Valerica, eu poate stiu mai bine decat tine cum sta treaba cu de acum stereotipul "nea ilie". Am fost in postura omului care a angajat, in decursul anilor, sute de astfel de oameni. Oameni care veneau cu basca in mana, oameni carora le plangeai de mila. Nu ai idee cati au fost angajati din mila, chiar daca habar nu aveau. Ii puneam necalificati pe santier, ca sa castige o paine. Dar am fost naiv, cu multi, foarte multi dintre ei. Capac mi-a pus unul care avea copil bolnav de leucemie. Il tineam pe salariu mai bun decat ceilalti, tocmai datorita acestui aspect. Ii faceam prime, ii dadeam bani imprumut. De dragul copilului lui. Iar el ce a facut? De cele mai multe ori se ducea si-si lasa banii in crasma. Daca lua banii vineri, duminica era falit. Fara sa trimita ceva acasa. Si iti spun, castiga bani buni. In 2007 media de salarizare la noi era de 1600 ron. Asta de care-ti vb era pe la 2000 ron. Cu cazare asigurata si bonuri de masa lunar. Si transport decontat. Si nu era singurul dobitoc in situatii delicate. Mai erau si altii, cu 3-4 copii acasa, iar ei pozau in milionari de weekend in fata colegilor lor, cand se vedeau cu leafa`n mana....spargeau banii pe bautura scumpa, tigari si curve.
Ai putea sa zici acum ca exista si exceptii...insa repet...din sute de oameni care au trecut prin mana noastra, putini au fost cei care au meritat respectul nostru. Restul, o apa si-un pamant.
In anul 2 de facultate am inceput un job la o firma romano-israeliana. Trimiteam forta de munca afara. Zeci sau sute chiar, lunar. Inainte de plecare erau toti niste mielusei. Dupa ce ajungeau acolo se duceau pe munca la negru, fugeau de la angajator. Jobul meu ingrat era de a face somatii familiilor. Mergeam la ei acasa, in zonele in care intorc tzantzarii. Isi scoteau taranii basca din cap cand vedeau o masina pe ulita, asta ca sa incerc o metafora. Stii ce se intampla? Oamenii aia care inainte de plecare erau atat de doritori de munca cinstita imi dadeau acum telefoane de amenintare. Ma injurau, imi luau toata familia de la A la Z, mesaje..etc. Asta dupa ce, pe multi dintre ei, i-am ajutat GRATIS cu actele care nu erau in ordine.
Asa ca, prietene, nu-mi zi mie cum sta cu saracimea din romania; e cea mai periculoasa specie. Care a vrut sa-si depaseasca conditia a reusit, trust me. Prin simplul fapt ca a depus efortul sa fie onest in ceea ce face si sa aiba bun simt in raport cu cei din jur, a reusit sa mai urce cateva trepte pe scara sociala. Restul, niste grobieni.
Antonel, sa nu-ti inchipui ca vina este doar a guvernantilor pentru ce se intampla acum in tara.
Tatal meu a terminat Hidrotehnica la Iasi; pana la revolutie a lucrat in imbunatatiri funciare. Tin minte ca prin anii '80 ma lua cu el pe santiere. Unul din ele mi-a ramas intiparit in minte, e vorba despre Talpa-Bargaoani, Neamt. Acolo a avut de facut lucrari de asanare a unei mlastini uriase si transformarea acesteia in teren agricol. Si s-a intamplat minunea, dupa vreo 2-3 ani de munca asidua. Imi povestea ca a vazut in taran care a ingenuncheat si a sarutat pamantul cand a vazut iesind lastarii de porumb de pe locul in care, candva, se pierdeau vitele si erau scoase doar bucati-bucati, cu tractorul, ca sa iasa la numar la CAP. Iar lucrari de acest gen au fost sute, mii,pe vremea raposatului. Lucrari care, odata cu revolutia, s-au dus de rapa. De ce? Pentru ca cetatenii gen nea Ilie au considerat ca tevile alea de pe camp le-ar putea folosi si lor in curte; sau ca dalele din beton de la canalele de aductiune n-ar stricta sa fie parte integranta din curtea proprie. Rezultatul a fost unul dezastruos; mlastinile s-au format la loc, apele nu au mai avut unde sa se duca, dealurile s-au dus la vale (ca deh, padurile au fost taiate in draci), samd.
Poate suna cinic, insa taica`miu de fiecare data cand vede toata nenorocirea care se intampla, spune ca meritam toate astea. Nu Dzeu ni le-a dat pe cap, ni le-am facut cu mana noastra.
Acum o sa vina unul ca valerica si o sa-mi spuna ceva de genul ...pai bine ba, si atunci de ce s-ar mai chinui guvernul sa faca ceva? Well, uite d`aia. Ca asa trebuie, ca asta e rolul lui si a ministerelor lu` peste. Si tot de datoria lor e sa aiba grija ca evenimente gen cele mai sus amintite sa nu se mai intample,iar daca se intampla sa foloseasca cu incredere forta coercitiva a legii.
Daca e sa trag o concluzie, plecand de la aceste aspecte, atunci cred ca problema majora a Romaniei tine in primul rand de educatie; romanii, din pacate, sunt la un nivel educational mult inferior anilor dinainte de revolutie. Din toate punctele de vedere. Cultura noastra, ca popor, se rezuma la a avea o masina tare, o vila mare si frumoasa si o colectie completa de manele (asa cum spunea valerica de oamenii care sunt plecati afara). Evident, ma refer la un procent din populatia tarii, nu vreau sa generalizez. Sunt constient ca exista inca, chiar daca intr-un mic procent, oameni care merita toata stima si respectul nostru. Insa ei reprezinta minoritatea si eu, unul, sper ca in viitor, printr-o nu stiu ce minune, aceasta minoritate va deveni majoritate.
_________________ Alfa Romeo 156 sw 1.9 jtd - 140 cp
"Sa iti iei Alfa Romeo este ca si cum ai avea prietena stripteuza: toata lumea considera ca e proasta dar toti te vor invidia"
|