Cam problematic cu jantele pe 159. Gama nu e foarte variata si cine are jante frumoase nu are de ce sa renunte la ele. Mai intervine si faptul ca posesorii de 159 sunt destul de cu capul pe umeri sa isi faca tiganisme, sa isi vanda jantele stock si sa isi puna aftermarket-uri.
Tehnic vorbind, dimensiunile la jante sunt:
Prindere 5x110
Diametru gaura centrala 65.
Similaritati cu alte marci ar fi doar (ptr europa) Oper si Saab. Deci slabe sanse sa gasim jante frumoase la aceste 2 marci (ma refer la aftermarket-uri).
Pentru a pune de la alte marci e ceva mai complicat:
1) daca nu se intruneste criteriul gaurii centrale fie se poate pune inel de centrare, facut la cativa baieti la comanda, costa 50 lei. E safe, am avut situatia asta pe fosta masina. Daca gaura jentii e prea mica se poate aleza. Exista niste baieti care fac treaba asta in Bucuresti, costa 100 ron, dar nu as recomanda. Eu am facut niste jante dar nu le-am mai montat pe masina, au ajuns la colegul staff_ferari daca vreti sa cereti opinii.
2) ca si prindere se poate merge pe prezoane conice de la gama Ford sau de Alfa 166 cu prindere 5x108 sau de la masinile din grupul VAG care au 5x112.
De altfel, se poate monta orice fel de janta cu orice fel de alta prindere, dar trebuie facute pe comanda flanse. E o piesa intermediara care se monteaza pe flansele masinii ca parte fixa si in care se dau noi gauri ptr prinderea jentii tale. Costa in jur de 100 eur. Nu as merge pe varianta asta dintr-un singur motiv - in cazul unui accident nu stiu daca se poate dovedi de asiguratori sau politie ca au intervenit modificari la sistemul de rulare.
Nu prea sunt adeptul aftermarket-urilor pe masinile frumoase si premium. Se investeste prea mult in designul liniilor masinii pentru a o spurca cu jante dubioase.
Nu pot sa nu remarc totusi ca lui 159 ii vine bine cu o gama variata de jante aftermarket, de minim, dar minim 17. (as fi tentat sa zic 18, dar drumurile proaste ma conditioneaza).
In alta ordine de idei mi s-a cam pus pe un anume model de janta aftermarket, si poate ne ajuta vreun coleg cu photoshop-ul cu o simulare. Se numeste OZ Wave si este disponibila in variantele 17" si 18".
Enjoy.
care jante de pe saab se potrivesc? de exemplu de pe saab 9-3 aero modelul 2003 sau 2003 se potrivesc pe 159? eu am jante pe 17" la saab, mai multe nu stiu... ar fi misto sa le pun pe alfa pentru iarna