutul la mazda e cam nasol, pentru ca e foarte scurt, si mie imi da senzatia ca stau doar cu fundul sprijinit pe scaun, nu si cu coapsele. Si nu am buci mari
.
Cat despre frumusete la MPS, daca botul mai merge, spatele mi se pare destul de urat, ca sa nu spun oribil. 159 nu se poate compara cu mazda sub aspectul asta.
MPS-ul e totusi cu o generatie mai veche, chiar daca a inceput sa fie produs din 2006 sau 2007, el se bazeaza pe platforma de mazda 6 veche. Noua generatie de mazda 6 exista deja de 2-3 ani, ceea ce invecheste mult imaginea lui 6 MPS.
La 159 nu prea este inca inlocuitor. e inca ultimul model de alfa din categoria ei.
Calitatea materialelor de la interior e indoielnica la mazda. Plasticele sunt net superioare la 159, care pare si mult mai bine inchegata.
Sistemul Bose de pe mazda e mai slab decat cel de pe alfa, cel putin la modelul vechi de mazda.
Mazdele MPS se vand foarte greu. Cea neagra de pe autovit e la vanzare de ~ 1 an cred. A avut si multisoare probleme, rezolvate pe garantie pana la urma, dar dadea impresia ca e una din masinile alea care s-au nascut ghinioniste. In plus, acum, mai mult ca niciodata, se cauta diesel-uri.
Daca performanta e un criteriu foarte important pentru tine, si te dai cu ambele, nu o sa mai vrei alfa. nici macar 3.2 de 260 cp
.
Motorul de pe MPS este foarte capabil si dezvolta un cuplu de 380NM! foarte bun pentru o benzina de 2.3. O problema cu el ar fi ca de la vreo 5.3k ture puterea scade foarte abrupt in graficul de putere(ca la niciun alt motor).
Plecarile de pe loc sunt de-a dreptul extraordinare, in testele facute de multe reviste de specialitate ajungand sa faca 0-100 cu 0.5s mai rapid decat in carte. De exemplu, fata de 3 MPS(6.1s in carte) care face in mai toate testele 6.4s, 6 MPS face cam 6.1 cand in carte specifica 6.6, datorita tractiunii integrale. Reprizele sunt foarte tari la 6MPS, insa tractiunea integrala nu e dintre cele mai reusite.
La consum diferentele sunt destul de mari in realitate, in defavoarea MPS-ului.
Una peste alta, daca nu te intereseaza prea tare capitolul performanta, ia alfa diesel. O sa fie ca monalisa cu barba daca iei dieselul
, insa e o afacere destul de buna.