Imi pare rau de patanie.
De aia zic ca un schimb de distributie ca la carte cuprinde urmatoarele piese:
- curea distributie
- rola ghidare distributie
- rola intindere distributie
- POMPA APA
la motoarele 2.0 mai ai si:
- curea balansiera
- intinzator curea balansiera
si SE RECOMANDA a se schimba si
- curea accesorii
- rola fixa accesorii
- rola fixa accesorii 2 (numai la 2.4 JTD)
- rola intinzatoare accesorii
Calele nu au nici o treaba cu uzura motorului, timingul ramane fix acelasi indiferent de kilometri. Altfel ar trebui sa existe cale speciale pentu 60,000km, 120,000km, etc...
Totusi daca ai avut o lubrifiere deficitara la motor si ti s-au uzat lobii axelor cu came, calele nu se mai profileaza corect pe lobi -> timing incorect, si oricum nu se aplica aici, ca un mecanic de bun simt s-ar opri aici si ti-ar recomanda sa iti schimbi axele...
In afara de cele doua cale mai ai nevoie de tija piston + ceas comparator + cheie intindere curea. Pinionul de la axa cu came admisie nu are semne deoarece nu are o pozitie fixa fata de axa, poate lua pozitie +/- 3-4 dinti. De aceea se slabesc AMBELE fulii (sau pinioane, cum vreti sa le numiti) (DA, AMBELE fulii, deoarece si fulia axei de evacuare permite un decalaj de +/- 0,5 dinti), si dupa montarea curelei + intindere curea, nu inainte de a aduce pistonul 1 la TDC cu ajutorul comparatorului si de a fixa axele in pozitiile prestabilite cu ajutorul calelor, se strange fulia de evacuare apoi cea de admisie.
Asa se face un timing corect!
Daca mecanicul ala imi zicea ineptia in fata mea il faceam albie de porci. Ce ti-a spus e frecafrecaburuburu, ca sa te vrajeasca de complexitatea operatiei de punere la punct (care oricum e degeaba, ca 100% ai supapele kaput!), fie habar n-are de ce face! Oricare din cele 2 variante ar fi cea adevarata, oricum trebuie sa iei masina de-acolo si sa mergi la cineva care STIE cu ce se mananca o distributie cu geometrie variabila si sa aibe CALE + tot ce trebuie!!!
In afara de cele 16 supape, mai ai nevoie de simeringuri de supape noi, recomandat si simeringurile de la axe, set complet superior de garnituri, planat chiulasa + refacut scaunele de supape, kit nou de distributie + pompa apa!!! Nu incerca sa pui cureaua ca nu iti va merge garantat!!! Ba chiar risti sa rupi o supapa si te pisi pe ele de pistoane!
cocolinoburtosu, daca ai nevoie de asistenta PM me!
Sanatate!
Alex.