georgecristian Quote:
Salve, Mr. D! Iti urmaresc comentariile pe acest topic si suntem in general pe aceeasi lungime de unda, desi uneori am senzatia ca exagerezi, precum imediat mai sus. Nu il cunosc pe Lucianm, dar eu unul nu am citit nicaieri in postul sau pretentia ca ar reprezenta Romania sau majoritatatea romanilor. Omul a simtit nevoia sa puncteze ca se simte bine in pielea lui aici, in Romania, cu toate neajunsurile si mizeriile. Refuzi si un astfel de punct de vedere? Am o gramada de colegi de generatie care pot impartasi experiente similare, curate, din nou fara nici cea mai mica pretentie de reprezentare generica. Sa iti spun de un alt fost coleg, antreprenor in cel mai pur stil, creatorul unei firme de software dev. inca de acum 15 ani, care traieste fericit in Romania, se plimba lunar prin Europa de placere, participa frecvent la saloane foto aici si pretutindeni , se da cu parapanta, etc etc. Nu a furat statul, nu a profitat de nu stiu ce contracte cu statul , curat. Tot manele sunt si astea?
Romania este de departe tara cu cele mai reduse sanse de a reusi in UE , dar nu m-as grabi sa pun etichete de manelisti pe toti cei care se autodenunta fericiti sau macar linistiti , partial impacati in Romania! Strict despre aspiratiile de devenire materiala, nu as face distinctie intre aici si dincolo, nu cred ca romanul dupa ce trece granita devine brusc un spiritual, un cultural (poate doar mai corect
). Asta cu masinile si casele e doar un criteriu accesibil / colocvial , prezent in limbajul oricarui roman, indiferent de cultura, sa nu fim ipocriti. Daca suntem pe forum de masini, mai vorbim si de masini, eventual case, e scuzabil cred. Bafta la Londra, e un oras magnific, l-am vizitat de cateva si sper sa revin curand.
Si ca sa revenim la tusele groase din cotidianul romanesc, eu unul nu m-am simtit vreodata mai umilit, lezat in conditia de roman in contextul european precum in ultimii 2 ani, vezi ultimul exemplu cu Basescu la recentul summit Nato, si modul in care a fost ridiculizat de Sarkozy de parca era voba de un cersetor insistent pe strada. Stiam ca Basescu nu are nici pic de diplomatie si prestanta, demnitate de sef de stat (ranjetele nu conteaza aici), insa ceea ce am vazut in scena respectiva a avut o putere simbolica extrema. Asta suntem la scara Europei in acest moment! Nu avem nicio sansa ca natiune, deocamdata!
Salutare George!
Vis a vis de ce ai spus mai sus: care a fost mesajul lui Lucianm intr-un thread dedicat unei tari? Nu am sustinut ca Lucianm ar fi afirmat sau sugerat ca ar reprezenta romanii sau Romania....din contra, am punctat faptul ca e un caz izolat dintre multii romani (inca) prezenti in Romania. Iar faza cu "masini, casa, cont in banca" nu are nici o scuza pentru mine, in contextul unei probleme mult mai arzatoare, care tine de viitorul acestei natii. Nu era locul si nici momentul sa ne explice el cat de realizat e; inca odata, il felicit pt realizarile personale, nu este singurul cu astfel de realizari, asa cum ai spus si tu.
Dar nu vad mesajul, cel putin altul decat cel pe care l-am subliniat intr-un mod poate ceva mai acid.
Daca procentul de romani fericiti ar fi majoritar, acest thread nu ar mai exista. Insa gandeste-te ca traim in tara poate cea mai instabila si corupta din Europa. Oameni care pana ieri aveau un viitor frumos in fata au suferit schimbari radicale care s-au lasat cu case pierdute in fata bancilor, cu masini luate de firmele de leasing si cu joburi la fel, pierdute, pentru ca firmele care activau in Romania si pentru care ei lucrau nu mai exista.
Ok, am inteles, domnii de mai sus nu au credite; superb pentru ei. Insa multi dintre noi nu am avut posibilitatea sau nu am fost la fel de destepti sa realizam ce au realizat ei si, pentru a ne crea un minim de confort pentru o viata cat de cat decenta, am facut acest compromis cu bancile. Sunt romanii naivi, prosti, nebuni pt ca au incercat acest lucru? Nu prea cred, asa cum de altfel crede Isarescu, care a atribuit parte din vina in cazul imprumutilor masive de la banci (de altfel unul din motivele care stau la baza recesiunii) clientilor bancari din Romania...pt ca nu-i asa,a fost o alegere democratica optiunea unui credit. Adica inca un scuipat din partea guvernatorului BNR pe obrazul natiei romane.
Referitor la povestea de la summitul NATO, atitudinea lui Sarkozy a creionat exact atitudinea Europei fata de Romania. Si nu ma mira, de vreme ce in firma in care lucrez am auzit opinii de genul " I rather invest in Africa as an emergent market then in Romania" ... si o spunea un tip care detine unul dintre cele mai mari grupuri de constructii din UK.
...acum 2 zile am fost la frizer ... care m-a intrebat la modul cel mai sincer ....de unde esti? zic...Romania, deja anticipand oarecum ce urmeaza....la care el ... nu esti cam alb la fata? ca voi romanii sunteti asa mai...cafenii ....