mariusdmx Quote:
dar ceea ce nu intelege marea majoritate a tarii este ca deciziile cu scaderile nu sunt ideile marinarului sau piticului, ci ne sunt dictate de FMI si alte intitutii care ne dirijeaza din cauza banilor de care avem nevoie ca sa iesim din criza.
aici nu ai inteles tu de fapt toata treaba cu reducerile. FMI a cerut SA REDUCEM CHELTUIELILE. In acest caz CHELTUIELI nu este acelasi lucru cu SALARII.
de fapt ar trebui sa se inteleaga ceva de genul: nu mai supraevaluati kilometrul de autostrada, nu mai evaluati o banca din parc la 700euroi, nu mai cumparati ceasuri aurite in capitala, nu mai evaluati lucrarile de consolidare ale unei scoli la o valoare de 3-4 ori mai mari decat ar fi normal, liberalizati piata licitatiilor publice (fara firme obscure de apartament care sunt ale vreunui mare mahar si care castiga licitatii dupa licitatii), nu mai faceti caiete de sarcini pentru lucrarile publice mulate pe profilul firmei lui X mare mahar/baron local/politician/deputat/senator/etc/etc, nu mai angajati oameni in sistemul de stat pe nepotisme, nu mai infiintati comisii si institutii inutile doar pentru ca nepotul fiului varului bunicii fratelui lu cutare tre sa castige o paine stand cu p..a in sus la soare pe coasta de azur a elvetiei orientale. si lista poate continua.
deci ceea ce a vrut FMI este sa reducem cheltuielile bugetare, in toate domeniile, nu doar salariile profesorilor si medicilor.
LE: mariusdmx, tu esti pus sa faci propaganda pro aici? esti dintre oamenii lui boc? sau chiar ai orbul gainii? si ca sa nu crezi ca ii toleram doar pe cei ce sunt de aceeasi parere cu noi o sa iti explic de ce reduceea salariilor bugetarilor nu este o soluti ci doar o amanare a colapsului. deci:
in romania exista aproximativ 4.3 milioane de contribuabili (salariati). 1.4-1.5milioane o constituie bugetarii (deci aproape o treime). daca tu reduci salariile acestor bugetari, atunci acestia vor cumpara bunuri si servicii in cantitati mai mici (evident, ca nu vor mai avea de unde). rezulta astfel ca banii stransi la buget vor fi mai putini. mai putine produse/servicii vandute, rezulta TVA mai putin incasat si impozit pe profitul firmelor mai mic. deci mai putini bani la stat. daca firmele incaseaza mai putin se vad nevoite sa dea afara o parte din oameni, acestia nemaijustificandu-si rostul. deci mai mult somaj. daca somajul creste, o parte din bani va fi redirectionat catre ajutoarele sociale, in crestere acum, pentru ca si somajul e in crestere. asa ca, bruma de crestere a veniturilor la bugetul de stat pe care au trambitat-o dupa cresterea TVA-ului se duce pe apa sambetei.